Anatema nu insemna blestem cum cred unii, ci insemna ca respectivele idei si persoane sunt in afara granitelor Bisericii, anatema are rol pedagogic, ca sa se poata deosebi de catre crestinii ortodocsi Adevarul Revelat de Dumnezeu de minciuna ideilor omenesti numite erezii-opinii nerevelate. Spicuim dintre anatemele rostite in Mitropolia Pireului:

  • Origenistilor si celor din ceata lor, Anatema!
  • Celor ce neaga Sfintele Sinoade Ecumenice, al IV-lea, al V-lea, al VI-lea, al VII-lea, al VIII-lea de pe timpul Sfantului Fotie cel Mare si al IX-lea de pe timpul Sfantului Grigorie Palama, monotelitilor, monoenegistilor, monofizitilor si papoFilioqvistilor, Anatema!
  • Celor care nu se inchina Domnului nostru Iisus Hristos in icoana descris dupa firea omeneasca, Anatema!

– Celor care predica si invata panerezia ecumenist intercrestina si interreligioasa, Anatema!

– Cel dupa Canoane cazut si fara temelie ereziarh Papa  al Romei celei Vechi, Francisc I si celor ce sunt in comuniune cu el Anatema!

– Cazutilor si anticanonicilor ereziarhi Patriarhi ce neaga Sinodul IV Ecumenic:

Karekin al II-lea al Armeniei,

Teodor al II-lea al Egiptului(Patriarhul Coptilor),

Abuna Pavel al Etiopiei,

 Ignatius Aphrem II  al siroiacobitilor,

Baselius Thomas I al Malabarienilor Indieni

celor ce in mod gresit se numesc pe sine “ortodocsi” si celor ce sunt in comuniune cu ei, Anatema!

-Acordului de la Chambesy din 1994 in care anti-Calcedonienii in mod mincinos sunt recunoscuti ca ortodocsi, Anatema!

– Acordului de la Balamand Anatema!

-Asa zisului “Consiliu Mondial al Bisericilor” ce invata ca fiecare ramura protestanta este o parte din Biserica lui Hristos si celor ce participa la rugaciuni in comun la blasfemica si calcatoarea de canoane asa-zisa “Saptamana de Rugaciune Ecumenica” considerandu-i pe eretici “frati in Hristos”, Anatema!

-Celor ce invata ca Biserica ar cuprinde toate confesiunile despartite de Ea numindu-le “biserici nedepline” si celor care spun ca exista Sfinte Taine,Har mantuitor si sfintenie  inafara Bisericii Ortodoxe, celei Una, Sfinte, Sobornicesti si Apostolesti, Anatema!

-Celor ce defaima Tainele Bisericii: Baptisti, Adentisti, Penticostali, Anatema!

– celor care neaga si defaimeaza pe Maica Domnului, Treimea cea de o fiinta si nedespartita, rabini ai iudaismului, islamisti si membrii societatii ” Turnul de Veghere” a Martorilor lui Yehova, Anatema!

– lui Martin Luther, Jean Calvin, Urlich Zwigli, Henric al VIII-lea, lipsitului de evlavie imparat, si celor adunati impreuna cu ei si toate ramurile protestante, Anatema!