Dintre personalităţile cele mai de seamă care au strălucit în Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Graniţelor (prescurtat în engleză ROCOR – Russian Orthodox Church Outside Russia sau ROCA – Russian Orthodox Church Abroad) mai cunoscuţi nouă sunt: părintele Mihail Pomazanski, strălucit teolog, arhiepiscopul cu viaţa sfântă Averchie de Jordanville, strălucit misionar şi învăţător, părintele Serafim Rose, cunoscut prin cărţile sale editate şi în ţara noastră, Sfântul Ioan Maximovici, a cărui viaţă de sfinţenie a făcut înconjurul lumii, Sfântul mitropolit Filaret, autorul acelor Epistolii Întristate – cunoscute în lumea ortodoxă, dar din păcate foarte puţin cunoscute la noi – întâistătătorul în vremea căruia s-a pronunţat anatema asupra ereziei ecumenismului şi ale cărui moaşte au fost descoperite nestricate în 1998.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse din afara Rusiei[ROCOR], august 1983, la Sinodul de la Vancouver:
Anathema to Ecumenism
Those who attack the Church of Christ by teaching that Christ’s Church is divided into so-called “branches” which differ in doctrine and way of life, or that the Church does not exist visibly, but will be formed in the future when all “branches” or sects or denominations, and even religions will be united into one body; and who do not distinguish the priesthood and mysteries of the Church from those of the heretics, but say that the baptism and eucharist of heretics is effectual for salvation; therefore, to those who knowingly have communion with these aforementioned heretics or who advocate, disseminate, or defend their new heresy of Ecumenism under the pretext of brotherly love or the supposed unification of separated Christians, Anathema!
“Anatema – celor care se ridica impotriva Bisericii Ortodoxe si sustin ca Biserica lui Hristos s-a impartit in asa-zise “ramificatii”, ce difera una de alta dupa doctrina si modul de viata, sau ca Biserica nu a existat in chip vazut, ci se va constitui abia in viitor, cand toate “ramificatiile”, sau partile, sau confesiunile si chiar toate religiile se vor uni intr-un singur trup. Anatema – si celor care nu deosebesc Preotia si Tainele Bisericii de “preotia” si “tainele” ereticilor, dar afirma ca botezul si euharistia ereticilor ar fi suficiente pentru mantuire. De aici anatema – si celor ce comunica in mod constient cu ereticii amintiti sau sustin, propaga si iau apararea ereziei ecumeniste proaspat aparute a acestora sub pretextul pretinsei iubiri fraterne sau presupusei uniri a crestinilor scindati!”

Parinte,in aceasta anatema se specifica si faptul ca sunt anathema si cei care stau in comuniune cu acesti eretici.Ce facem?
“anatema – si celor ce comunica in mod constient cu ereticii amintiti sau sustin, propaga si iau apararea ereziei ecumeniste proaspat aparute a acestora sub pretextul pretinsei iubiri fraterne sau presupusei uniri a crestinilor scindati!”
He He, pai da! Unii cad su aceasta antema! Daca in mod constient comunici cu acesti ecumenisti si le aprobi ereziile esti sub aceasta anatema. De aceea treaba e foarte groasa si urata! Pentru ca acest lucru presupune ca noi sa facem efectiv revolutie in Biserica sa luptam pana la sange ca sa iesim din CMB, saptamana ecumenica, sa nu mergem sa luam binecuvantare de la episcopii ecumenisti, etc. Inca apele nu s-au decantat. Conform Canonului 15 I-II Constantinopol, Manastirile si laicii si parohii si eparhii ar trebui sa se ingradeasca, sa opreasca pomenirea ierarhului ce invata erezia cu capul descoperit, daca este cazul ca ierarhul locului sa fie ecumenist invatand erezia in Biserica. Ar trebui sa fugim de duhovnicii care ne adorm constiinta si ne spun ca nu e nici o problema, etc.
Acolo zice : si celor ce au in mod constient comuniune(impartasire-partasie) si nu cum gresit e tradus : comunica, si mai e o faza acolo nu zice sa se anathematizeze(adica cum zice Sf Nicodim sa fie adus in sinod si judecat), sau sa fie anathema(ca la Sigilion care e cam acelas lucru cu sa se) , ci la anathema ROCOR e simplu ANATHEMA(aici ar trebui intrebat un pr ca gheronda Gavriil) ptr ca repet nu se zice clar SA FIE sau SA SE ci ANATHEMA celot ce au COMUNIUNE in MOD CONSTIENT cu ereticii si ereticii ecumenisti
Bine,ca traducerea mai exact la “knowingly have communion” e “in mod constient au comuniune”.Iar noi cam avem comuniune cu ei.Sa inteleg ca momentan nu trebuie sa luam binecuvantare de la episcopii ecumenisti pe fata,pana cand la un moment dat ne vom ingradi,nu?Dar ce facem daca episcopul dupa care mergem are comuniune cu episcopi ecumenisti?
Sarut dreapta parinte.
au comuniune episcopii, dar aici nu merge teoria “vaselor comunicante”. E vorba de madulare bolnave ale Bisericii(episcopi, preoti si laici ecumenisti). Acestia nu se rup automat de Biserica. Intodeauna au fost taiati din Trupul Bisericii prin hotarari ale Sinoadelor Ecumenice sau Locale. Iata ca inca avem parinti duhovnicesti si harismatici care nu au rupt comuniunea (Gheronda Efrem din Arizona, etc).