Ce inseamna ecumenism?

By pr. Matei Vulcănescu -
12 ani ago

“Ecumenism” este un termen care provine din limba greaca si este opus cuvantului “ecumenic”.

“Ecumenic” provine de la cuvantul IKOS ce insemna casa, adica toti cei care sunt in Casa lui Dumnezeu Biserica si au aceeas invatatura de credinta, fiind ortodocsi.

Termenul “ecumenism” insemna a aduna pe toti in aceeas casa indiferent de ceea ce cred, de ce religie sau denominatiune crestina apartin.

Sub termenul “ecumenism” se intelege si dialogul dintre religii, dar si dialogul dintre Biserica Ortodoxa si celelalte culte, care daca este facut pe baze ortodoxe, dupa invatatura Sfintilor Parinti ai Bisericii nu poate fi rau, poate fi benefic pentru eretici, dar numai atunci cand e facut de pe pozitii autentice ortodoxe.

Prin “erezia ecumenista”  se intelege trecerea peste barierele dogmatice si ajungerea la un numitor comun cu toate celelalte culte. Aceasta erezie considera pe toti ereticii si schizmaticii deopotriva cu Biserica, sau ca facand parte din Biserica. De aici este cunoscuta “teoria ramurilor” care afirma ca Biserica cuprinde pe toti care cred ca Hristos este Dumnezeu, sau pe toti care boteaza in numele Sfintei Treimi. Acesta se numeste minimalismul dogmatic.

O erezie mai noua cuprinsa in ceea ce numim “ecumenism” este teoria conform careia daca o erezie are succeciune apostolica are Har, deci se afla in Biserica. Iar cea mai dezvoltata este ideea cum ca fiecare erezie crestina se afla intr-un anume fel in Biserica, intr-u grad mai mare sau mai mic, in functie de gradul de departare de la adevarul ortodox.

Nici una din aceste invataturi nu stau in picioare la o simpla analiza teologica.

Sfintii Partinti prin anateme au taiat din trupul Bisericii pe cei care au schimbat o singura litera din Invatatura de credinta. Biserica a fost vazut intodeauna doar acolo unde este Ortodoxie, adica Dreapta Slavire a lui Dumnezeu.

Este prima conditie pentru existenta Bisericii si anume pastrarea nealterata a invataturii de credinta asa cum au primit-o apostolii de la Hristos.

Nu poate exista Biserica acolo unde este erezie, de aceea nici un schizmatic-eretic nu este in Biserica ci inafara ei.

Celebra fraza: “Stim unde este Biserica dar nu stim unde nu este ea” spusa de un celebru teolog este falsa, pentru ca noi stim exact unde este si stim si unde nu este. Ea nu este inafara Ortodoxiei.

Preot Matei Vulcanescu (inspirat din prof Dimitrie Tselenghidis si pr.prof Theodoros Zisis)

Show Comments (0)

0 thoughts on “Ce inseamna ecumenism?”

  1. Cultul ortodox este singurul cult ce a păstrat curată, autentică, nemodificată, necontrafăcută, nealterată și nefalsificată predania apostolică și a sfinților părinți de la cele 7 sinoade ecumenice, nu ecumenist-francmasonice, peste secole. Toți ceilalți au modificat ceea ce era de nemodificat, adică predania și au păstrat, în mod ilegal, denumirea de “creștin”, adică au falsificat ideea de creștinism. Noul calendar, ce încalcă Tipiconul Bisericii, așa-zis “îndreptat” este un cal troian francmasonic menit să distrugă Ortodoxia din interior, prin implozie. Să fie clar pentru toți: orice nu este ortodox nu este creștin, iar orice nu este creștin este dezinformare gri de la vrăjmașul diavol. Unicul loc posibil pentru mântuirea sufletului este credința ortodoxă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu