Părintele Matei Vulcănescu din Mitropolia Pireului a Bisericii Ortodoxe a Greciei consideră că Epifanie Dumenko nu poate fi numit mirean pentru că se află în afara Bisericii, comunică site-ul grec “Katanixi”.

Potrivit părintelui, Epifanie Dumenko pe care “noi îl numim mirean… în realitate este un schismatic și nu are sfințire”. Părintele a subliniat că “atunci când spunem “mirean” (gr. Λαϊκός) avem în vedere “o persoană care este membru al Bisericii lui Hristos și a fost unsă la botez cu mir sfințit”. În acest sens, un mirean nu este nici cleric, nici episcop, nici preot, nici diacon dar are o sfințire împărătească. Și el este pe deplin membru al Bisericii lui Hristos”.

În acest context, părintele Matei consideră că în cazul lui Epifanie Dumenko, “acesta nu este un laic, ci un om schismatic care nu aparține Bisericii lui Hristos“.

De asemenea întreabă: “Când o persoană care slujește împreună cu Patriarhul ecumenic sau Patriarhul ecumenic însuși pomenește numele schismaticului, iar Arhiepiscopul Ieronim participă la aceeași liturghie și se împărtășește din același Potir, acest lucru este similar cu situația în care Patriarhul Bartolomeu l-ar include pe Papa Francisc în diptice și l-ar pomeni la liturghie. Oare nu este același lucru?”

Părintele a amintit că

“schisma și erezia sunt în afara Bisericii. Și dacă instigatorii dezbinării încearcă, prin cuvânt sau faptă, să se poziționeze ca ortodocși, aceasta nu schimbă nimic. Și chiar dacă nu ar fi slujit împreună cu uniații, tot nu s-ar fi schimbat nimic, tot s-ar fi aflat în afara Bisericii”.

Părintele se întreabă dacă Arhiepiscopul Ieronim al Atenei trebuie considerat un schismatic pentru că a participat la pomenirea lui Epifanie Dumenko, care nu are hirotonire.

În plus, la 23 octombrie 2019, în cadrul unei serii de evenimente intitulate “Intervenție ortodoxă” în sala “Societății Creștine Ortodoxe Sf. Iosif Isihastul” a avut loc o prezentare a Protopresbiterului Angelos Angelakopoulos cu titlul “Ultimele evenimente în problema ucraineană“.

Părintele Angelos a amintit publicului că într-un articol de-al său scrie că

“Patriarhul Bartolomeu acum pune în aplicare o metodă nouă, o tactică nouă. Dacă până acum el oferea statut Bisericilor ereziei, acum a început să introducă și schisme în Biserică, precum și oameni care nu au cu Ea nimic în comun”.

Articol scris de către Elena Constantinova pentru portalul UJO, de unde a fost preluat.

FOTO: Reuters