Influențe ale gândirii de tip magic infiltrate în ortodoxie

By pr. Matei Vulcănescu -
4 ani ago

Analizând comportamentul oamenilor, se pot observa în ultimii ani atât fenomene de păgânizare a creștinismului cat și interpretarea cu caracter “fantastic” a tainelor Bisericii. Acest interviu explica semnificația gândirii magice, și diferența între credința în Hristos și ritualuri. 

Infitrarea fenomenelor păgâne în calendarul creștin-ortodox.

Dacă la creștinarea popoarelor păgâne se adopta credința creștină ca pe o altă credință, în perioada actuală, avem de-a face cu adoptarea fenomenelor necreștine în credința ortodoxă. Unele tradiții sunt introduse chiar și în calendarul creștin-ortodox. Spre exemplu ielele “sânzienele” care nu au nicio legatura cu Sfântul Ioan Botezătorul sunt menționate în ziua respectivă din calendar. Oamenii devin atrași de religiile din zona nordului ( spirite, druizi, obiceiuri, hore, trecere prin foc) sau de alte obiceiuri cu caracter vrajitoresc ce nu au nicio legatura cu ortodoxia. În zilele noastre, nu mai avem de-a face cu creștinarea obiceiului păgân ci cu asimilarea creștinismului în păgânism, sau păgânizarea obiceiului creștin.

Tainele percepute ca ritualuri

Taina Botezului este înțeleasă ca un ritual, sau ca un obicei strămoșesc, care ține de tradiție și nu are legătură cu credința în Hristos. Astfel oamenii își botează copii , îi împărtășesc și s-au liniștit ca au îndeplinit ritualul fără a mai veni apoi la Biserica. Aceeași înțelegere  o observăm și pentru obiceiurile legate de moarte. Punerea banilor pentru a trece “vămile”, lumânarea incolăcită, pomana exagerată sau înțelegerea că preotul devine un fel de vraci sau mag au legătură tot cu simbolistica necreștină. 

O alta problema ajunsa in sanul Bisericii este erezia “minciuno-sinodul din Creta” care a pecetluit ecumenismul, prin adoptarea înțelegerii ca și celelalte culte ar fi Biserica. Însă în contextul aplecarii oamenilor spre imaginatie si spiritualism, s-a creat o debusolare mai mare.

Avem de-a face cu o gândire magică asupra preoților și asupra Tainelor Bisericii. 

Ce fac oamenii când află și de o erezie? Se “contaminează” prin taine? 

Omul care gandeste magic are 2 extreme:

  • Extrema 1: Caută doar preoții nepomenitori – pentru că doar acolo se poate mântui – apare ideea că harul îi “contaminează”. Ei se gândesc că dacă ar primi Sfintele Taine de la un preot semnatar în Creta, devine contaminat. Realitatea este că in momentul in care ascultăm predici ecumeniste si invățături care au conținut eretic, ne contaminăm la nivel intelectual. Sub nicio formă nu ne contaminează Sfânta Taină – așa ceva este o blasfemie și o erezie . Ceea ce ne contaminează este invățătura greșită pe care o acceptăm la nivel intelectual.
  • Extrema 2: Merge la orice preot deoarece orice preot necaterisit are harul Duhului Sfant. Împărtășania se face la orice Biserica fără discernământ, neluand in considerare ce crede respectivul preot – sau gândirea “mă duc oriunde și mă împărtășesc”. 

Concluzie

Din nou trebuie sa avem discernământ. Sfântul Maxim Mărturisitorul nu a îndemnat pe nimeni sa întrerupă comuniunea. El singur a intrerupt-o iar alții l-au luat ca exemplu. Hristos nu poate fi contaminat de nimic, iar omul se îndepărtează el singur de învățătura greșită prin Harul Duhului Sfant. Trebuie avută o relație vie cu Hristos, cu energia care mantuieste. Contează motivatia omului de a intra în comuniune cu Hristos. Doar dacă ne curățăm de viziunea strâmbă asupra relației cu Hristos, și prin luminarea de Duhul Sfânt, ne putem vindeca de erezie.

Show Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu