Motivul pentru care Patriarhiile Bulgară și Georgiană nu au participat la pseudo-sinodul din Creta

By pr. Matei Vulcănescu -
5 ani ago

Un interviu de preot Matei Vulcănescu cu George Todorov, organizatorul conferinței din Bulgaria și preot Mihail Bregvadze, reprezentant al Patriarhiei Georgiei.

În acest interviu reprezentantul Bisericii Georgiei, dar și reprezentantul Bisericii Bulgariei explică de ce cele două Biserici Locale nu au mers în Creta: anume pentru faptul că au respins deja ecumenismul (Biserica Georgiei condamnând sinodal în 1998 ecumenismul sub toate formele lui ca erezie) și datorita faptului că ambele Biserici  nu fac parte din ”Consiliul Mondial al Bisericilor”.

Motivația fundamentală a celor două Biserici Locale de a nu merge în Creta este faptul că textele pregătitoare pentru acest Sinod din Creta nu sunt ortodoxe, nu exprimă credința Bisericii ortodoxe și nici ethosul Ei. Sunt texte cu multiple înțelesuri și niciunul nu a definit clar Ce este Biserica Ortodoxă? sau Ce este Ortodoxia în raport cu ereticii și cine anume sunt ereticii (așa cum Biserica a procedat dintotdeauna).

În același timp se spune că primul motiv al unui Sinod Ecumenic nu ar putea fi altul decât condamnarea ereziei ecumeniste, în nici un caz oficializarea ei.  De aceea oricât s-ar modifica acele texte, ele rămân tot confuze și schizofrenice. Acele texte trebuie să fie înlocuite în totalitate cu texte ortodoxe.

Mai mult, reprezentanții celor două Biserici sunt indignați de faptul că s-a zvonit în cercuri înalte ale diferitelor Patriarhii cum că Biserica Bulgariei și a Georgiei ar fi de fapt marionetele Rusiei. Situația este tocmai inversă: anume, datorită faptului că Biserica Georgiei și a Bulgariei au avut ca singur motiv neparticiparea la Creta păstrarea Dreptei Credințe, Rusia (care este foarte ecumenistă și dorește hegemonia în Ortodoxie) nu a mai văzut rostul participării la un Sinod care și-a pierdut din start Panortodoxia. Și orice hotărâri s-ar fi luat la acest Sinod nu au nici o putere în Ortodoxie, pentru că oricine poate veni să conteste Panortodoxia lui.

Apoi, bineînțeles, cel mai important este faptul că Sinodul Bisericii Bulgare a condamnat adunarea din Creta ca ne-sfântă și ne-mare și ne-sinod pentru ca i-a lipsit sinodalitatea și totul era trasat dinainte.

Delegația teologilor și preoților din Biserica Greciei întâlnindu-se cu ierarhi ai Bisericii Georgiene la Patriarhie pentru a discuta implicațiile “sinodului” din Creta
De la stânga la dreapta: pr. Matei Vulcănescu, pr. Peter Heers, mitr. David, mitr. Gerasimos, pr. Theodoros Zisis, mitr. Theodoros, fr. Seraphim Zisis, pr. Anastasios Gotsopoulos
foto: orthochristian.com

Biserica Antiohiei este și ea ecumenistă și motivația neparticipării e mai mult problema Catarului. Deci Rusia a fost „marioneta” Bulgariei și a Georgiei, pentru că datorită acestor Biserici Locale care țin la credința ortodoxă (şi nu vor să și-o piardă sub nicio formă), Rusia nu a mai avut nici un motiv pertinent să meargă la o astfel de întâlnire. Mai ales că se pune problema și a convocării unui Sinod cu adevărat Ortodox care să condamne pseudo-Sinodul din Creta și să cheme la pocăinţă pe cei care au promovat și promoveaza ecumenismul sincretist intercreştin și interreligios.

În același timp, datorită acestui pseudo-Sinod multe Biserici Locale Ortodoxe s-au trezit ca dintr-un somn de moarte și acum sunt vigilente și nu vor accepta în veac hotărârile acesteia. Biserica Bulgară și Georgiană au conștiință dogmatică și își tratează cu seriozitate credincioșii și nevoile lor duhovnicești. Totodată sunt singurele Biserici unde Sistemul Sinodal funcționează bine, credincioșii având puterea de a exprima credința ortodoxă și de a spune nu oricăror încercări de ciuntire a ethosului creștin.

ÎN ACEST INTERVIU SUNT MULT MAI MULTE EXPLICAȚII ȘI LUCRURI EXTRAORDINARE, DE ACEEA VĂ PROPUNEM SĂ-L URMĂRIȚI CU ATENȚIE. Partea a doua a acestui interviu este disponibilă în limba engleză, nădăjduim că va fi ușor de înțeles pentru vorbitori.

Vă invităm să citiți și articolul de mai jos, un răspuns în fața atacului portalului Basilica al Patriarhiei Române (participantă și semnatară a documentelor eretice elaborate în Creta) către grupul de teologi și preoți ortodocși care au/am dialogat cu cele două Patriarhii, Bulgară și Georgiană, pe tema “sinodului” din Creta.

Conform Basilica:

“Grupul, un conventicul din Grecia, este alcătuit din: un cleric și profesor emerit de Patrologie al Facultății de Teologie din cadrul U.A.T. Theodoros Zisis, profesorul de Teologie Dogmatică al Facultății de Teologie din cadrul U.A.T. Dimitrios Tselenghidis, parohul parohiei Sfântul Nicolae al Mitropoliei de Patra Anastasios Gotsopoulos, parohul parohiei Sfântul Proroc Ilie – Petrokerasa din Tesalonic, din cadrul Mitropoliei de Ierissos și Sfântul Munte, Peter Heers, parohul parohiei Maica Domnului Povățuitoarea, Dealul Vokou, din cadrul Mitropoliei de Pireu, Matei Vulcănescu și monahul Serafim Zisis.

Acest grup a făcut și continuă să facă acțiuni violente similare împotriva Sfântului și Marelui Sinod, în Grecia și în străinătate.”

Mai multe despre acțiunile delegației noastre în Georgia și Bulgaria puteți citi în articolul următor care aparține pr. Peter Heers (în limba engleză):

https://orthodoxethos.com/post/ecclesiastical-delegation-from-greece-meets-patriarch-and-hierarchs-of-the-church-of-georgia

You might also like

Show Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu