Astăzi, Sfântul Sinod al Patriarhiei de Constantinopol a aprobat textul noii Biserici unite a Ucrainei. Urmează ca Sinodul Unionist al Ucrainei sa-l aprobe. Dupa această procedură se va acorda Tomosul de Autocefalie.  Este important de stiut că în Sinodul Unionist al Ucrainei vor participa toate sinoadele schismatice indiferent de cine aparțin.  Dintre aceștia va fi ales noul Întâistatator al așa zisei Biserici Ucrainene.

Biserica Ortodoxă canonică a Ucrainei, avântu-l ca Întâistătător pe Înaltpreasfințitul Onufrie, Mitropolitul Kievului a hotărât sa nu participe la Sinodul Unionist. (conform romfea.gr)

Mulți români care nu cunosc eclesiologie ortodoxă ne spun că nu ne interesează acestă treabă, ca nu implică cu nimic Biserica Ortodoxă Romană.

Mare greșală!

Biserica Ortodoxă Romană se va trezi după acordarea Tomosului de Autocefalie a schismaticilor ucraineni că au în teritoriul lor canonic episcopii și sinoade „canonice” ale diferitelor grupari schismatice ce se află în comuniune cu noii (foști)schismatici ucraineni.

Aproape toate pseudo sinoadele schismatice (noncanonice) de pe teritoriul României sunt în comuniune sau își trag obârșia din pseudo-sinoadele din Ucraina.  Spre exemplu, caterisitul român (de BOR)  Avontios Bica, „episcop” de Milano, este acreditat de un sinod din Ucraina, dar exemplele pot continua…

Cum vor conviețui? Se vor forma conferințe ale Jurisdicțiilor din Romania? Fa fi  o simbioză?

Dar consecințele nu se termină aici, avînd în vedere că a fi în comuniune cu o Biserică Locală ce se afla în comuniune cu o schismă este considerată și ea schismă, conform Sfintelor Canoane, dar și a declarației Bisericii Ortodoxe Ruse care tocmai din acest motiv a întrerupt comuniunea cu Biserica Noii Rome a Constantinopolului.

Asistam oare la o schismă teribilă?

Deja am asistat la o bătaie de joc la adresa credinței ortodoxe în Creta.

Oare Dumnezeu stă cu mâinile în sân? Nu cred. Și de aceea după oficializarea ereziei urmează schisma…