interviu cu Mitropolitul Serafim de Pireu de preot Matei Vulcanescu-urmeaza a fi tradus si in limba romana)

By pr. Matei Vulcănescu -
10 ani ago

urmeaza ca interviul sa fie tradus si pus la dispozitia cititorilor siteului ortodoxiacatholica, interviul a fost preluat si de siteul oficial al Mitropoliei Pireului.
Multumim Inaltpreasfintitului Serafim al Pireului pentru interviul dat.
preot Matei Vulcanescu
Συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ στο ιστολόγιο ortodoxiacatholica

Δείτε ακολούθως βίντεο από την συνέντευξη που ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ παρεχώρησε στο ιστολόγιο ortodoxiacatholica.wordpress.com και στο π. Ματθαίο Βουλκανέσκου.

http://www.imp.gr

http://www.imp.gr/2012-03-27-20-22-23/722-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF-ortodoxiacatholica.html

Show Comments (0)

0 thoughts on “interviu cu Mitropolitul Serafim de Pireu de preot Matei Vulcanescu-urmeaza a fi tradus si in limba romana)”

  1. Unde conduce ”Documentul de la Ravenna” dintre Catolici și Ortodocși ? Se va păzi oare nefalsificată credinţa ortodoxă la Marele Sinod Panortodox? DOCUMENTUL DE LA RAVENNA ŞI PRIMATUL PAPEI- de Arhim. Gheorghe Kapsanis din Sfântul Munte Athos
    http://graiulortodox.wordpress.com/2014/03/07/documentul-de-la-ravenna-si-primatul-papei-de-arhim-gheorghe-kapsanis-comisia-mixta-internationala-pentru-dialog-teologic-intre-ortodocsi-si-romano-catolici/

  2. Parinte Matei, va rog, binecuvantati. Daca imi ingaduiti parinte, v-as ruga si eu sa binevoiti a ne talmaci si noua celor din Romania, care nu stim graiul elinesc, cuvintele marturisitorului de Dumnezeu: IPS Serafim de Pireu. Pentru mine personal ele sunt foarte importante. Stiu ca se apropie un sinod pan-ortodox.

    1. mergeti sa va spovediti la parintele Mihai Aldea, e ortodox si marturiseste antiecumenismul. E dezastru cu preotii lipsiti de cultura teologica ortodoxa… In curand o sa avem interviul tradus. Toti preotii au Harul valid, indiferent ca sunt eretici in gandire si fapta sau nu, pana la judecata Sinodului. (vedeti cazul patriarhului eretic al Constantinopolului Nestorie, TOATE hirotoniile lui pana la condamanre au fost considerate de Sf Sinod E|cumenic al III-lea ca fiind VALIDE. Noi parasim pe preotii ecumenisti in semn de protest, avand preoti antiecumenisti unde putem merge, pentru ca altfel, daca nu am avea, am merge la cel ecumenist s ne-am spovedi, Harul lucreaza atata timp cat preotul nu a fost taiat din trupul Bisericii, nu pentru vrednicia lui, au fost generatii de ierarhi si preoti -toti eretici in gandire, ar fi trebuit sa nu mai existe azi Biserica, au fost hirotoniti episcopi sfinti de episcopi cu gandire eretica.

      1. Draga parinte, te rog revizuieste afirmatia cu “Harul valid”…e mare greseala ce spuneti. Va dau doar doua mici argumente : dupa cum spuneti, preotul mason slujeste satanei ca e mason si lui Dumnezeu ca are Harul…hmmm, imi vin citate in cap ce contrazice aceasta afirmatie si le stiti bine; mai spuneti ca numai Sinodul poate opri lucrarea harica a preotului – pai daca Sinodul e masonic, cum pot condamna ei un mason ??? iar Dumnezeu sta la mana noastra, opreste lucrarea harica a unui cleric doar daca asta decide Daniel, chiar de sunt toate argumentele necesare, Dumnezeu lucreaza doar cand vrea si daca vrea Daniel, atat ??? Rog revizuiti si ma iertati.

        1. Sinodul III Ecumenic a primit toate hirotoniile ereticului Nestorie pana la condamnarea SInodala, deci hirotoniile si toate Tainee lui erau valabile pana la taierea lui din trupul Bisericii prin Sinod. Cand se va aduna un Sinod care sa condamne pe episcopii eretici din Biserica azi? Aceasta e pronia lui Dumnezeu, care nu lasa Biserica Sa.

      2. Da avva, dar lucrurile nu-s asa cum zici. La sinodul III ce mai puteau sa faca in acel moment, erau facute deja f multe lucruri gen hirotonii, preoti ce la randul lor au savarsit diverse slujbe (cununii, inmormantari…), acum cum puteau sa anuleze acele hirotonii, chiar de drept era ? ar fi insemnat sa repete toate acele slujbe plus urmarile in randul oamenilor a anularilor diverselor slujbe facute pentru ei…asa ca s-a facut un pogoramant, de aceea au fost considerate valide. Dar pogoramantul nu e dogma ! Nu putem miza pe pogoramant. Va dau si un exemplu concret cu pr Iustin Parvu : cunosc o persoana ce a fost catolica si cand a trecut la ortodocsi, preotul respectiv i-a facut doar Mirungerea nu si Botezul. Femeia ulterior s-a si casatorit si mai tarziu, dupa mai multi ani, merge la pr Iustin si ii povesteste ca nu are botezul ortodox ci pe cel catolic. Parintele a zis sa ramana asa, chiar daca el facea mereu botez la catolici, dar ce putea sa faca ? De nu facea pogoramant, insemna ca acea persoana in toti acesti ani de la mirungere ar fi fost tot eretica, spovedaniile si impartasaniile nu ar fi fost valabile sau cu folos, casatoria anulata, deci traire in curvie…asa ca a facut pogoramant si i-a zis sa ramana asa de acum. Asta nu inseamna ca de acum nu mai facem botez la catolici, caci se poate si asa. Repet, pogoramantul nu e dogma.

        1. Cum adica ce puteau sa faca? Oare Biserica e neputincioasa? Iar la vremea SInodului III Ecumenic Nestorie traia bine merci! Consider ca pr iustin a gresit, in mod normal trebuia sa o indrepte catre botez. Toate pseudotainele sunt anulate, asa este. Daca nu sunt botezati, nu sunt valabile nici celellalte Taine.

  3. Draga Marius Iacob, nu vreau sa iti raspund cu propriile mele cuvinte ci cu cuvintele Sfantului Grigorie Palama care spune ca exista trei tipuri de ATEISM: 1.ateismul clasic cand omul nu crede efectiv in existenta lui Dumnezeu,
    2, ATEISMUL numit erezia- atunci cand omul crede stramb in Dumnezeu
    3. ATEISMUL numit neacctiunea, lipsa de marturisire, atunci cand erezia amentinta Biserica si noi nu marturisim. Iata ca cei care nu vorbesc impotriva ereziei ecumeniste se incadreaza la al 3-lea tip de ATEISM.

    1. Parinte Matei, stiam de acest cuvant al Sfantului Grigorie Palama. De la parintele Ciprian Staicu, pe care cred ca il cunoasteti bine. Eu personal nu l-am cunoscut dar stiu ca si sfintia sa Il marturiseste pe Hristos impotriva ereziei ecumeniste. Am citit candva un articol scris de sfintia sa in “Credinta ortodoxa”, una din putinele publicatii ortodoxe marturisitoare. Articolul respectiv era un preambul al cartii parintelui Gotsopoulos despre rugaciunea impreuna cu ereticii, cartea inca nu aparuse la vremea respectiva. Ce vroiam, insa, sa va rog parinte Matei este sa imi dati daca puteti citatul exact al Sfantului Grigorie Palama. Va rog sa imi precizati exact in ce context a spus-o si in care din lucrarile lui si unde, in ce carte tradusa in romaneste putem gasi aceste cuvinte trezvitoare ale sfantului. Este important pentu ca eu la randul meu trebuie sa Il marturisesc pe Hristos cu aceste cuvinte ale sfantului. Daca o sa imi spuneti de cartea “Stalpii ortodoxiei” va spun ca o caut de mult. Si mai vroiam un lucru sa va rog parinte Matei (ati dat peste un ticalos). Parinte va rog sa imi spuneti despre cum tineau parintii sinoadele in acele vremuri. Tot asa cum tin ierarhii nostri astazi, cu patriarhul la prezidiu exact ca la congresele PCR. El propune ceva si toti ceilalti trebuie sa adopte sau sa voteze gen “masina de vot”. Eu unul cred ca nu. Eu cred ca la prezidiu erau icoanele Presfintei Treimi, a Mantuitorului si a Maicii Sale iar sfintii parinti faceau roata in jurul lor. E bine de stiut. Poate scrie undeva asta si poate sfintia voastra puteti afla si ne puteti spune si noua. Parinte Matei, nu va grabesc si sa imi iertati va rog indrazneala, in continuare astept traducerea la interviul cu Inaltul Serafim. Tare as vrea sa il vad in Romania. Oare cum v-ati simtit sfintia voastra in preajma lui? Alt marturisitor, inaltul Hierotheos Vlachos a fost si el in tara noastra si l-am scapat. Of, iar am scris o gramada, iertati-ma parinte, daca va mananca resurse din blog va rog stergeti-ma, nu sunt important. Sa va dea bunul Dumnezeu sanatate si putere sa-i biruiti pe eretici! Doamne ajuta! Un oarecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu