Am slujit Sfânta Liturghie în “pandemie” în Atena (Mitropolia Pireului) deși autoritățile ne-au interzis lucrul acesta! Ne-au interzis inițial săvârșirea Sfintei Liturghii, după care au acceptat slujirea Sfintei Liturghii doar cu prezența unui cântăreț și a unui paracliser. Eu am luat Sfântul Trup al Mântuitorului Hristos care era pregătit pentru Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul din Comunitatea Ortodoxă Română – Biserica Panaghia Odighitria Pireu și L-am dus acasă la mine unde, am continuat să slujesc Sfânta Liturghie timp de doi ani, cu toată comunitatea de credincioși formată din 70 de membri! Ne adunam în ascuns. După ce poliția grecească a început sa ne fileze, ne-am mutat biserica într-un apartament mai mare. Timp de aproape doi ani am slujit în casă cu credincioșii, fără măști, fără vaccinuri, fără distanțare socială, ci grămadă unii peste alții. Am slujit așa inclusiv Sfânta Înviere. Pentru că mai bine este a asculta de Dumnezeu decât de oameni! Nimeni nu s-a îmbolnăvit de covid. Toți cei 70 de credincioși români – bătrâni, tineri și copii – ne-am împărtășit cu o singură Sfântă Linguriță din fier, nesterilizat! 

Într-o anumită perioadă se dăduse drumul la slujbe dar cu condiția distanțării sociale și a purtarii măștilor de către credincioși. Eu nu am putut să accept așa ceva, așa că am continuat să slujesc în casă în toată perioada. 

Protopresbiter Matei Vulcanescu

P.S. În Grecia măsurile au fost draconice împotriva Bisericii: deși la supermarket aveai voie sa mergi, în Biserica nu aveai voie sa mergi, preoții care au vorbit împotriva mastilor au fost arestați .

This post is also available in: English (Engleză) Ελληνικα (Greacă)