What if the Apostols were Ecumenists? Cum ar fi fost ca Apostolii sa fi fost ecumenisti?

By pr. Matei Vulcănescu -
11 ani ago

Dar ia, gândiți-vă numai la un lucru:
Dacă apostolii ar fi spus:
“Aaaa, oricum se mântuiește și păgânul, de ce să mă mai duc la el să-i propăvăduiesc pe Hristos?”,
vă dați seama că ortodoxia astăzi nu ar mai fi existat?
și Dumnezeu s-ar fi întrupat degeaba, și lumea s-ar fi pierdut?
Deci același lucru lucrează și atunci ca și acum,  nu “ne-am modernizat”, nu suntem “mai deștepți”,
mai “nu știu cum”, “nu mai merge cu gânduirea aia veche”.
E vorba de gândirea lui Hristos, de gândirea Lui Dumnezeu, care este veșnică,
este și astăzi, și mâine, și peste 1000 de ani, este aceeași, nu se schimbă,
pentru că e de la Dumnezeu către om, nu de la om
către Dumnezeu, nu este o invenție omenească, și asta se vede prin minuni și prin profeții
și prin ceea ce înseamnă Biserica astăzi.

Show Comments (0)

0 thoughts on “What if the Apostols were Ecumenists? Cum ar fi fost ca Apostolii sa fi fost ecumenisti?”

 1. Hristos a înviat pentru veşnicie, aşa că ceea ce afirmaţi reprezintă adevărul adevărat, pe care îlmărturisesc, la rândul meu că-l repet cu tărie, în orice prilej, cu vreme şi fără vreme. Vă mulţumesc cu smerită metanie de gând pentru tot ceea ce mi-aţi trimis. Slavă lui Dumnezeu pentru toate.Amin
  Ioan Gându

 2. esti prost rau cand zici ca preotii care s au rugat cu ereticii mai pastreaza Harul ! esti prea prost ! Adica Hristos este eretic? caci la preot cautam pe Hristos ! ca sa ti explic de ce esti ecumenist prost ! Si daca il cautam pe Hristos la eretic ce Hristos cauti tu ?

  1. In momentul in care ma faci prost pot sa iti raspund cu ce spune Hristos: “Cine spune fratelui sau prostule vrednic este de judecata Sinedriului”
   In al doi-lea rand, ceea ce am afirmat ramane valabil pentru ca nu am zis-o eu ci Sfintii Parinti de la Sinodul III Ecumenic care au recunoscut ca fiind valabile toate hirotoniile ereticului patriarh Nestorie, facute de el pana la judecata Sinodala. Iar el invata eretic inainte de aceasta judecata, deci si in timpul hirotoniilor tot eretic invata, dar inca nu fusese taiat din Trupul Bisericii. Daca Sinodul III Ecumenic a recunoscut hirotoniile lui Nestorie inainte de a fi depus din treapta si anatematizat cine sunt eu sa afirm ca acesti preoti inca in Biserica Ortodoxa nu mai au har? Exprimati pozitii mateite, iar stim cu totii ca mateitii sunt o grupare promovata de securitate tocmai pentru a sparge miscarea antiecumenista.

   1. nu am stiut cine a scris n am fost atent ,dar prin acele cuvinte il fgaci pe Hristos eretic si atunci eu cu cine sa tin ?cu Hristos sau cu cel ce l jigneste pe Hristos? Chiar sant ANTIMATEIT !!!!!! Tainele hirotonirii si botezul sant considerate IN PRINCIPIU VALABILE !!!! Frate fi atent !!! ca si criminalul care inainte de judecata tot criminal este caci a facut crima ,asa si ereticul pana la judecata sinodului TOT eretic ESTE!! Dar daca cel ce a primit hirotonia de la episcopul eretic se intoarce la adevar nu mai i se face episcopului hirotonia ! faci confuzie intre ereticul inainte de sinod cu ereticul de dupa sinod !!!!! sa incerc ceva ce nu stiu :sa comunic!! deci un episcop (la preot sau mirean mai va spun alta data) spune sau face EREZIE si el hirotoneste un alt episcop,pana la o judecata hirotoniile sant IN PRINCIPIU valabile !! adica daca episcopul eretic moare fara sa regrete se duce cu ereticii ,la fel si cel hirotonit daca moare eretic se duce dincolo cu ereticii ,dar daca se intoarce inainte de a fi judecati de sinod NU i se mai face hirotonia !! la preoti (toate acestea mi le a explicat acel mitopolit din SUA care e doctor honoris cauza in teologie ce a fost invitat de Patriarhul Teoctist !!!) ! ce nu am reusit sa ma fac inteles va raspund!!! si va raspund si la treaba cu iconomia botezului!! si nu va spun ca duhovnic sau guru ci ca asa a fost si este adevarul :un om care nu e botezat si vrea el sau parintii sa l boteze si nu au preot chiar daca s pagani oamenii cel boteaza si ii fac prin stropire si omul sau copilul moare i se considera VALABIL !!!!! dar daca traieste i se face botezul in Biserica de preot si explica si SF Ciprian si Sf Ioan Gura de Aur ca daca nu s ar face din nou de catre preot atunci NIMENI nu ar mai face botezul cu preot in Biserica … mai cititi si nu luati de bune tot ce v au spus securistii din facultatile atee “teologice”” !! ca asta a facut ateismul :au bagat in structurile Bisericii cei mai inversunati si perversi atei!! Cu prietenie maxima:george!

 3. Chiar dumneavoastra ati scris prea clar:hirotoniile cele dinainte de sinod !! stiti si dumneavoastra ca religia e stiinta stiintelor si va rog un pic de atentie:caci un criminal pana nu e judecat desi e criminal umbla liber !!! si e in puscarie si nu mai e liber decat dupa judecata!! ca Cioaca :acu rade e vesel desi a ucis ,dar dupa deci dupa judecata oamenilor nu o sa mai rada !! Toate bune si eu recunosc ca pentru aceasta chestiune am vorbit ,scris .. cu ROCOR si cu acest episcopal carui nume o sa l spun la urmatorul coment caci acum nu vreau sa va scriu nici o litera gresit !! Toate bune si ma doare ca v am suparat dar nu sant un bun psiholog !

 4. Un pagan nu poate boteza! Teologia baptismala de care vorbesti este de origine papistasa si nu are nimic in comun cu Biserica Ortodox. Inafara Bisericii nu exista Taine, deci nici Botez, Un pagan sau un eretic care imita o Taina a Bisericii, cum ar fi si Botezul nu are nici o valoare. Conditia principala este ca cel care boteaza sa fie crestin ortodox.

  1. pentru a ajunge la adevar trebuie smerenie deci si eu si tu trebuie sa zicem “Doamne fa ca adevarul sa triumfe in acest dialog! !” am vazut ca smerenie ai caci puteai sa mi stergi comentul…mie desi nu sant lipsit de creier si altora pe care i cunosc ne au trebuit ani ca sa intelegem..dar eu daca veti putea am sa va spun ca ati fost invatat de catre niste securisti ce v au invatat despre un dumnezeu gen protestant material si am sa va aduc la acest coment 2 situatii :una de la Sf Iustin Popovici care explica faptul cum de fara botez deci nu a fost nevoie de preot si totusi au ajuns sfinti MII si MII de sfinti mucenici !! o sa veniti repede cum ati fost invatat :sangele !! dar sangele nu are har ! sange are tot omul ,deci credinta in Adevar ia sfintit !! deci FARA botez fara preot … al 2 lea :erezia iconoclasta a durat peste 100 de ani si va intreb cand cinstitorii sfinti ai icoanelor au fost omorati de iconoclasti :inainte sau dupa sinod? ca sa putem merge inainte trebuie sa invatati sa ganditi caci in scoala ati fost invatati sa nu ganditi ci numai sa primiti si acesta capacitate a gandirii a fost ucisa in scoli !! Doamne ajuta! va voi dovedi nu numai faptul ca si un pagan poate boteza un muribund ..caci nu paganul a botezat ci credinta muribundului ,paganul era o unealta ,au fost sfinti care s au botezat singuri … au fost deci multi sinti care au ajuns sfinti FARA BOTEZ!!! caci pana sa se faca sinoade se botezau la 30 de ani si deci mureau multi fara un botez bisericesc .. mai vorbim caci sa nu va obosesc

 5. SCUZE !!!!!!! NU am fost atent si a intrat alt nok SCUZE !!!!pentru a ajunge la adevar trebuie smerenie deci si eu si tu trebuie sa zicem “Doamne fa ca adevarul sa triumfe in acest dialog! !” am vazut ca smerenie ai caci puteai sa mi stergi comentul…mie desi nu sant lipsit de creier si altora pe care i cunosc ne au trebuit ani ca sa intelegem..dar eu daca veti putea am sa va spun ca ati fost invatat de catre niste securisti ce v au invatat despre un dumnezeu gen protestant material si am sa va aduc la acest coment 2 situatii :una de la Sf Iustin Popovici care explica faptul cum de fara botez deci nu a fost nevoie de preot si totusi au ajuns sfinti MII si MII de sfinti mucenici !! o sa veniti repede cum ati fost invatat :sangele !! dar sangele nu are har ! sange are tot omul ,deci credinta in Adevar ia sfintit !! deci FARA botez fara preot … al 2 lea :erezia iconoclasta a durat peste 100 de ani si va intreb cand cinstitorii sfinti ai icoanelor au fost omorati de iconoclasti :inainte sau dupa sinod? ca sa putem merge inainte trebuie sa invatati sa ganditi caci in scoala ati fost invatati sa nu ganditi ci numai sa primiti si acesta capacitate a gandirii a fost ucisa in scoli !! Doamne ajuta! va voi dovedi nu numai faptul ca si un pagan poate boteza un muribund ..caci nu paganul a botezat ci credinta muribundului ,paganul era o unealta ,au fost sfinti care s au botezat singuri … au fost deci multi sinti care au ajuns sfinti FARA BOTEZ!!! caci pana sa se faca sinoade se botezau la 30 de ani si deci mureau multi fara un botez bisericesc .. mai vorbim caci sa nu va obosesc
  Răspunde ↓

  1. Draga George confunzi niste lucruri. In Biserica Ortodoxa exista trei tipuri de Botez: 1. Botezul cu Apa 2. Botezul sangelui 3 Botezul dorintei. Nu am gasit la nici un Sfant Parinte sau in Traditia Bisericii sau in Vietile Sfintilor cazul in care un pagan sa boteze un alt pagan. Conditia principala a Botezului este Dreapta Credinta. Daca paganul nu are dreapta Credinta cum sa boteze? Un catehumen, spre exemplu nu poate boteza, si exista un canon care spune ca un fost catehumen , botezat de curand nu poate sa devina episcop sau preot, are nevoie de timp ca sa ajunga la iluminare. Daca imi gasesti un singur exemplu patristic unde sa se specifice ca un pagan sau eretic boteaza si botezul lui e valid voi crede si eu aceasta. Consecintele a ceea ce spui tu pot fi dezastruase pentru ca ar insemna tocmai ce invata ecumenistii si anume minimalismul dogmatic, botezul focut in numele Sfintei Treimi ar fi ceva de sine statator, ceva magic, pe cand Botezul insemna si incorporare in Imparatia Cerurilor adica in Biserica, ceea ce nu o pate face decat cel putin un laic botezat, adica el insus incorporat in Biserica.

 6. frate imi face placere sa comunicam desi am lipsuri in vocabular ,rabdare ,nu stiu sa explic .. dar am sa incerc sa va lamuresc cum si altii m au lamurit pe mine :in Biserica nu exista decat un Botez :cel facut de cel cu harul respectiv preot …in orice alt caz botezurile nu sant valabile decat pentru lumea cealalta prin ICONOMIE!!! Adica celelalte in cazul in care cel botezat prin stropire facut de el insasi sau de alt om SE FAC DIN NOU !!!!!! deci celelate in afara de preot sant valabile pentru Hristos in lumea cealalta dar in lumea noastra materiala orice alt Botez facut in afara de preot se REFAC !!! Nu frate nu am zis nimic ecumenist !! mai repet sa nu intelegi gresit : e valabil decat un BOTEZ (sti si tu 1 botez o credinta 1 Dumnezeu ) deci numai botezul preotului e valabil !! celelalte botezuri se refac si raman valabile numai daca moare omu !!! nu ca are paganu Har ! asta e satanism !! nu pentru credinta paganului frate ci pentru credinta omului botezat care e muribund va fi socotit Botezul !! iar daca traieste botezul facut de pagan nu mai ramane in picioare ci se merge la popa si i se face totu dupa randuiala Bisericii !! Toate bune frate si iarta ma ca sant nepregatit pentru dialog dar am sa ma chinui sa ma fac inteles !! Eu am inteles dar nu stiu sa explic ..(v am spus ca mjie mi au explicat timp de cativa ani buni cativa episcopiu si Mitropoliti Ortodocsi din ROCOR ,Grecia … deci ani buni mi au trebuit sa inteleg asa ca nu ma spupar daca nu o sa intelegi in fatza cuvintelor mele lipsite de Har ,dar ce pot va spun )

 7. Frate daca vrei tu poti sa mi scri direct pe mail numai daca vrei tu ,mi ar fi mai usor va pot explica mai usor cate ceva decat public .. va pot explica situatii ce nu le pot spune public nu ca o sa le credeti automat ci cu timpul ca asa e omul nu are putere sa inteleaga repede adevarul ca este o fiinta cazuta …toate bune

 8. Geroge, in primul rand eu sunt preot, sunt frate, dar modul de adresare fata de un preot este “parinte” . In al doi-lea rand Botezul chiar savarsit de un laic nu se repeta, se fac lepadarile, Mirungerea si Impartasirea. In nici un caz nu se reboteaza. Nu exista botez care sa fie valabil aici si sa nu fie valabil si dincolo, botezul e Unul singur.

 9. nu am convingerea ca esti preot si sa nu fie cu suparare esti curajos si te respect pentrui asta dar atata timp cat esti in comuniune cu ereticii nu pot sa respect asta ! te respect doar ca om !si eu am o varsta mai mare asa ca si eu pot aduce argument respectul mai mare sa l iau eu!!?crestinii sant frati iar un respect mai mare nu e dat doar de functie ..,in legatura cu botezul ai un comportament tulburat !ai o judecata inversa!ca botezul valabil aici e valabil si dincolo sa spus ,dar era vorba de un botez al credintei care este dat de moarte si neavand botezul preotesc! vad ca estii plin de pareri si nu se poate vorbi ,dialoga caci intelegi alte traznai !mireanul nu are har asa ca degeaba esti preot ca nu sti macar acest lucru ! si mai spui ca esti antiecumenist!!spun sfintii si ar fi trebuit sa fi citit ca :daca ar fi valabil botezul mireanului -asa cum povestesti tu _atunci nu ar mai fi motiv ca oamenii sa mai vina la Biserica ..se pare ca esti simpatic dar cu mari lipsuri si chiar de baza ! toate bune ! in crestinism respectul vine din cunoasterea legii Bisericii si eu vazand ca ai lipsuri nu pot sa respect pe nimeni care este inselator poate sa aiba orice rang bisericesc,scuze

 10. George, tu mergi dupa mintea ta, dar Sfintele Canoane spuna altceva. Mai studiaza Sfintele Canoane si apoi mai vorbim, mai ales studiaza Canonul I-II Constantinopol in care vezi in ce conditii se intrerupe comuniunea si cine o face, cum o face, ce este judecata Sinodului, etc. Sfantul Tihon are dreptate, dar nu unilateral. Dupa ce o sa aprofundezi Canoanele Bisericii mai vorbim, pentru ca observ ca nu ai cultura teologica si presupui, deci ce fel de raspunsuri poti da fara sa studiezi indeparoape cum a procedat Biserica cu ereticii de-a lungul timpului.
  Repet, faptul ca suntem in comuniune cu ecumenistii este o iconomie! (cauta in dictionarul teologic ca sa vezi ce insemna iconomie).
  Preotia nu este o functie, asa cum spui, ci este o stare harica, insemna iconom al Tainelor lui Dumnezeu, deci nu este nici o functie, si nu tine nici de varsta, nici de pozitia sociala, nici de diplome, preot esti in vesnicie.

 11. Exista o tactica a lui Hristos care poate fi aplicata: nu se porneste niciodata de la ruperea comuniunii, ci exista trei trepte: “de iti va gresi fratele tau, mustra-l intre tine si el, daca nu asculta mai chiama un frate, doi, ca din gura a doi martori sa se stabileasca tot adevarul, iar daca nici de acestia nu asculta spune-l Bisericii, iar daca nici de Biserica nu ascuta sa iti fie tie ca un pagan si ca un vames.” (Evanghelie) Deci nu sarim sa ii dam in cap, intai scriem scrisori, facem conferinte, informam pleoroma Bisericii, luam oameni induhovniciti ca pr Iustin Parvu sa vorbeasca, si apoi anuntam Biserica, adica intreaga comunitate ortidoxa, iar ca ultima etapa rupem comuniunea cu el, indiferent ca e patriarh, sinond, mitropolit, episcop. Dar nu rupem niciodat imediat comuniunea. Asa spune Hristos in Evanghelie! Apoi exista cazuri si cazuri, ceea ce rea valabil la Sf Tihon nu e valabil in alt caz, noi comparam cazurile si folosim discermanantul.

  1. Draga parinte ,ideea de rabdare e normala cand se intampla din greseala dar cand se fac greseli intentionat nu mai e timp de comuniune cu vrajmasii lui Hristos !! cand Biserica sarba a intrat in serghianism ce judecata a facut parintele arhimandrit Iustin popovici de a rupt imediat comuniunea cu intregul cler sarbesc ??? Episcopul Gherasim Saffirin cate judecati a facut cand a dat anatemei si sinodul BOR si parlamentul Romaniei ??Parinte fiecare va da socoteala pentru faptele lui iar eu unul nu vreau sa ma gaseasca moartea in comuniune cu ereticii ,adica eu sa ma fac ca nu intelef ca ecumenismul e erezie? cand e vorba de o erezie despre care nu se intelege NORMAL ca exista la inceput niste discutii dar cand nebunia e clara ca lumina zilei ce discutii sa mai ai ? eu adica daca vad pe cineva ca face ceva rau e una si cand aud ca cineva a facut ceva rau verific dar ce sa mai verific cand vad clar o problema??? toate bune si felicitari ca doriti mult mai mult decat se vede la prima mana !! ma bucur ca doriti sa stiti mai multe despre Trupul lui Hristos :BISERICA!!!

  1. Parinte nu am vazut filmuletul cu dvs!!!! pai daca as umbla cu prostii ce rost ar mai avea dialogul nostru !!?? nu am vazut filmuletzul si nu le am cu calculatorul decat de nota 1 !!! si eu am fost pe calendarul cel nou asa ca nu am cu ce sa ma laud sau cu ce sa va jignesc !! nu asa cu rautate vad eu un dialog constructiv!! eu nu umblu cu smecherii sau alte viclenii !! nu am timp nici eu nici dvs de pierdut !!! ca la un moment dat avem pozotii diferite e ceva normal in acest examen numit viata!! toate bune !

 12. Parinte Matei, Sfintia Voastra ati vrut sa fiti foarte fin cand ia-ti raspuns acestui ——, george, ca e vrednic de judecata sinedriului. Dar Mantuitorul spune tot in Evanghelie ca cine spune fratelui sau “raca”, adica nebun, vrednic este de gheena focului !
  Am vazut filmuletul, am citit si comentariile si nu mi-a venit sa cred cat de —— si lipsit de bunt simt este acest om. Nu doar de cultura teologica se dovedeste a fi lipsit, ci in primul rand de ————-!
  Cum sa vorbesti in asa hal cu un om, daramite cu un preot ?! A, ca nu va recunoaste dumnealui preotia, e problema lui. Dar sa va numeasca asa cum v-a numit denota o nesimtire si o prostie a lui. Nu vedeti ca el e—————- ?!
  Orice i-ai spune si orice argumente i-ati aduce, tot degeaba. Pentru cine nu vrea sa inteleaga, nu exista raspuns. Nu-si da seama ca irita aceasta ——–. Si degeaba are varsta pe care o pretinde ca o are, unii imbatranesc degeaba. Asa ca, chiar daca va nevoiti sa-i raspundeti frumos si foarte amabil de fiecare data – in ciuda atitudinii lui continue -, mai bine nu-i mai raspundeti, ca oricum nu are rost. Stiu, trebuie sa luptam pentru a castiga fiecare suflet. Dar daca vezi o asa indaratnicie si lipsa de respect, atunci mai bine lasati-l dupa nebunia mintii lui !
  Eu am invatat un principiu: unui astfel de specimen oricate explicatii i-ai da, tot mai destept se arata si tot mai mult vrea sa fie el cel mai grozav. Desi habar nu are de sinoade, decat asa dupa ureche, vine cu interpretarile lui pline de ura si de aroganta.
  Nu intelege ca e ridicol si ca degeaba incearca sa-si indreptateasca schisma cu aceste elucubratii, e rusinos pentru cineva care se pretinde a fi crestin si ortodox o asemenea abordare.
  Dar peste toate astea ramane aceea peste care Sfintia Voastra ati trecut cu smerenie, voind sa-l faceti sa-si inteleaga greseala si proasta interpretare a lucrurilor: obraznicia lui !

   1. Da, stiu, cu dragoste, dar asta e hula, sa nu recunoasca preotia datorita calendarului ?! Ce dragoste arata ei ?! Mantuitorul Insusi a curatat Templul, si nu doar o singura data ! Dar acestia s-au taiat singuri den Biserica.
    Asa zicea si Parintele Arsenie Boca: putregaiul va cadea singur din Biserica lui Hristos. Iertati-ma !

