Istoria reinceperii pomenirii Patriarhului Ecumenic in Sfantul Munte Athos

By pr. Matei Vulcănescu -
12 ani ago

Sfanta Comunitate a Sfantului Munte a oprit pomenirea Patriarhului Atenagoras pana la moartea acestuia, urmand apoi Patriarhul Dimitrios care, din pacate nu a negat “ridicarea anatemelor” si erezia “bisericilor surori” .

Istoria revenirii la pomenire o povesteste chiar autrorul ei, anume Parintele Dionisios Maniacas, Arhimandrit si Predicator(Ierokirikas) in Mitropolia Veriei, care face chiar un titlu de glorie din acest lucru.

Dupa moartea Patriarhului Atenagoras a urmat Dimitrios, parintii atoniti s-au adunat la o chilie sa faca priveghere de toata noaptea.  Erau in mare dilema, daca sa pomeneasca pe noul patriarh Dimitrie sau nu. Asa ca batranii au hotarat sa lase candela mare stinsa si daca se va aprinde singura atunci il vor pomeni la Sfanta Liturghie.  Pe atunci diaconul Dionisie Maniacas monah la Manastirea Dionisiu, pentru ca parintii se odihneau si erau obositi, pe furis,  a aprins candela mare spunand ca iata candela sa aprins singura.

Parintele Dionisios Maniacas a marturisit la spovedanie acest fapt si a primit pedeapsa ca un an de zile sa nu manance cu monahii la masa ci sa faca metanie tuturor cerand iertare pentru fapta savarsita.

Din pacate pomenirea noului patriarh va reveni in Sfantul Munte prin acest mod viclean.

Martor al evenimentului este si parintele Palamas Kalipetritul, Egumen al Manastirii Calipetra din aceeas Mitropolie a Veriei.

Insus Parintele arhimandrit Dionisie Maniacas marturiseste aceasta intamplare.

Show Comments (0)

0 thoughts on “Istoria reinceperii pomenirii Patriarhului Ecumenic in Sfantul Munte Athos”

  1. Iulie 1972 Patriarhul Ecumenic Athenagora moare şi este îngropat; o înmormântare cu sicriul închis (fapt neobişnuit pentru un episcop ortodox). Este urmat de Dimitrie, care promite să continue „politica ecumenică” a predecesorului său.

    Iulie 1972 Sfânta Chinotită a Sfântului Munte emite o enciclică de reluare a pomenirii liturgice a Patriarhului Ecumenic, deoarece „s’a stabilit un nou climat”. Totuşi, în septembrie, mai erau şapte Sfinte Mănăstiri ale Muntelui Athos, care încă nu îl pomeneau liturgic pe Patriarh: Esfigmenu, Karakalu, Simonospetra, Sf. Pavel, Xenofont, Grigoriu, Kostamonitu.

    Mar. 1974 Patriarhul Ecumenic Dimitrie impune sancţiuni asupra a 13 monahi, pentru nepomenire liturgică, printre care: arhimandritul Athanasie (igumen la Esfigmenu), arhimandritul Evdochim (igumen la Xenofontos), arhimandritul Dionisie de la Grigoriu şi arhimandritul Andrei de la Sf. Pavel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu