Cauza care stă la baza acțiunii noastre de întrerupere a pomenirii, din data de 20 Decembrie 2023, este propovăduirea ereziei de către episcop: comuniunea cu monofiziții/miafiziții, participarea la Consiliul Mondial al Bisericilor și acceptarea "botezului" ereticilor. Astfel, conform Canonului 15 al Sinodului I-II Constantinopol, cei care se despart de episcopul lor înainte de o hotărâre sinodală pentru că acesta propovăduiește în mod public erezia sau susține implicit erezia propovăduită de sinodul său, nu numai ca nu sunt supuși condamnării, ci primesc cununile ortodocșilor.

Canonul 3 al Sinodului al III-lea Ecumenic arată cu precizie că orice pedeapsă sau acțiune bisericească din partea ereticilor condamnați sau necondamnați asupra celor care rămân ortodocși este lovită de nulitate. Cu alte cuvinte, nici un ortodox nu trebuie să accepte vreo pedeapsă din partea unui episcop care a fost vădit că predică erezia în mod public.

Urmează traducerea Scrisorii Mitropolitului Siluan Oner de pseudo-depunere din treaptă a Părintelui Matei Vulcănescu din 23 Decembrie 2023, scrisoare din care rezultă că această așa-zisă depunere din treaptă se datorează aplicării Canonului 15 de la Sinodul I-II Constantinopol de către Părintele Matei și parohia Sfantul Edward Martirul și Sfanta Paraskevi Romana, Liverpool, Mitropolitul fiind acuzat de erezie. Așadar, prin această pseudo-depunere se dovedește și se pecetluiește faptul că Episcopul Siluan Oner se află în erezie, conform Sfintelor Canoane și Dogmei Ortodoxe.

În concluzie, Părintele Matei Vulcănescu și parohia nu recunosc și nu acceptă nici o pedeapsă eclezială, părintele continuând să slujească Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și să își îndeplinească slujirea presbiterală.

Arhiepiscop: Înaltpreasfinția Sa, Mitropolitul Silouan Oner

Londra, 23.12.2023

În falsa apologie adresată de Matei Vulcanescu mie și clericilor acestei arhiepiscopii în data de 21 Decembrie, el citează Canonul 15 de la Sinodul I și II de la Constantinopol ca fiind  motivul de refuzare a pomenirii mele la Sfânta Liturghie. Făcând acest lucru, el declară public că sunt eretic și pseudo-episcop. Aceasta este o insultă foarte gravă și nejustificată adresată atât mie cât și celorlalți episcopi ai Sfântului Sinod al Antiohiei care nu poate fi ignorată. Canonul Apostolic 55 afirmă: “Dacă vreun cleric ar ocărî pe episcop, să se caterisească; pentru că: pe mai marele poporului tău nu-l vei grăi de rău.

Prin urmare, cu mare tristețe vă anunț astăzi că Matei Vulcanescu a fost depus din treapta de preot, și întors la starea de laic. Niciun preot din această arhiepiscopie nu poate să participe la vreo slujbă în care d-l Vulcanescu participă ca și cum ar fi preot.

Credincioșilor fostei parohii Sf. Edward Martirul și Sf. Paraskevi Romana, Liverpool: Vă implor pentru propria voastră mântuire să căutați o parohie ortodoxă în apropiere unde să puteți participa pe deplin la viața Bisericii. Sunt parohii grecești, rusești și românești fie în Liverpool sau în împrejurimi, sau puteți să contactați orice preot al arhiepiscopiei mele pentru ajutor.

Fiți siguri de dragostea și de rugăciunile mele continue.

Rugăciunile voastre.

Siluan

Siluan, Mitropolit al Insulelor Britanic Creștin Ortodoxe și a Irlandei
Semnătura Mitropolitului
Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient 

Scrisoarea Părintelui Matei Vulcănescu de aducere la cunoștință a întreruperii pomenirii Mitropolitului Silouan Oner din 20 Decembrie 2023

Scrisoarea Mitropolitului Siluan Oner de pseudo depunere din treaptă a Părintelui Matei Vulcănescu din 23 Decembrie 2023

Canonul 3 al Sinodului III Ecumenic:

“Iar dacă oarecare dintre clericii din fiecare cetate, ori sat (localitate de la ţară), au fost opriţi de la preoţie de către Nestorie şi de către cei împreună cu dânsul pentru că cugetă drept (pentru învăţătura lor dreaptă), am îndreptăţit şi pe aceştia să-şi dobândească (primească) din nou treapta proprie. Iar în genere, poruncim ca acei clerici care cugeta deopotrivă (învaţă de acord) cu sinodul ortodox şi ecumenic să nu se supună nicidecum şi în nici un chip episcopilor care S-au dezbinat, sau celor care se despart (de Biserică), sau cugetă diferit de Sinod.”;

Canonul 15 al Sinodului I-II Constantinopol, 861

Al 15-lea Canon al Sinodului I-II al lui Fotie cel Mare, Patriarhul Constantinopolului (861 d.Hr.), stabilește cu exactitate că:

”Cele ce sunt rânduite pentru preoți, episcopi și mitropoliți, cu mult mai vârtos se potrivesc pentru patriarhi. Drept aceea, dacă vreun preot sau episcop sau mitropolit ar îndrăzni să se depărteze de comuniunea cu propriul său patriarh și nu ar pomeni numele acestuia, precum este hotărât și rânduit în dumnezeiasca slujbă tainică, ci mai înainte de înfățișarea înaintea sinodului și de osândirea definitivă a acestuia, ar face schismă, Sfântul Sinod a hotărât ca acela să fie cu totul străin de toată preoția, dacă numai se va vădi că a făcut această nelegiuire. Și acestea s-au hotărât și s-au pecetluit pentru cei ce sub pretextul oarecăror vinovății se depărtează de întâii lor stătători și fac schismă și rup unitatea Bisericii. Căci cei ce se despart pe sine de comuniunea cea cu întâiul stătător al lor pentru oarecare eres osândit de sfintele sinoade sau de Părinți, firește, adică, de comuniunea cu acela care propovăduiește eresul în public și cu capul descoperit îl învață în Biserică, unii ca aceștia nu numai că nu se vor supune certării canonicești, desfăcându-se pe sineși de comuniunea cu cel ce se numește episcop chiar înainte de cercetarea sinodală, ci se vor învrednici și de cinstea cuvenită celor ortodocși. Căci ei nu au osândit pe episcopi, ci pe pseudo-episcopi și pe pseudo-învățători, și nu au rupt prin schismă unitatea Bisericii, ci s-au silit să izbăvească Biserica de schisme și dezbinări”.