Aceasta duminca este denumita “Duminica biruintei ortodoxiei(dreptei-corectei- slaviri a lui Dumnezu)asupra tuturor ereziilor, adica a opiniilor gresite de inspiratie demonica in colaborare cu mandria si parerea de sine a unor crestini (chiar patriarhi, papi, sinoade, preoti, calugari sau credinciosi) care au strambat, alterat, intelesurile credintei asa cum a descoperit-o Dumnezeu prin profeti si minuni si mai ales prin venirea in lume a Fiului Sau, Iisus Hristos Dumnezeu si a Duhului Sfant ce a intemeiat Biserica Sa. Scopul descoperirilor din partea lui Dumenzeu este acela ca omul sa intelega de unde vine, unde pleaca, ce anume trebuie sa creada si ce are de facut pentru a-si mantui sufletul. In momentul in care sensurile corecte descoperite de Dumnezeu se schimba atunci omul incepe sa mearga pe un drum gresit, care nu-l mai duce la mantuirea sufletului ci la piederea lui.

Mintea omului se infesteaza de patimi si de orbire, lipsa de claritate si viziune corecta a lucrurilor, a vietii si mai ales a vietii spirituale. Omul se imbolnaveste sufleteste datorita conceptiilor gresite despre viata si lume, care nu provin din descoperirea dumnezeiasca, sau care provin dintr-o descoperire prost trasmisa, sau alterata. Erezia este hula impotriva lui Dumenzeu.Multi isi pun intrebarea legitima, de unde stim noi ca descoperirea dumnezeiasca se pastreaza in Biserica Ortodoxa?

Dumnezeu a descoperit calea catre El incepand de la primii oameni, apoi lui Noe, lui Avraam, lui Isaak, Iacov, celor 12 Parinti ai poporului evreu, apoi Dumnezeu s-a descoperit lui Moise in acel tufis cu spini din desertul Sinai care ardea si nu se mistuia. Iar aceste descoperiri dumnezeiesti au avut mesaje intodeauna in contradictie cu “dumnezeii neamurilor” (denumiti draci de psalmistul David) care erau numiti dumenzei falsi, mincinosi, idoli, si de care poporul lui Israel era ferit prin despartirea ferma de orice nu era revelat de Dumnezeu. Vechiul Testament este plin de descoperiri dumnezeiesti care confirma Noul Testament, ca o continuitate fireasca, Noul Testament confirma Biserica si e confirmat de Biserica, de profeti si de Sfintii Parinti, care au avut aceeas iluminare ca si profetii, ca si apostolii pentru ca au aceeas invatatura.

Biserica lui Hristos, adica Duhul Sfant in Biserica a folosit aceas metoda ca si in Vechiul Testament, si anume a separat pe idolatri, si pe cei cu opinii eretice, de Biseirica, pentru a nu se infesta intregul corp al Bisericii de credinte gresite.Duhul Sfant a taiat prin ANATEME pe acestia din Trupul Bisericii, ca un semnal de alarma ca se gasesc inafara descoperirii dumnezeiesti si a mantuirii si trebuie sa se intoarca la Adevar.

Anatema este cea mai mare dovada de iubire a lui Dumenzeu pentru oamenii eretici, pentru ca ii avertizeaza, este ca si nervul in organizmul uman, durerea avand rol de semnal de alarma. Cuvantul ANATEMA nu insemna blestem ci insemna “inafara granitei Adevarului, a Bisericii” Rostirea anatemelor de catre preot si credinciosi asupra ereticilor si ereziilor vindeca mintea de relativism si reface puterile sulfetesti ale ortodocsilor si in acelas timp trezeste constiinta ereticilor ca sunt in gresala si se vor pierde daca raman acolo. Ereticii care constientizeaza erezia lor datorita Anatemelor se intorc la Biserica si prin anatematizarea ereziei respective se vindeca de aceasta boala a mintii. Sfantul Apostol Pavel numeste erezia “mutarea Adevarului lui Dumnezeu intru minciuna”. Anatema nu reprezinta nici ura, nici blestem, nici injurie sau dispret, nici defaimare ci este medicamentul lui Dumenzeu pentru umanitatea cazuta in pacatul schimbarii Adevarului Revelat. Anatema insemna ca respectivele idei si persoane sunt in afara granitelor Bisericii, anatema are rol pedagogic, ca sa se poata deosebi de catre crestinii ortodocsi Adevarul Revelat de Dumnezeu de minciuna ideilor omenesti numite erezii-opinii nerevelate.

Spicuim dintre anatemele rostite in Mitropolia Pireului:

 • Origenistilor si celor din ceata lor, Anatema!
 • Celor ce neaga Sfintele Sinoade Ecumenice, al IV-lea, al V-lea, al VI-lea, al VII-lea, al VIII-lea de pe timpul Sfantului Fotie cel Mare si al IX-lea de pe timpul Sfantului Grigorie Palama, monotelitilor, monoenegistilor, monofizitilor si papoFilioqvistilor, Anatema!
 • Celor care nu se inchina Domnului nostru Iisus Hristos in icoana descris dupa firea omeneasca, Anatema!
 • Celor care predica si invata panerezia ecumenist intercrestina si interreligioasa, Anatema!
 • Cel dupa Canoane cazut si fara temelie ereziarh Papa  al Romei celei Vechi, Francisc I si celor ce sunt in comuniune cu el Anatema!
 • Cazutilor si anticanonicilor ereziarhi Patriarhi ce neaga Sinodul IV Ecumenic: Karekin al II-lea al Armeniei, Teodor al II-lea al Egiptului(Patriarhul Coptilor),

Abuna Pavel al Etiopiei,  Ignatius Aphrem II  al siroiacobitilor, Baselius Thomas I al Malabarienilor Indieni celor ce in mod gresit se numesc pe sine „ortodocsi” si celor ce sunt in comuniune cu ei, Anatema!

 • Acordului de la Chambesy din 1994 in care anti-Calcedonienii in mod mincinos sunt recunoscuti ca ortodocsi, Anatema!
 • Acordului de la Balamand Anatema!
 • Așa zisului „Consiliu Mondial al Bisericilor” ce invata ca fiecare ramura protestanta este o parte din Biserica lui Hristos si celor ce participa la rugaciuni in comun la blasfemica si calcatoarea de canoane asa-zisa „Saptamana de Rugaciune Ecumenica” considerandu-i pe eretici „frati in Hristos”, Anatema!
 • Celor ce invata ca Biserica ar cuprinde toate confesiunile despartite de Ea numindu-le „biserici nedepline” si celor care spun ca exista Sfinte Taine,Har mantuitor si sfintenie  inafara Bisericii Ortodoxe, celei Una, Sfinte, Sobornicesti si Apostolesti, Anatema!
 • Celor ce defaima Tainele Bisericii: Baptisti, Adentisti, Penticostali, Anatema!
 • Celor care neaga si defaimeaza pe Maica Domnului, Treimea cea de o fiinta si nedespartita, rabini ai iudaismului, islamisti si membrii societatii ” Turnul de Veghere” a Martorilor lui Yehova, Anatema!
 • Lui Martin Luther, Jean Calvin, Urlich Zwigli, Henric al VIII-lea, lipsitului de evlavie imparat, si celor adunati impreuna cu ei si toate ramurile protestante, Anatema!

In ziua Ortodoxiei am avut si vizita Ministrului Diasporei Dan Stoenescu si a Ambasadorului Romaniei in Grecia, Lucian Fatu. In aceasta zi de mare bucurie duhovniceasca am rostit anatema tuturor ereticilor si mai ales pseudo papei Francisc de la Roma, dar si masonilor, yoghinilor, penticostalilor, etc (parintele Matei Vulcanescu pentru romedia.gr)

http://www.romedia.gr/grecia/comuniti/7823-rostirea-anatemelor-la-biserica-panagia-odighitria-din-pireu.html

Foto copertă: Anatematizarea lui Nestorie la cel de-al treilea Sinod Ecumenic (frescă, 1502)