Avem de-a face cu o gândire magică asupra preoților și asupra Tainelor Bisericii. 

Ce fac oamenii când află și de o erezie? Se “contaminează” prin taine? 

Omul care gandeste magic are 2 extreme:

  • Extrema 1: Caută doar preoții nepomenitori – pentru că doar acolo se poate mântui – apare ideea că harul îi “contaminează”. Ei se gândesc că dacă ar primi Sfintele Taine de la un preot semnatar în Creta, devine contaminat. Realitatea este că in momentul in care ascultăm predici ecumeniste si invățături care au conținut eretic, ne contaminăm la nivel intelectual. Sub nicio formă nu ne contaminează Sfânta Taină – așa ceva este o blasfemie și o erezie . Ceea ce ne contaminează este invățătura greșită pe care o acceptăm la nivel intelectual.
  • Extrema 2: Merge la orice preot deoarece orice preot necaterisit are harul Duhului Sfant. Împărtășania se face la orice Biserica fără discernământ, neluand in considerare ce crede respectivul preot – sau gândirea “mă duc oriunde și mă împărtășesc”. 

Concluzie

Din nou trebuie sa avem discernământ. Sfântul Maxim Mărturisitorul nu a îndemnat pe nimeni sa întrerupă comuniunea. El singur a intrerupt-o iar alții l-au luat ca exemplu. Hristos nu poate fi contaminat de nimic, iar omul se îndepărtează el singur de învățătura greșită prin Harul Duhului Sfant. Trebuie avută o relație vie cu Hristos, cu energia care mantuieste. Contează motivatia omului de a intra în comuniune cu Hristos. Doar dacă ne curățăm de viziunea strâmbă asupra relației cu Hristos, și prin luminarea de Duhul Sfânt, ne putem vindeca de erezie.