Rostirea anatemelor in Duminica Ortodoxiei

By pr. Matei Vulcănescu -
9 ani ago

Anatema nu insemna blestem cum cred unii, ci insemna ca respectivele idei si persoane sunt in afara granitelor Bisericii, anatema are rol pedagogic, ca sa se poata deosebi de catre crestinii ortodocsi Adevarul Revelat de Dumnezeu de minciuna ideilor omenesti numite erezii-opinii nerevelate. Spicuim dintre anatemele rostite in Mitropolia Pireului:

 • Origenistilor si celor din ceata lor, Anatema!
 • Celor ce neaga Sfintele Sinoade Ecumenice, al IV-lea, al V-lea, al VI-lea, al VII-lea, al VIII-lea de pe timpul Sfantului Fotie cel Mare si al IX-lea de pe timpul Sfantului Grigorie Palama, monotelitilor, monoenegistilor, monofizitilor si papoFilioqvistilor, Anatema!
 • Celor care nu se inchina Domnului nostru Iisus Hristos in icoana descris dupa firea omeneasca, Anatema!

– Celor care predica si invata panerezia ecumenist intercrestina si interreligioasa, Anatema!

– Cel dupa Canoane cazut si fara temelie ereziarh Papa  al Romei celei Vechi, Francisc I si celor ce sunt in comuniune cu el Anatema!

– Cazutilor si anticanonicilor ereziarhi Patriarhi ce neaga Sinodul IV Ecumenic:

Karekin al II-lea al Armeniei,

Teodor al II-lea al Egiptului(Patriarhul Coptilor),

Abuna Pavel al Etiopiei,

 Ignatius Aphrem II  al siroiacobitilor,

Baselius Thomas I al Malabarienilor Indieni

celor ce in mod gresit se numesc pe sine “ortodocsi” si celor ce sunt in comuniune cu ei, Anatema!

-Acordului de la Chambesy din 1994 in care anti-Calcedonienii in mod mincinos sunt recunoscuti ca ortodocsi, Anatema!

– Acordului de la Balamand Anatema!

-Asa zisului “Consiliu Mondial al Bisericilor” ce invata ca fiecare ramura protestanta este o parte din Biserica lui Hristos si celor ce participa la rugaciuni in comun la blasfemica si calcatoarea de canoane asa-zisa “Saptamana de Rugaciune Ecumenica” considerandu-i pe eretici “frati in Hristos”, Anatema!

-Celor ce invata ca Biserica ar cuprinde toate confesiunile despartite de Ea numindu-le “biserici nedepline” si celor care spun ca exista Sfinte Taine,Har mantuitor si sfintenie  inafara Bisericii Ortodoxe, celei Una, Sfinte, Sobornicesti si Apostolesti, Anatema!

-Celor ce defaima Tainele Bisericii: Baptisti, Adentisti, Penticostali, Anatema!

– celor care neaga si defaimeaza pe Maica Domnului, Treimea cea de o fiinta si nedespartita, rabini ai iudaismului, islamisti si membrii societatii ” Turnul de Veghere” a Martorilor lui Yehova, Anatema!

– lui Martin Luther, Jean Calvin, Urlich Zwigli, Henric al VIII-lea, lipsitului de evlavie imparat, si celor adunati impreuna cu ei si toate ramurile protestante, Anatema!

Show Comments (16)

16 thoughts on “Rostirea anatemelor in Duminica Ortodoxiei”

 1. Acestea sunt din varianta pe care o rosteste IPS Serafim al Pireului? Pentru ca alte variante pe care le-am vazut pe internet n-au mai fost actualizate de cand au fost anatematizati Varlaam si Achindin. Dar si asta este mai bine decat nimic — nimic fiind practica actuala in Romania.

 2. Anatema ! Anatema ! Anatema !
  ” Însemnătatea anatemei este de doctorie duhovnicească a Bisericii împotriva unei boli a duhului omenesc, boală care pricinuieşte moarte veşnică. “- Sfantul Ignatie Briancianinov
  Din pacate la noi nu se rostesc anatemele in Duminica Ortodoxiei ,iar prin pastoralele arhieresti doar ni se spune sa ne ferim de erezii fara a fi si numite -concret-, asa ca ramanem in nestiinta. Urmarind astfel de sfinte slujbe pe internet si rostind odata cu acel popor “Anatema, Anatema,Anatema !”, simti ca te trec fiori si simti ca sufletul se vindeca, se insanatoseste ca dintr-o boala. Fericiti cei care au ocazia sa participe cu trup si suflet la rostirea anatemelor.

  1. PENTRU CĂ CEI ÎN CAUZĂ AU FOST AVERTIZAȚI – NU S-AU ROSTIT ANATEMELE ACESTEA FĂRĂ O AVERTIZARE PREALABILĂ ȘI FĂRĂ O MUSTRARE DREAPTĂ !

   Nu sunt în afară de Biserică de câtva timp acei menționați – sunt de ani de zile, de zeci de ani sau de sute de ani în afara Bisericii lui Hristos!

   Iar pentru asta sunt blestemați pentru că se dau în Numele Lui Hristos, iar ei sunt niște mincinoși!

   1. in privinta ideii daca DUmnezeu blesteama sau nu, sa nu uitam ca DUmnezeu le spune celor de-a stanga: Plecati de la Mine blestematilor in focul cel vesnic gatit diavolului si ingerilor lui, ca flamand am fost si nu mi-ati dat sa mananc etc. Insa termenul blestem este kataramenos, in nici un caz Anantema, car einsemna cu totul altceva.

    1. Auzi, fie ca iti place sau nu, parintele Arsenie Boca este un MARE SFANT. Episcopul Ulfila a crestinat un neam intreg si a mai tradus si Biblia, o munca titanica pentru un om in acele vremuri. Sfantul Francisc a infiintat un ordin monastic care si acuma in zilele noastre ajuta mii si mii de oameni saraci si amarati. Tu ce ai facut ?

     1. UAU! Si Arie a ajutat mii de oameni, a scris poezii in volumul Thalia, si Buda a dar o religie cu mii de adepti, etc, Ce treaba are asta cu ortodoxia? Vai de criteriile noastre, ortodocsi numai in buletin….

     2. Episcopul Ulfila nu a “creştinat” ci a propovăduit arianismul, un creştinism fals, mincinos. Cum poate să mântuiască un Hristos care nu este Dumnezu de-o-fiinţă cu Tatăl?

      Mi se pare că credeţi că omul se mântuieşte prin fapte bune şi atât; nu contează ce crede (dacă e ortodox), dacă se uneşte cu adevărat cu Hristos în Biserică. Atunci ce vă mai trebuie sfinţi? Mergeţi şi faceţi fapte bune şi gata! Dar aveţi în vedere că această concepţie a mântuirii prin fapte, fără ajutorul Harului în Biserică (ceea ce-mi aminteşte că în “Biserica” lui Francisc din Assisi ei spun că Harul este creat — cum se pot ei mântui sau sfinţi atunci?) a fost osândită de Biserică sub numele de pelagianism sau pelaghianism (de la numele promotorului ei, Pelagius sau Pelaghie) încă de acum vreo 1500 de ani.

      Dar, dacă credeţi că există sfinţi, căutaţi-i, urmaţi-i, vedeţi ce învaţă Biserica despre ei (ce înseamnă că sunt sfinţi) şi lăsaţi sfinţii inventaţi de oameni.

  2. nu cred ca se pune problema in felul acesta, pur si simplu, toti cei anatematizati sunt cazuti in anatemele Sinaodelor Ecumenice, deci cred ca domnul Valentin greseste atunci cand anatematizeaza pe cei care nu accepta aceste anateme. Aceste anateme sunt vechile anateme actualizate la ereziarhii de azi, cazuti in anatemele vechi date de Sinoadele Ecumenice si Locale.

 3. Atributiile Patriarhului
  • Convoaca si prezideaza organele deliberative centrale ale Bisericii Ortodoxe Romane;
  • Aduce la indeplinire hotararile organelor deliberative centrale ale Bisericii Ortodoxe Romane;
  • Reprezinta Patriarhia Romana in justitie, in fata autoritatilor si fata de terti, personal sau prin imputerniciti legali;
  • Intretine raporturi cu celelalte Biserici crestine ortodoxe in chestiunile bisericesti;
  • Da pastorale pentru intreaga Biserica Ortodoxa Romana, cu incuviintarea Sinodului Permanent sau a Sinodului
  Plenar;
  • Trimite sfaturi fratesti Ierarhilor din tara si impaca neintelegerile personale dintre acestia;
  • Se ingrijeste de indeplinirea la timp a formelor pentru completarea eparhiilor vacante;
  • Viziteaza colegial, cand va gasi de bine, pe Ierahii Bisericii;
  • Prezideaza colegiul electoral pentru alegerea Mitropolitilor;
  • Hirotoneste, impreuna cu alti Ierahi, potrivit Sfintelor Canoane, pe Mitropoliti;
  • Emite gramate pentru instalarea Mitropolitilor;
  • Acorda concedii Mitropolitilor pana la 30 de zile;
  • Numeste loctiitori de Mitropoliti in cazul vacantelor mitropolitane;
  • Primeste plangerile aduse impotriva Chiriarhilor si cu autorizatia Sinodului Permanent dispune cercetarea lor, iar
  rezultatul celor constatate il aduce la cunostinta Sfantului Sinod;
  • In conformitate cu dispozitiile canonului 11 al Sinodului VII Ecumenic, exercita dreptul de devolutiune;
  • Executa orice alte atributii date lui prin canoane, legi si regulamente.

  UPDATE DRACESC NESPECIFICAT DE SFINTII PARINTI

  * DREPTUL DE A DA SFINTE MOASTE PAPISTASILOR
  * DREPTUL DE A LE DA IMPARTASANIE
  * DREPTUL DE A CONSLUJI CU EI
  * DREPTUL DE A TIRANIZA ARHIEREII, PREOTII, DIACONII SI MIRENII
  * DREPTUL DE A CERE UNIREA CU PAPISTASII, PEOTESTANTII SI NEOPROTESTANTII
  * DREPTUL DE A COLECTA BANI, BIRURI, TAXE, FONDURI SI COLECTE
  * DREPTUL DE A FI STAPAN HARIC SI ADMINISTRATIC AL SINODULUI
  * DREPTUL DE A MODIFICA SLUJBELE SI RANDUIELILE APOSTOLESTI
  * DREPTUL DE A SPUNE: CONTRIBUTIA NU ESTE OBLIGATORIE PENTRU MIRENI DAR ESTE OBLIGATORIE COLECTAREA EI DE CATRE PREOTI

  Mai sunt inca o suta…, dar spatiul acestui blog nu este proprietatea mea personala!

 4. Nu e greu să urăşti atât de multă lume părinte? Cum rămâne cu
  a) Dumnezeu este Iubirea, taină pe care cică însuşi Fiul ar fi adus-o oamenilor.
  b) A Mea e răzbunarea, deci omul ar trebui să şadă pe curul lui şi să-L lase pe Dumnezeu să decidă ce e ofensator pentru Sine şi să acţioneze va atare.

  1. “să-L lase pe Dumnezeu să decidă ce e ofensator pentru Sine şi să acţioneze va atare”

   Iar pe dumneavoastră vă preocupă că i se ia lui Dumnezeu dreptul de a se apăra singur, nu-i aşa?

   Unii “şed pe curul lor” în faţa calculatorului şi, în loc să-şi vadă de ateismul lor, îşi dau pe faţă ignoranţa în comentarii pe blogurile creştine. Nu strică să ne documentăm înainte să comentăm despre ceva ce nu cunoaştem! Aroganţa de a le şti deja pe toate am vazut-o numai la oamenii ignoranţi. Poporul român e chiar mai caustic şi vede în ignoranţa arogantă un semn de prostie: “Prostul dacă nu e şi fudul, parcă nu e prost destul.” Şi ca un făcut, comentariul acefal e însoţit de un portret acefal 🙂

   Anatemele n-au de-a face nici cu ura, nici cu răzbunarea. Ele doar exprimă în cuvinte, pe înţelesul celor care ascultă sau citesc, faptul că adoptarea unei anumite păreri greşite îl separă pe om de Dumnezeu şi deci îi face imposibilă mântuirea. Pe urmă, omul face ce vrea cu această informaţie, alege dacă vrea să fie cu Hristos în Biserică sau îi sunt mai dragi propriile păreri. Dar el trebuie să ştie care sunt consecinţele acestor păreri. De-abia a ascunde acest lucru denotă lipsa dragostei, indiferenţa faţă de celălalt, pentru că de dragul politeţii de moment, de dragul de a nu-l supăra pe celălalt, îi refuzăm o informaţie care l-ar putea duce de la moarte la viaţă, de la a petrece veşnicia în suferinţă, separat de Dumnezeu, la a petrece veşnicia împreună cu Dumnezeu.

   Dar sigur, pentru ca aceste lucruri să aibă vreo valoare pentru cineva, trebuie ca mai întâi acela să creadă în Dumnezeu. Dacă nu crede, sigur că îşi permite să comenteze ironic tot ceea ce fac sau spun cei care cred şi care doresc mântuirea tuturor oamenilor.

 5. Predica pr. Gheorghe Aniţulesei despre “fenomenul Arsenie Boca”:

  https://www.youtube.com/watch?v=UymIdI-BRdw

  Bineînţeles, se adresează celor care pun mai presus învăţătura Bisericii mai presus de orice “fenomene” şi nu invers.

  Nu ştiu să le spun nemulţumiţilor cum îl pot lua la rost pe pr. Aniţulesei; nu cred că citeşte comentariile de pe You Tube 🙂

 6. https://sfintiinugresesc.wordpress.com/2016/03/26/iata-primul-episcop/ Da. Si daca tot vorbim… spuneti un cuvant despre Prislop, pe care l-ati mai spus Sfintia Voastra>> [ PS Galaction ].
  – Acum, despre Prislop, eu le-am mai spus crestinilor; cumva si eu am tras un semnal de alarma, pentru ca, cercetand si unele carti ale ucenicilor parintelui Arsenie Boca, mi-am dat seama ca-s multe rataciri si acum a iesit o cartulica numita “Fenomenul Arsenie Boca” si cine-i interesat si verea sa se mantuiasca, atuncea trebuie sa judece si sa gandeasca in duh ortodox. In duh ortodox, ca asa, omeneste, putem da cate si cate interpretari, mai stiu eu, sa-i luam apararea unuia sau altuia in duh lumesc, dar nu, mantuirea nu-i in duh lumesc! Mantuirea este in duhul ortodox, in duhul invataturii Sfintilor Parinti. Si daca analizam lucrarea de la biserica Draganescu, cu pictura lu Francisc de Asisi si Ulfila, doi eretici intr-o biserica ortodoxa!, apar intrebari. Cum le-am mai spus si altadata: trebuie sa-si puna fiecare semn de intrebare: mergand acolo sau sustinand ideea ca Arsenie Boca este sfant, oare nu si tu te faci partas la toate stricaciunile pe care le-a lasat in Biserica Ortodoxa? Atunci si mantuirea proprie a acelora..
  – E sub semnul intrebarii.
  – Negresit, negresit e cu semnul intrebarii
  pagina 14 , februarie 2016 – interviu luat de Ing. geolog Gabriel BARBIER in CREDINŢA-ORTODOXĂ – Revista de cultură, atitudine şi spiritualitate ortodoxa a Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului – Articolul “Paziti-va de misionarii ecumenismului” (partea a 2-a)

  1. interviu luat Par. Antim Gadeoi, de la Man. Bistrita Neamt, de catre Ing. geolog Gabriel BARBIR in Revista CREDINŢA-ORTODOXĂ, a Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu