Declarația încetării pomenirii Patriarhului Chiril la toate slujbele Bisericii de catre Episcopul Longhin Jar de Banceni

By pr. Matei Vulcănescu -
8 ani ago

Episcopul Longhin de Banceni, ce a primit titlul de Erou al Ucrainei, tata a 400 de copii, a intrerupt pomenirea Patriarhului Chiril al Moscovei si al intregii Rusii pentru ca acesta a adoptat (sinodal) proiectele de documente de la a V-a intalnire presinodala de la Chambesy ca fiind intru totul ortodoxe si datorita faptului ca Patriarhul Chiril s-a intalnit cu Papa Francisc I la Havana si au dat declaratie comuna, recunoscandu-se implicit ca Biseirci si binecuvantand in scris poporul. Dupa cum se stie textul Relatiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii crestine lauda Consiliul Mondial al asa ziselor Biserici si folosteste termenul de Biserica inafara Bisericii Ortodoxe, recunaoste casatoriile mixte, institutionalizand ecumenismul la nivel Panortodox.

Minutul 53:50

„Noi ne rugăm pentru PF Patriarh Kirill şi fraţii noştri se roagă şi voi trebuie să vă rugaţi. Dar să-l pomenesc la liturghie… să-l pomenesc nu pot, pentru că nu ştiu cine e ortodox şi cine e catolic, cine e eretic. Adoptând acest document, despre care ştiţi, cele 30 de puncte, vi-l voi citi mai târziu… Ei spun „documentul a fost adoptat ca urmare a întâlniri Preafericitului Papă al Romei…” – asta spune patriarhul nostru, asta e erezie, fraţilor. E o erezie adevărată. Ce fel de Preafericit este acela dacă toţi Părinţii noştri, toţi Sfinţii noştri Părinţi ai Bisericii Ortodoxe îi numesc eretici pe latini. Noi astfel îi pierdem, nu îi lăsăm să se ridice, să se pocăiască. Iată el este acum Papa Romei cel drept, căci chiar patriarhul a toată Rusia a spus că el este Preafericit. Pentru noi el este eretic.

În al doilea rând. Cuvântul din sfânta liturghie: „Harul Domnului Isus Hristos, dragostea lui Dumnezeu și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți” – să fie cu ei duhul lor, cu noi va fi Duhul lui Dumnezeu, nouă nu ne trebuie binecuvântarea papei Romei. […]

Tot aici este erezie, cele 30 de puncte. Dar eu nu-l pomenesc pe patriarhul Kirill la sfânta liturghie îndeosebi pentru punctul 5, să înţelegeţi corect aceste cuvinte: „În ciuda acestei Tradiții comune a primelor zece secole, catolicii și ortodocșii, de aproape o mie de ani, sunt lipsiți de comuniune în Euharistie” – şi ce vrea el, să ne împărtăşim cu papa Romei? Fără pocăinţă, fără îndreptare? „Suntem despărțiți de rănile provocate de conflictele unui trecut îndepărtat sau recent, de divergențele, moștenite de la străbunii noștri” – aşa îi numesc ei pe toţi Sfinţii Bisericii Ortodoxe, străbunii, că ei sunt vinovaţi pentru tot, că încă mai sunt deschise acele răni. „…în înțelegerea și explicitarea credinței noastre în Dumnezeu, unul în trei Persoane, Tatăl și Fiul și Sfântul Duh. Deplângem pierderea unității, consecință a slăbiciunii umane și a păcatului” – înseamnă că toţii sfinţii erau slabi şi păcătoşi?! Ce drept au ei să-i pângărească sfinţenia noastră, Biserica noastră, pe Sfinţii noştri Părinţi?! Să-i acuze că sunt păcătoşi?https://graiulortodox.wordpress.com/2016/03/29/11705/

Preoti importanti si stareti din Mitropolia Moldovei au intrerupt si ei pomenirea Patriarhului Chiril si a Mitropolitului Vladimir si a intregului Sinod al BOM  https://graiulortodox.wordpress.com/2016/03/28/interviu-privind-argumentarea-intreruperii-pomenirii-la-sfanta-liturghie-si-la-toate-celelalte-slujbe-ale-bisericii-a-episcopului-locului-inaltpreasfintitului-vladimir-mitropolit-al-chisinaului-si-i/

(G.O.) Ce atitudine va trebui să luăm noi laicii, monahii, preoții și episcopii dacă Sinodul va fi întradevăr unul tâlhăresc, cum se spune?

PS Longhin. Nu mai avem ce lua pentru că decizia au luat-o sfinții părinți la cele 7 soboare ecumenice. Noi rămânem în acea învățătură sfântă a sfinților părinți. Nu vom neglija strădania lor, mucenicia lor, anii de închisoare grei, cât au suferit pentru această credință. Cum acum să lovim cu picioarele întrânsa și să ne facem de cap așa după cum vrem noi, fără voia lui Dumnezeu, fără binecuvântarea cerească pe care ar trebui să o avem, fără lămurirea duhului sfânt care ar trebui să ne lumineze pe fiecare ca să putem face ceva de folos și eu cred că Biserica Ortodoxă n-a avut nevoie acum de acest sinod, nicidecum nu erau unele probleme in Biserica noastră că trebuia să strângem sinod, dar cel mai rău este pentru că se vede rezolvarea lui. Dacă s-au adunat toate Bisericile ortodoxe și numai ortodoxe și-au pregătit acest sinod, de ce s-au ridicat unele întrebări atât de urâte și de rușinoase ca să le canonizeze că se le ieie ca drept lege Bisericile Ortodoxe. Bărbat cu bărbat, femeie cu femeie si multe altele, cu monahismul, cu căsătoria, cu preoții, deci dacă s-au ridicat aceste întrebări ele vor rămâne ascunse pentru că după cum am văzut până acum toate întrebările au două răspunsuri. …..

(G.O.) Dacă se va recurge la nepomenirea episcopilor sigur că ei ne vor considera schismatici. Ce atitudine vom lua atunci?

PS Longhin.Dacă ne vom rătăci de la adevăr vom fi schismatici, dar dacă vom păstra dreapta credință precum am și primit-o cred că nu suntem vinovați de nici o schismă, ci totul se va întoarce asupra lor pentru că dacă blestemi pe un om și el este vinovat se prinde blestemul , dar dacă el nu are nici o vina și tu l-ai blestemat, atunci se întoarce asupra ta, așa va fi și cu schisma care o vor lua-o asupra noastră cei care… Nu vom recunoaște aceste nelegiuiri. Pentru că știu multe lucruri pe care nu le pot vorbi, am fost în sinod pus la pregătirea acestui sinod panortodox, precum îl numește, dar unde sunt ceilalți arhierei, de ce fiecare Biserica are numai 24 de arhierei , când fiecare arhiereu este Biserică și-ar trebui ca fiecare arhiereu să aibă votul lui acolo, pentru ce cineva trebuie să rezolve problema noastră, pentru ce un singur om un singur vot a unei Biserici. Deci se văd aceste nelegiuiri, dar sunt lucruri pe care le vom vedea după acest sinod că vor ieși la suprafață, dar va fi târziu, trebuie acuma să ne rugăm mult, să postim, dar totuși să nu ne ascundem numai cu aceasta că dacă vine lupul la oi noi nu ne vom duce în casa ca să se ne rugăm în genunchi, ci vom lua arma ca să păzim turma, ca altfel când ne vom întoarce la rugăciune turma va fi sfâșiată. Trebuie cu orice preț să mărturisim poporului adevărul și să rămânem în învățătura care ne-a fost dată Bisericii noastre Ortodoxe și nu vom schimba absolut nimic.

( G.O.) Sărut mâna și blagosloviți Preasființia Voastră.

PS Loghin. Doamne ajută. Mila lui Dumnezeu să fie cu voi cu toți.

sursa https://graiulortodox.wordpress.com/

http://www.aparatorul.md/category/soborul-pan-ortodox/

Show Comments (12)

12 thoughts on “Declarația încetării pomenirii Patriarhului Chiril la toate slujbele Bisericii de catre Episcopul Longhin Jar de Banceni”

  1. Dumnezeu sa-l apere pe acest ierarh ORTODOX roman, Maica Domnului sa-l ocroteasca sub Sfantul ei Acoperamant ! In sfarsit avem si noi, natia noastra, un arhiereu care isi pune viata pentru turma sa. Se va dezlantui prigoana asupra Preasfintitului Episcop Longhin si asupra tuturor celor care incearca sa ramana in afara necuratiei impanzite in popor prin hotariri si sinoade neortodoxe. In multe familii ale crestinilor vor fi mari neintelegeri, pentru ca unii membri ai lor nu vor pricepe, nu vor vedea pericolul si vor fi dezbinari cel putin duhovnicesti. Dumnezeu sa ne apere si sa lumineze mintea celor care participa la Adunarea din Creta, astfel incat sa ramanem cu totii uniti in duhul Sfintilor Parinti ai celor 9 Sinoade Ecumenice.
    Nadajduiesc ca si in tara noastra sa se ridice vreun ierarh, care asemeni PS Longhin sa arate poporului marea capcana spre care suntem impinsi cu totii.
    Doamne apara-ne !

  2. Doamne ajuta, as dori sa aflu parerea pr. Matei Vulcanescu despre juramintele de fidelitate ce se impun preotilor in toata Patriarhia romana. Sunt si eu preot in Arhiepiscopia Sibiului. Saptamana viitoare, pe 7 aprilie 2016, suntem chemati la protopopiat toti preotii sa depunem juramant de fidelitate, al carui continut nu ne-a fost comunicat, dar l-am gasit pe internet. Ce parere aveti, trebuie sa juram sau nu?

    1. Hristos ce spune? Cuvantul vostru sa fie ce este da, da si ce este nu nu! Constiinta fiecarui crestin ortodox mai ales preot care a primit Taina Hirotoniei spune ca trebuie sa fim responsabili cu Turma lui Hristos, sa o ducem pe calea Lui nu sa dam juraminte de confidentialitate catre ierarhi, ca nu suntem in Mafia, daca Ierarhul invata erezia, preotii se ingradesc de acel ierarh prin intreruperea pomenirii nu prin pastrarea confidentialitatii. Bunul comun al Bisercii e Hristos si Harul Sau, asta nu e confidential. A pune sa juri pe preoti este o jignire la adresa preotilor si un abuz, si o umilire a preotilor, aceasta este parerea mea.

    2. Tarziu am vazut postare dv ,parinte.Dar inima n u ma lasa sa nu va scriu parerea mea legata de juramantul ce va este impus.NU,sa nu jurati!Ati depus un juramnat la hirotonire,este suficient.Si la Buzau ,pr au fost obligati sa depuna acest “juramant’si incredibil:au facut-o fara cartire.Nimeni nu s-a intrebat si nu s-a revoltat,nimeni probabil nu-si doreste mantuirea sufletului si nu vrea un razboi lumesc!Dumnezeu sa ne aduca in suflete lumina!

  3. biserica trebuie sa fie una si e a Lui HRISTOS!Eusunt oignoranta dar cred in Dumnezeu! Atata stiu!Si mai stiu in ignoranta mea ca nu trebuie sa judec pe nimeni ca asta mi-a cerut Hrisosul meu care a murit pe cruce pentru mine!Sa imi iubesc aproapele si dusmanii ca asa imi cere el! si asta fac! si cand nu pot ma rog cum stiu mai bine! dupa doua mii de ani biserica care nu e a nici unui parinte ca e el un erudit…nu ca mine o ignoranta….asta ma doare in sufletul meu! Ce face Papa….preafericitii….Rusiei…Romaniei…nu ma intereseaza si nu ii judec.Biserica trebuie sa fie una ca nu e a lor ci a Lui Iisus Mantuitorul! In rest sunt toti slujitorii Lui….nu ai jocului de putere!

    1. va invitam sa cititi istoria Bisericii si sa aflati ca Sfintii la care va inchinati judecau la greu, ba unii erau chiar violenti, Sf Nicolaie l-a palmuit pe “saracutul” de Arie, iar Sfantul Nectarie(de la Eghina) de Pentapole care e cunoscut ca mare facator de minuni si vindecator de cancer a scris o care in care ii judeca la greu pe papistasi si neaga faptul ca Sf Petru a fost vreodata la Roma in cartea “De ce papa si supusii lui au cazut din Biserica lui Hristos”. Sf MAxim Marturisitorul judeca la greu si spunea ca Patriarhul si Sinodul sunt “lipsiti de Har” ca sunt in erezie. Toti Sfintii Bisericii judecau si osandeau pe eretici! Nu cumva aveti dvs o intelegere gresita a ceea ce insemna Hristos si Evanghelia Sa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu