În privința mântuirii. Mântuirea este cea mai importantă întrebare.

Biserica noastră nu are alt scop al existenței Ei decât acela de a salva(mântui) pe om de păcat, condamnare și iad.Celelalte țeluri ale Bisericii sunt secundare în raport cu aceasta.

O persoana nebotezată nu poate intra în Împarația lui Dumnezeu. Sufletul este nemuritor, iar păcatul face sufletul sa fie rob, robia aceasta nu se termină după moarte.  Păcatul este ca un parazit, el devine a doua natură a omului. În spatele păcatului stă un duh necurat, adică un demon.

Atunci când omul face un păcat atunci simte că o parte din puterile sale sufletești sunt irosite, diavolul se hrănește din păcatul săvârșit.

Pacatul aduce putrefacție în persoana care îl săvîrșește.  Un om care vede totul rău în jurul său (viața e rea, lumea e rea, autoritațile sunt rele, nu-i place de nimeni pentru că toți l-au tradat), în primul rând oamenii fug de un astfel de om, Dumnezeu Însuși nu ajută un astfel de om pentru că el încalcă Poruncile lui Dumnezeu în chip direct, clar, militant, și ca rezultat acest om se gasește pe sine la vârsta batrâneții singur, și apoi moare. Unde credeți că va merge?

Va merge la Dumnezeu pe care L-a repudiat  toată viața? Se va duce în iad unde este singuratatea veșnică. Aceasta este legătura dintre păcat și moarte și chinurile veșnice despre care se vorbește în Scriptură. Acest lucru nu este inventat de Scriptură, nu este inventat de Dumnezeu ci este un lucru observabil. O persoană care se îndepărtează singură de Dumnezeu piere.

Și atunci cum să scapi de asta? Cum sa nu mai dai puterile tale spirituale demonilor?

Fiecare poate observa gânduri rele în mintea sa, aceste gânduri fiind influența celui rău. Lanțul pacatului se dezvoltă si omul are nevoie nu numai de a opri păcatul ci și de a vindeca rana provocată de păcat. Păcatul a distrus puterile sufletești.

Unii oameni spun: Nu ma duc la Taina Spovedaniei, pur si simplu de azi nu am să mai păcătuiesc.    Poate că te-ai oprit din păcatuire, dar puterile sufletului nu au fost refacute. Este necesar ca această persoana să meargă la Tatal sau Ceresc, care are puterea de a-i reface puterile sufletești. Aceasta este Mântuirea. Deci este necesar sa fie eradicat păcatul, să devii viu și să te împaci cu Dumnezeu. Cine poate șterge păcatul? Numai Creatorul Universului!

Dar pentru aceasta trebuie sa crezi că El există, să cunoști unde se află El și cum să te întorici la El. Pentru aceasta ai nevoie de Credință, de Credința cea Dreaptă, de Credința Ortodoxă.  Dar doar a crede nu este suficient. Gândițivă că ați cumparat un bilet de tren pentru destinația Sankt Petersburg, este un bilet autentic, real…Dar pentru a ajunge la destinație este necesar să vă urcați în tren.

La fel și cu mantuirea.

Pentru a căpăta mântuirea este necesar ca să te întorici către Dumnezeu însuși, sa mergi la El. Cum?

Prin Biserică, Prin Sfintele Taine Botez, Spovedanie, Sfânta Impărtașanie, acestea nu sunt niste acte magice, nu sunt inventate de popi ca sa își umple buzunarele, așa cum cred unii nebuni, acestea sunt Acte de împăcare cu Dumnezeu însuși. În Taina Botezului Însuși Dumnezeu botează prin mâinile preotului.

În Taina Mirungerii Însuși Dumnezeu unge cu Viața Sa Dumnezeiască dăruind Duhul Sfânt, în Taina Sfintei Spovedanii El însuși iarta păcatele, preotul asculta, dar Dumnezeu iartă păcatele. Prin Sfânta Împartașanie El însuși intră în tine. Ce se petrece? Tu te apropii de Dumnezeu și toți virușii sunt înlăturați. Când? La Botez. Sau la Sfânta Spovedanie.

Este singurul mod de a te apropia de Dumnezeu.

Botezul și Spovedania sunt singurele moduri de a te curața imediat de pacate, pe gratis.

Apoi primești Viața Veșnică la Taina Mirungerii, când Duhul Sfânt intră în persoana și îi dă viață, și cel mai important, Sfânta Euharistie, când Dumnezeu însuși se unește cu noi.

Și apoi primim cunoașterea cum să continuam în viața aceasta. În acest moment Mantuirea este data nouă!