  1. mos craciun ,spunandu ti asa arati ca ai imaginatie deci stai linistit si dupa o rugaciune imagineaza ti ca cei care au pastrat Sfanta Traditie AU DREPTATE !! Doar imagineaza ti !! Fa un efort de imaginatie !! nu te duci la stilisti nu crezi in sinoade nu crezi in sfinti crezi ce vrei tu dar incearca sa ti imaginezi tu ca ai spune daca ai crede ca au facut bine cei ce au rupt comuniunea cu un congres masonic (cel de la Constantinopol condus de un ierarh arhimasonic )! frate nu trebui sa ne imaginam doar prostii emotionale ca acelea ce se nasc si cresc din vederea pozelor deocheate ci putem sa ne imaginam si iadul ,putem sa visam si la rai … deci ia imagineaza ti ceva haios :cum ca cei ce au rupt comuniunea cu cei ce au schimbat au facut bine!daca tu nu intelegi si ma binecuvintezi cu rautatea pentru ceva grosolan cum este calendarul ,atunci cum poti tu pricepe pe Sfantul Iustin Popovici care a rupt comuniunea cu Biserca Sarba pentru serghianism ?? sau cum au fost sfintii Ioan Maximovici ,Teofan al Potlavei ,Filaret..care au rupt comuniunea cu patriarhia Moscovei tot pentru serghianism ? Serghianismul este socotit de sfinti mai rau ca erezia!! sti tu cu ce se mananca serghianismul ? crezi ca parintele are nevoie de lingusitori ca tine?

 13. Draga desteptule george ! Nu am mai intrat de mult pe acest site si iata, cand am intrat am vazut ca mi-ai scris un mesaj educativ. Sigur ca am imaginatie, nu port ochelari de cal ca si tine.
  Sigur ca nu stiu cu ce se mananca serghianismul, de aceea am intrat ai, ca sa vad comentariile tale educative pe aceasta tema la toate articolele de pe acest exceptional site. Si, noteaza, spun asta ca sa il lingusesc pe Parintele, cum spui tu, daca asa ti se pare. Inteleg ca n-ai cum sa-ti dai seama ca m-a revoltat atitudinea ta superioara si lipsita de bun-simt si respect (formulez asta asa mai bland, ca Parintele sa nu ma cenzureze, intelegi, da?), cand am citit mizeriile tale de genul: “…da esti prost rau !…” Tu te adresezi asa unui preot si mai vii sa faci pe desteptul aici ?!
  Mi-ar fi rusine sa mai intru apoi si sa mai dialoghez cu dansul in continuare.
  Dar vad ca incet-incet ai invatat sa i te adresezi cat de cat decent. Asta in exprimare, ca vad ca ii (si ne) dai lectii in continuare in interpretarea voastra stramba si rigida in ce priveste serghianismul si cu ce se mananca el. Totusi, vad ca ii recunosti pana la urma preotia.
  SI ca sa intelegi cata imaginatie zici ca am si nu am habar cu ce se mananca serghianismul, afla ca eu ma rog si slujesc si cu cei care tin calendarul vechi, asta pt.ca inteleg ca e bun si ca nu trebuia schimbat. Ti-ai fi imaginat asta ? Da, slujesc si ma rog cu ei si nu am o problema cu asta, ca si tine. Am inteles ca cei care l-au schimbat vor da seama pentru asta ! Noi decat sa facem dezbinare si schisma pe tema calendarului, il tinem pe acesta pe care l-am primit asa DE CAND NE-AM NASCUT si nu ne rupem de comuniunea cu Biserica. Nu o judecam noi. Dumnezeu ii va judeca pe cei care au facut-o.
  Cei care tin vechiul (cu care ma rog si slujesc eu din cand in cand) sunt in comuniune cu noi, nu in schisma, ca si voi. Am inteles ca Dumnezeu ne-a aratat ca nu avem nici o vina din cauza asta.
  Dovada si minunile care se intampla si pe cel nou. De exemplu minunea din insula Kefalonia, din Grecia, de la 6 august pana in 15 pe noul. Cred ca o stii, nu are rost sa ti-o amintesc eu. Ca tu si ai tai le stiti pe toate. Asta ca sa nu va tot umflati in pene atata cu calendarul si cu serghianismul si cu toate “argumentele” voastre. De aceea ne-a arata Dumnezeu LA TOTI care e treaba cu calendarul. Apoi daca voi tot nu intelegeti, nu are rost sa ne mai batem capul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu