Exagerarile si lipsa de discernamant a unor stilisti a dus la iesirea lor din Biserica lui Hristos! (Gheronda Filotei Zervakos)-(nu ne referim la cei care din binecuvantate pricini, respectand Canonul 15 al Sinodului I-II Constantinopol au intrerupt pomenirea ierarhilor eretici, cum au fost Mitropolitul Augustin de Florina, Muntele Athos, si alti mitropoliti din Grecia care au intrerupt pomenirea raupomenitului patriarh Atenagoras, cel impreuna cu Iuda si Arie in nepocainta si iad se gaseste azi)

By pr. Matei Vulcănescu -
11 ani ago

În satul lui Partenie era un tânăr oarecare pe care câţiva vechi calendarişti, în Paros, l-au convins să nu meargă la Biserică, să nu se spovedească, să nu se împărtăşească cu preacuratele Taine, pentru că va merge în iad, pentru că prin noul calendar nu există Liturghie, nici Taine. Câţi merg la Biserică după noul calendar, se spovedesc şi se împărtăşesc, toţi sunt ai iadului. Îngrozit, tânărul s-a îndepărtat de Biserică şi de Sfânta Împărtăşanie şi a păţit nefericitul ceea ce zice Sfântul Chiril: „Cei ce se îndepărtează pe ei înşişi de Biserică şi de Sfintele Taine se fac vrăjmaşi ai lui Dumnezeu şi prieteni ai diavolului”. Însă înduratul Dumnezeu nu l-a lăsat să se piardă, pentru că din simplitate a fost rătăcit de către vechii calendarişti. Şi atunci când s-a îmbolnăvit şi s-a apropiat de moarte, într-o zi, a intrat in camera sa o mulţime de demoni, îl îmbrăţişau şi-i spuneau: Am venit să te luăm, eşti al nostru. În prezenţa şi la vederea necuraţilor demoni, tânărul s-a îngrozit şi a strigat cu glas mare: Ajutor! Ajutor! Scoateţi-i pe aceşti negri care au venit să mă ia! Părinţii alergară îngroziţi, la fel şi vecinii, şi-l întrebară ce a păţit. Acesta mai tare striga: Scoateţi-i pe negrii care au venit să mă ia!

Părinţii şi cei care veniseră în grabă nu vedeau pe nimeni şi încercau să-l mângâiem dar el tremura continuu, plângea şi striga să-i scoată afară. După ce a văzut că niciun ajutor nu i-au dat, a spus către părinţii săi: Aduceţi-mi-l pe preotul Filotei ca să mă spovedesc! Şi pentru că i-au spus că lipseşte, le-a zis: Aduceţi-l pe preotul Manole. I-au zis: Este nou-calendarist, iar tu nu ai fost niciodată la Biserică, pentru că era nou-calendarist şi nici nu-l salutai. Cum îl convingi acum să vină? Am greşit, am greşit! Aduceţi-l ca să mă spovedesc.

I-au adus la cunoştinţă, a venit, iar tânărul s-a spovedit. Când a intrat insa preotul, demonii au ieşit şi stăteau la uşă. Iar când preotul i-a citit rugăciunea de iertare, negrii şi urâţii demoni au fugit plângând, şi intrând câţiva tineri frumoşi, minunaţi la înfăţişare, l-au îmbrăţişat şi i-au spus: Pentru că te-ai spovedit curat, am venit în ajutorul tău. Tânărul a încetat să mai plângă, să se mai teamă şi cu glasuri de mulţumire, cu faţa luminoasă şi liniştită, îi chema pe părinţi şi pe vecini ca să vadă strălucirea şi frumuseţea acelor tineri, dar ca nişte nevrednici aceia nu-i vedeau.După trei zile a spus părinţilor săi: Aduceţi-i la cunoştinţă părintelui Manole ca mâine la orele 9 să vină să mă împărtăşească, pentru că tinerii care mi-au vorbit, mi-au spus că mă vor lua cu ei. Astfel s-a şi întâmplat şi a plecat zâmbind şi cu nădejdi bune în Ierusalimul cel de sus.

În Syros erau doi ieromonahi-duhovnici fanatici şi zelotişti, foarte râvnitori ai calendarului vechi, care îi sfătuiau şi îi învăţau pe oameni, pe creştini, să nu se mai ducă la Biserică, să nu se mai împărtăşească cu Preacuratele Taine. În loc să se împărtăşească, să prefere să umple un pahar de vin şi să afunde în el o felie de pâine şi să mănânce, aceasta ar fi mai de preferat. De asemenea, copiilor lor, în loc să-i boteze preoţii nou-calendarişti, să prefere să le facă o baie în mare sau să pună într-o vană apă şi să-i spele. Iar unul mai fanatic spunea că împărtăşania nou-calendariştilor o pune jos şi o calcă în picioare şi spunea şi un cuvânt ruşinos.Şi aveau între ei atâta ură, invidie şi răutate încât nu se ocupau cu nimic altceva, cât de mult îi preocupa să meargă la oamenii cunoscuţi lor şi la cei necunoscuţi, să se judece unul pe altul, cu judecăţi înfricoşătoare şi cu clevetiri groaznice. Se făcuse o mare sminteală în oraşul Syros.

Câţiva oameni cuminţi şi cu frică de Dumnezeu mă roagă să-i împac. Am încercat să-i conving că sunt datori ca creştini şi, mai mult, ca ieromonahi şi duhovnici, să se ierte, să se împace, să zădărnicească invidia şi duşmănia, ca să nu moară în duşmănie. A fost însă imposibil. Pe unul prin multe pilde şi învăţături din Evanghelie, l-am convins să se ierte. Celălalt a fost imposibil de înduplecat, de aceea i-am spus: Dacă nu-l ierţi, să nu mai liturghiseşti, pentru că Hristos spune: Mai întâi să te împaci cu vrăjmaşul tău şi atunci să-ţi aduci darul şi jertfa ta. Eu, îmi spune, voi liturghisi… Dar în loc să liturghisească, după puţine zile după ce i-am spus să nu liturghisească, a luat un cuţit şi s-a dus să junghie pe nepotul unui negustor pentru că îi luase banii. Şi pentru că poliţistul l-a închis pentru câteva zile şi l-a ameninţat să nu se mai atingă vreodată de nepotul aceluia, pentru că îl va pedepsi, s-a dus ca un alt Iuda şi a luat o funie şi şi-a făcut un ştreang ca să se sugrume. Dar în clipa aceea l-a văzut o femeie care a strigat şi au alergat de i-au tăiat funia şi a fost salvat.

Dar pentru că hulea, l-au închis la azil. Şi când s-a apropiat de moarte şi s-a dus preotul să-l împărtăşească, l-a găsit că-şi mânca necurăţiile! Şi astfel a murit neîmpărtăşit, el care zicea că Împărtăşania nou-calendariştilor o pune jos şi o calcă în picioare şi o amestecă în necurăţii. Iar când l-au dezgropat l-au găsit neputrezit. Cadavrul lui era negru, răspândea un miros greu, gura îi era deschisă şi limba îi atârna în afara gurii. Acestea sunt isprăvile vechilor calendarişti fanatici care au îndepărtat iubirea şi ţin strâns vechiul calendar ca să nu-l piardă.

Dacă aş vrea să număr rătăcirile şi ereziile vechilor calendarişti în care au căzut o dată cu introducerea noului calendar, nu-mi va ajunge timpul. În afara rebotezării, a mirungerii din nou, a îndrăznelii unora de a nu intra în Bisericile creştinilor nou-calendarişti, a nu se închina la sfintele icoane, a trece pe lângă Biserici şi a nu-şi face semnul Crucii şi a spune că bisericile s-au catolicizat, icoanele s-au întinat. Iar atunci când bat clopotele bisericilor pentru sărbătoarea vreunui sfânt, unii vechi-calendarişti spuneau că este sărbătoarea sfinţilor catolici.

O călugăriţă vechi-calendaristă de la mănăstirea de maici din Tynos, trecând pe dinaintea uşilor Bisericii Mănăstirii în Marea Vineri şi văzându-l pe Hristos răstignit pe lemn în mijlocul bisericii s-a întors cu spatele la Hristos. La observaţiile unei alte călugăriţe vechi-calendariste cum de nu îi este ruşine, a răspuns cu impertinenţă şi fără evlavie: Acest Hristos nu este al nostru, este al catolicilor. Mă opresc, nu mai spun altceva. Spun doar atât: „Părinte, iartă-le lor căci nu ştiu ce fac”, nici ce zic.
Ia aminte, să-L iubeşti pe Dumnezeu şi să fii întotdeauna lângă El.

Cu iubire părintească şi rugăciuni din inimă
Arhimandritul Filotheos”

(Preluat de pe http://www.impantokratoros.gr/5C53DEB4.el.aspx şi tradus din greceşte de Leontie monahul)

Show Comments (0)

0 thoughts on “Exagerarile si lipsa de discernamant a unor stilisti a dus la iesirea lor din Biserica lui Hristos! (Gheronda Filotei Zervakos)-(nu ne referim la cei care din binecuvantate pricini, respectand Canonul 15 al Sinodului I-II Constantinopol au intrerupt pomenirea ierarhilor eretici, cum au fost Mitropolitul Augustin de Florina, Muntele Athos, si alti mitropoliti din Grecia care au intrerupt pomenirea raupomenitului patriarh Atenagoras, cel impreuna cu Iuda si Arie in nepocainta si iad se gaseste azi)”

 1. Si la noi de o buna perioada de timp suntem asaltati de unii zelotisti vechi-calendaristi ,(lucru care se intampla in Grecia de mai demult in Romania acum au aparut aceste ,,tulburari ”) si nu prea stim cum sa actionam ,mai ales ca ne sunt si cunoscuti prieteni si fii duhovnicesti (fosti) ai aceluiasi parinte Nichita de la Brancoveni.Multe din cele spuse de ei sunt lucruri pe care le sustineti si d-voastra aici dar sunt si multe grele si aproape de neinteles .Nu-mi dau seama cum din prieteni am devenit dusmani si nu numai…..chiar si pagani !!! La noi nu mai exista Har,nu mai exista Sf.Taine ,nu mai e succesiune apostolica (asa zic ei ) nu e asta o mare tulburare si zbucium sufletesc ,nu se clatine din temelii credinta noastra cu atatea alte ideii .Ce e de facut,cum sa ne purtam cu unii ca acestia ca pe mine cel putin m-a rascolit profund si parca mi-a si insuflat unele indoieli.E adevarat ca sunt multe ispite ,patimi si caderi si la oameni simpli dar si la slujitori , oare Biserica Ortodoxa Romana sa alunece cazand din dragoste Lui Dumnezeu pentru pacatele membrilor Ei.Parinte Matei vad ca sunteti un aprig aparator al credintei curate ,ce parere aveti …si va mai rugam ceva ,cei despre care am vorbit ne recomandau o pagina a lor :http://romaniangoc.blogspot.ro/ ce spuneti despre aceasta. Iertati

  1. Caderea lor nu consta in faptul ca s-au delimitat de BOR ci ca au credinta ca BOR ar fi lipsita de Har. Pai am un exemplu simplu pentru acestia: Sfantul Ilie Lacatusu, sfant cu moaste intregi care a slujit pe calendarul nou in BOR ecumenist!!! Iata ca nu fuga din Biserica e solutia si marturisirea in Biserica. Cine te opreste sa protestezi in scris si verbal, cine te opreste sa infiintezi o asociatie pentru iesirea BOR din CMB?? Luptam in Biserica, nu inafara ei. Alta problema a stilistilor este lipsa hirotoniilor canonice si teorii puriste despre Har care duc la concluzia ca nici ei nu au har, pentru ca atunci cand (spre exemplu GOC) acestia au primit hirotonii de la ROCOR Rocorul era in comuniune cu Bisericii ce acceptau erezii,deci conform teoriei lor, nici ei nu mai au har, deci nimeni nu se mantuieste. Toti suntem pierduti :))). Ei nu pot intelege ideea de Trup al lui Hristos in care sunt si madulare bolnave si aceste madulare bolnave de erezie sau pacate sunt taiate din trupul Bisericii numai prin Sinoade, singurul lucru care e permis conform can 15 I-II Ct fiind ingradirea de erezie-protestul, lupta, etc.

 2. Parinte,v-am lasat si eu un comentariu cu versiunea stilistilor despre Parintele Filotheu.Puteti sa-mi raspundeti care e treaba cu acel articol?Daca nu vreti sa vorbim aici,va dau adresa mea de mail.Trebuie lamurite problemele astea,pentru ca altii chiar se smintesc si pleaca din BOR,in conditiile in care BOR inca nu e in apostazie.Dar dupa ce citesc articole in genul,imediat fug la slatioara.
  Sarut dreapta. Multi care merg la slatioristi si au ceva minte in cap isi dau sema repede de faptul ca are deaface cu analfabeti in ale credintei si cu habotnicii si revin la BOR. Asa cum am mai spus BOR este bolnava dar nu rupta din Biserica, are sanse de insanatosire daca noi pleroma facem ceva. Daca nu acceptam in Bisericile noastre predici eretice, daca plecam de la pseudoduhovnicii ecumenisti sau indiferenti, etc.

  1. Parintele Filoteu este un om harismatic ortodox, echilibrat duhovnceste care a umplut America de Nord de manastiri cu regim athonit. Cine imputa inselarea unui astfel de om este el insus inselat. Iar multe grupari stiliste sunt exagerate, rupte de biserica, inselate, asa cum este si cazul Slatioara. Am sa fac un articol despre cazul Slatioara si o sa arat pozitia lor mateita (lipsita de minte). Parerea mea este ca Slatioara este schizmatica si inafara Bisericii, aviz celor care fug din BOR sa mearga la ei!

 3. reproduc comentariul pe care nu mi l-ati aprobat:

  Problema e ca stilistii aduc o alta versiune despre parintele Filotheu Zervakos si anume:
  http://hristofor.wordpress.com/2009/11/18/zbuciumul-sufletesc-al-razboinicilor-impotriva-cuvintului-partea-i/
  ba chiar zic ca aceste scrisori anti-stiliste ale parintelui nu ar fi veridice.”

  cititi articolul si sa-mi spuneti parerea dumneavoastra.asteptam si articolul despre saltioara.slatioristii gresesc ca ne considera schismatici,iar in interiorul ei mai e o tabara care crede ca BOR nu mai are har dupa anatema data de Sfantul Mitropolit Filaret al ROCOR asupra ecumenismului in 1983.e o mare eroare teologica ca ei mirung din nou!
  Sfantul Iustin Popovici era in comuniune cu cei de pe nou,incuraja demersurile Mitropolitului Augustin de Florina,i-a si primit pe Pr. Cleopa si Pr. Ioanichie la el.Oare era Sfantul Iustin inselat???La slatioara,dintr-o miscare de rezistenta necesara la inceputul ei au ajuns acum sa fie la fel ca ecumenistii,adica sa creeze dezbinare si sa sape la temelia Bisericii dupa cum fac si ecumenistii.

  oricum asteptam si articolul parintelui cu mai multe detalii.

 4. Va rog sa dati si dumneavoastra mai departe link-ul petitiei Parinte.Oricum dumneavoastra m-ati inspirat sa o fac,deci va multumesc si sarut dreapta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu