Anatema! Blestem sau dovadă de iubire nemărginită a lui Dumnezeu pentru cei care-L hulesc?

By pr. Matei Vulcănescu -
8 ani ago

Aceasta duminica este numita “Duminica biruinței ortodoxiei(dreptei-corectei- slaviri a lui Dumnezu)asupra tuturor ereziilor, adică a opiniilor greșite de inspiratie demonica în colaborare cu mandria si parerea de sine a unor crestini (chiar patriarhi, papi, sinoade, preoti, călugări sau credincioși) care au strambat, alterat, înțelesurile credinței așa cum a descoperit-o Dumnezeu prin profeți și minuni și mai ales prin venirea în lume a Fiului Sau, Iisus Hristos Dumnezeu si a Duhului Sfant ce a întemeiat Biserica Sa. Scopul descoperirilor din partea lui Dumnezeu este acela ca omul sa înțeleagă de unde vine, unde pleaca, ce anume trebuie sa creada si ce are de făcut pentru a-si mantui sufletul. În momentul în care sensurile corecte descoperite de Dumnezeu se schimbă atunci omul începe să meargă pe un drum greșit, care nu-l mai duce la mantuirea sufletului ci la pierderea lui.

Mintea omului se infesteaza de patimi și de orbire, lipsa de claritate și viziune corectă a lucrurilor, a vieții și mai ales a vieții spirituale. Omul se îmbolnăvește sufletește datorită concepțiilor greșite despre viata si lume, care nu provin din descoperirea dumnezeiasca, sau care provin dintr-o descoperire prost transmisă, sau alterata. Erezia este hula împotriva lui Dumnezeu.Mulți își pun întrebarea legitimă, de unde știm noi că descoperirea dumnezeiasca se pastreaza în Biserica Ortodoxă?

Dumnezeu a descoperit calea către El incepand de la primii oameni, apoi lui Noe, lui Avraam, lui Isaak, Iacov, celor 12 Părinți ai poporului evreu, apoi Dumnezeu s-a descoperit lui Moise în acel tufiș cu spini din deșertul Sinai care ardea și nu se mistuia. Iar aceste descoperiri dumnezeiești au avut mesaje intodeauna în contradicție cu “dumnezeii neamurilor” (denumiti draci de psalmistul David) care erau numiți dumnezei falsi, mincinosi, idoli, și de care poporul lui Israel era ferit prin despărțirea ferma de orice nu era revelat de Dumnezeu. Vechiul Testament este plin de descoperiri dumnezeiești care confirma Noul Testament, ca o continuitate fireasca, Noul Testament confirma Biserica și e confirmat de Biserica, de profeți și de Sfinții Părinți, care au avut aceeași iluminare ca și profeții, ca și apostolii pentru ca au aceeași învățătură.

Biserica lui Hristos, adică Duhul Sfant in Biserica a folosit aceasta metoda ca și în Vechiul Testament, si anume a separat pe idolatri, și pe cei cu opinii eretice, de Biserica, pentru a nu se infesta întregul corp al Bisericii de credințe greșite.Duhul Sfant a taiat prin ANATEME pe acestia din Trupul Bisericii, ca un semnal de alarma ca se gasesc în afara descoperirii dumnezeiești și a mantuirii si trebuie sa se întoarcă la Adevăr.

Anatema este cea mai mare dovada de iubire a lui Dumnezeu pentru oamenii eretici, pentru ca îi avertizează, este ca și nervul în organismul uman, durerea avand rol de semnal de alarma. Cuvantul ANATEMA nu însemna blestem ci înseamnă “în afara graniței Adevărului, a Bisericii” Rostirea anatemelor de către preot și credincioși asupra ereticilor și ereziilor vindeca mintea de relativism și reface puterile sufletești ale ortodocșilor și în același timp trezește conștiința ereticilor ca sunt în gresala si se vor pierde daca raman acolo. Ereticii care conștientizează erezia lor datorită Anatemelor se întorc la Biserica și prin anatematizarea ereziei respective se vindecă de aceasta boala a minții. Sfantul Apostol Pavel numește erezia “mutarea Adevărului lui Dumnezeu intru minciuna”. Anatema nu reprezinta nici ura, nici blestem, nici injurie sau dispret, nici defăimare ci este medicamentul lui Dumnezeu pentru umanitatea căzuta în păcatul schimbării Adevărului Revelat. Anatema însemna ca respectivele idei și persoane sunt în afara granițelor Bisericii, anatema are rol pedagogic, ca sa se poată deosebi de către creștinii ortodocsi Adevărul Revelat de Dumnezeu de minciuna ideilor omenesti numite erezii-opinii nerevelate.

Spicuim dintre anatemele rostite in Mitropolia Pireului:

 • Origenistilor si celor din ceata lor, Anatema!
 • Celor ce neaga Sfintele Sinoade Ecumenice, al IV-lea, al V-lea, al VI-lea, al VII-lea, al VIII-lea de pe timpul Sfantului Fotie cel Mare si al IX-lea de pe timpul Sfantului Grigorie Palama, monotelitilor, monoenegistilor, monofizitilor si papoFilioqvistilor, Anatema!
 • Celor care nu se inchina Domnului nostru Iisus Hristos in icoana descris dupa firea omeneasca, Anatema!
 • Celor care predica si invata panerezia ecumenist intercrestina si interreligioasa, Anatema!
 • Cel dupa Canoane cazut si fara temelie ereziarh Papa  al Romei celei Vechi, Francisc I si celor ce sunt in comuniune cu el Anatema!
 • Cazutilor si anticanonicilor ereziarhi Patriarhi ce neaga Sinodul IV Ecumenic: Karekin al II-lea al Armeniei, Teodor al II-lea al Egiptului(Patriarhul Coptilor),

Abuna Pavel al Etiopiei,  Ignatius Aphrem II  al siroiacobitilor, Baselius Thomas I al Malabarienilor Indieni celor ce in mod gresit se numesc pe sine „ortodocsi” si celor ce sunt in comuniune cu ei, Anatema!

 • Acordului de la Chambesy din 1994 in care anti-Calcedonienii in mod mincinos sunt recunoscuti ca ortodocsi, Anatema!
 • Acordului de la Balamand Anatema!
 • Așa zisului „Consiliu Mondial al Bisericilor” ce invata ca fiecare ramura protestanta este o parte din Biserica lui Hristos si celor ce participa la rugaciuni in comun la blasfemica si calcatoarea de canoane asa-zisa „Saptamana de Rugaciune Ecumenica” considerandu-i pe eretici „frati in Hristos”, Anatema!
 • Celor ce invata ca Biserica ar cuprinde toate confesiunile despartite de Ea numindu-le „biserici nedepline” si celor care spun ca exista Sfinte Taine,Har mantuitor si sfintenie  inafara Bisericii Ortodoxe, celei Una, Sfinte, Sobornicesti si Apostolesti, Anatema!
 • Celor ce defaima Tainele Bisericii: Baptisti, Adentisti, Penticostali, Anatema!
 • Celor care neaga si defaimeaza pe Maica Domnului, Treimea cea de o fiinta si nedespartita, rabini ai iudaismului, islamisti si membrii societatii ” Turnul de Veghere” a Martorilor lui Yehova, Anatema!
 • Lui Martin Luther, Jean Calvin, Urlich Zwigli, Henric al VIII-lea, lipsitului de evlavie imparat, si celor adunati impreuna cu ei si toate ramurile protestante, Anatema!

In ziua Ortodoxiei am avut si vizita Ministrului Diasporei Dan Stoenescu si a Ambasadorului Romaniei in Grecia, Lucian Fatu. In aceasta zi de mare bucurie duhovniceasca am rostit anatema tuturor ereticilor si mai ales pseudo papei Francisc de la Roma, dar si masonilor, yoghinilor, penticostalilor, etc (parintele Matei Vulcanescu pentru romedia.gr)

http://www.romedia.gr/grecia/comuniti/7823-rostirea-anatemelor-la-biserica-panagia-odighitria-din-pireu.html

Foto copertă: Anatematizarea lui Nestorie la cel de-al treilea Sinod Ecumenic (frescă, 1502)

Show Comments (4)

4 thoughts on “Anatema! Blestem sau dovadă de iubire nemărginită a lui Dumnezeu pentru cei care-L hulesc?”

 1. “Anatema nu reprezinta nici ura, nici blestem, nici injurie sau dispret, nici defaimare ci este medicamentul lui Dumenzeu pentru umanitatea cazuta in pacatul schimbarii Adevarului Revelat. Anatema insemna ca respectivele idei si persoane sunt in afara granitelor Bisericii, anatema are rol pedagogic, ca sa se poata deosebi de catre crestinii ortodocsi Adevarul Revelat de Dumnezeu de minciuna ideilor omenesti numite erezii-opinii nerevelate.”
  Definirea anatemei arata dragostea Sfintilor Parinti fata de cei abatuti de la Cale si care s-au lasat inselati de uratorul de oameni ce le-a adus “invataturi noi” spre pierzania lor. Prin rostirea anatemei ei sunt atentionati ca s-au ratacit, anatema fiind ca un far calauzitor de care daca nu se tine seama, corabia pe care se afla se va sfarama de stanci iar valuri vijelioase vor aduce peste ei moarte vesnica. Si mai arata anatema ,dragostea Sfintilor Parinti fata de propria turma care trebuie aparata de lupi rapitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu