Despre stilisti si calendar. Stilistii sunt schismatici.

By pr. Matei Vulcănescu -
10 ani ago

Dupa cum stiam, deja, totul a inceput de la revolta contra schimbarii calendarului, dar apoi au ajuns schismatici, au rupt succesiunea apostolica si ii considera pe cei pe stil nou schismatici.

Aici- eclesiologia BOSVR, semnata de insusi intai-statatorul lor: http://www.manastirea-amd.ro/prezentare-AMD/eclesiologia-bisericii-ortodoxe-de-stil-vechi-din-romania.html

Au o eclesiologie incoerenta, care permite acceptarea Tainelor “schismaticilor pe stil nou” prin iconomie, dar in zig-zag:

– hirotonia intru episcop au primit-o doar cu o singura ocazie (anume, cea care le-a servit lor, in interesul de a se legitima ca “biserica”), cand l-au primit pe PS Galaction Cordun;
– botezul “nostru” il primesc mereu, fiindca este facut in numele Sfintei Treimi si in trei afundari, asa ca il considera valid ca botez de mirean (desi, daca suntem schismatici, nu ar fi trebuit sa fie valid- sunt efectiv incoerenti si se vad urmarile ruperii de Biserica).

Trebuie ceva rabdare ca sa citesti, avand in vedere stilul incalcit, dar merita.

Aici mint in privinta constituirii BOSVR, formuland astfel incat sa nu reiasa ca au avut hirotonii necanonice: http://www.manastirea-amd.ro/prezentare-manastirea-adormirea-maicii-domnului.html

Iata si istoria reala, cu povestea hirotoniilor necanonice, care pe vremuri se gasea si la ei in pagina: http://ro.wikipedia.org/wiki/Galaction_Cordun

Individul a reactionat de parca in el si deciziile lui “originale” statea salvarea Bisericii lui Hristos.

Citat din pagina: Hirotonia de episcopi și preoți. Mitropolitul Galaction, văzând că nu reușește să ia legătura cu un episcop din afara României, fiind în permanență supravegheat, și nereușind să convingă vreun alt episcop din cadrul Patriarhiei Române să adere la mișcarea de rezistență, a luat decizia de a hirotoni singur un episcop. Astfel, la Mănăstirea Copăceni, el a hirotonit noaptea primii doi arhierei, arhimandritul Evloghie Oța († 1979) și părintele Meftodie Marinache († 1977), precum și alți mulți preoți și diaconi.

Cat despre “moastele sf Glicherie”… Nu exista poze, decat o chestie chinuita, cu un fragment din care nu se intelege nimic, si insisi povestesc despre cum au reconstituit scheletul si au turnat peste el “ceara multa si moale”, altfel spus despre cum au fabricat “sfintele moaste”. Vezi: http://www.traditia-ortodoxa.ro/interviu.htm

Citat de la link-ul de mai sus:

Reporter: Cum a fost pentru Sfinţia Voastră ziua în care s-au descoperit moaştele Sfântului Glicherie? Părintele Arhimandrit Nifon: Pentru mine?… Am fost alături de toată scena aceasta…Până în momentul în care a trebuit să i se facă toată rânduiala. Când l-au scos din groapă, l-au aşezat pe masă… După ce i-au spălat osemintele, l-au pus într-un sicriu şi l-au dus unde e veşmântăria. Acolo nu m-au primit, au rămas vreo doi-trei care au citit continuu Psaltirea la capul lui. Au avut ceară multă…I-au aşezat oasele aşa cum le are corpul. I le-au aşezat în sicriu şi toată ceara aceea multă şi moale a îmbrăcat sfintele moaşte…Şi apoi, s-a făcut sfinţirea cuvenită.

De altfel, daca ai lor sunt mucenicii si marturisitorii Adevarului, cum se face ca nu e plin de sfinte moaste, la Slatioara??

Am mai aflat, citind despre BOSVR, chiar de la ei, ca sunt in comuniune cu mateitii si florinitii.

In concluzie, ai nostri, abereaza cu ecumenismul, dar, pana una, alta, nu se trag din vreunii care sa fii adoptat un Crez eretic, ci din arhierei si preoti avand botez si hirotonii canonice, savarsite in numele Dumnezeului adevarat si pastrand succesiunea apostolica. Biserica locala a Romaniei e bolnava, dar e parte din Biserica. Ceea ce nu se poate spune despre BOSVR si alte grupari similare.

Show Comments (0)

0 thoughts on “Despre stilisti si calendar. Stilistii sunt schismatici.”

 1. Bunica mea și niște mătuși de ale mele sunt pe stil vechi. Tot ce știu este că mi-au insuflat dragoste de Hristos, de Dumnezeul cel viu. Multe dintre povestirile cu sfinții vechi ai Bisericii Ortodoxe Române le-am aflat de la ele. Mi-au spus că stilul nou nu a putut schimba data Paștelui. În cele din urmă, eu sunt fiu al BOR … dar inima mea este cultivată de către cei de stil vechi. De abia aștept Ziua Judecății de Apoi, ca să aflu Adevărul. Ascultarea este o scară ce te urcă, așa că eu ascult de cei ce m-au botezat, m-au cununat, m-au spovedit și împărtășit, dar nu pot să cred că Dumnezeul cel Viu, Fiul Său, Sfântul Duh și Maria Fecioara or să lase să cadă în focul chinurilor pe cei ce mi-au pus lacrimă la rădăcină. Apostolul Pavel spune că vor fi judecați toți după legea în care s-au născut. De abia aștept să văd cum! Iertați-mi curiozitatea, dar vreau să aflu și eu în Ziua de Apoi cum va face Bunul Dumnezeu aceasta. Iertată să îmi fie această curiozitate, dar mai vreau să aflu cum a făcut Dumnezeu ceea ce catolicii numesc „liber arbitru„. Cred că aceste două taine de nepătruns fac posibil mozaicul cultural religios din lumea aceasta. Mare este puterea lui Dumnezeu, binecuvântat este Fiul Isus Hristos, foc de Adevăr este Sfântul Duh și izvor de curățenie este Sfânta Maică! Doamne, binecuvântat să fii în vecii vecilor! Amin!

  1. “mozaicul cultural religios din lumea” ?! Noi stim ca numai credinta ortodoxa este mantuitoare si revelata, restul sunt inspiratii satanice. Deci, despre ce “mozaic cultural religios” vorbim?

   1. Daca asta credem, rau credem. Vorbim despre un Dumnezeu care a facut miliarde de oameni fara nici o speranta? Pentru ca n-au avut unde se intalni cu ortodoxia sunt destinati pieirii? Limitata e iubirea noastra Doamne. Si nemarginit ne e numai orgoliu.

 2. Postez si aici ceea ce am postat pe Facebook. Spre lamurirea in anumite privinte a zvonerilor si publicului larg. Mesajul de mai jos se adresa utilizatorilor de Facebook, dar, daca cineva doreste sa raspunda la acest apel si aici, cu atat mai bine. Adaug, asadar, ca rog pe oricine a fost contactat via e-mail sau Twitter sau pe alta cale cu mesaje despre cum este stilist si/sau propagandist stilist pr Matei Vulcanescu sa comenteze, relatand pe scurt cum s-a petrecut asta. Ce inseamna, dpv moral partasia la defaimare, sau fie si numai a pleca urechea la barfe stim cu totii. Hai sa ne scuturam de unele ca acestea si, mai mult, sa ne impotrivim activ “scenariilor” si mai ales “scenaristilor”.

  “APEL. Mai ales în atenţia contactelor comune cu [pagina de Facebook] Matei Vulcanescu Ortodoxiacatholica (dar nu numai)

  Nu credeam să ajung să postez un astfel de conţinut, dar, la împrejurări bizare, măsuri în consecinţă. Vă semnalez nişte întâmplări recente şi vă cer opinia în privinţa lor, precum şi ajutorul pentru a strânge nişte date, pentru a ne face, împreună, o imagine mai detaliată asupra unor “fenomene”.

  Pr. Matei Vulcănescu (ortodoxiacatholica.wordpress.com) a fost şi este acuzat, în prezent, via internet (prin e-mail, facebook, twitter) de poziţii ne-ortodoxe. Îmi este clar că nu toată lumea cu care sunt în contact pe fb şi nici măcar toţi cei preocupaţi de problemele de credinţă este interesată de pr Matei şi activitatea sa. Deja, însă, aici nu mai este vorba, în opinia mea, doar despre Matei Vulcănescu. Cred că această poveste, aşa cum a ajuns ea să se prezinte, nu mai priveşte doar pe cei preocupaţi de anumite chestiuni bisericeşti, ci priveşte pe oricine nu agreează ideea de pumn în gură şi mârşăvie îndreptată împotriva cui “face valuri” într-un sistem.
  Acuzele la adresa pr Matei au fost, iniţial, răspândite via Facebook. Unii dintre Dvs. au fost, de altfel, martori la aceste evenimente, fiind contactaţi, ca şi mine, de către unul sau mai multe dintre următoarele avataruri: Constantin XI Paleologul, Fotie cel Mare, Imperiul Roman Creştin, Tineti Dreapta Credinta (fost Constantin…), NU Parasiti Biserica (fost Fotie… ), Singur Ortodoxia, actualmente dispărute de pe Facebook. Coincidenţa de preocupări, stil şi abordare au determinat pe mai mulţi să opineze că toate aceste avataruri aparţineau uneia şi aceleiaşi persoane.

  Dacă ar fi fost doar acestea, poate că nu mai deranjam, acum, pe nimeni, cu poveşti rocamboleşti. Însă în paralel se petrec alte lucruri. Pr Matei a primit, din partea unei cunoştinţe comune, citate din mesaje care circulă, pare-se, pe mail şi pe Twitter şi care au acest conţinut (aşa a fost primit, cu litere mari şi trunchiat, aşa îl redau): IN CURAND SE VA PORNI O PROPAGANDA STILISTA IN CARE E IMPLICAT SI EL IMPREUNA CU UN PREOT DIN GRECIA, MATEI VULCANESCU, CARE ARE SITEUL ‘ORTODOXIA CATOLICA’. SI SERVICIILE S-AU SESIZAT, CA ACEST MATEI VULCANESCU VA INCEPE O PROPAGANDA STILISTA DE MARE AMPLOARE IN ROMANIA. [Nu ştiu cine este acel “el” la care se face referire].

  Iată, aşadar, la ce s-a ajuns…

  [Nu îl consider perfect pe pr Matei (unii ştiu şi pot da mărturie despre cum îl muştruluiesc, pentru anumite imprecizii şi reacţii pripite, vizibile, uneori, şi în comentariile sale de pe Fb), dar “stilist”, “schismatic”, îndemnător la dezbinarea Bisericii şi orice fel de acţiuni necanonice afirm cu fermitate că NU este. Este preot ortodox canonic, în Grecia, sub mitropolitul Panteleimon de Veria, Nausa şi Campania, iar acţiunile sale de mustrare a ecumeniştilor şi altor rătăciţi sunt apreciate, acolo, mai degrabă decât aici, în România, unde există o altă perspectivă, în Biserică, reflectând deficienţe diverse, acumulate în ani de filo-occidentalism, comunism şi alte soiuri de materialism. În Grecia, luările sale de poziţie au fost preluate de presa ortodoxă de largă circulaţie, care acolo are tradiţie şi un anumit standard. Ar mai fi multe de spus, dar mă opresc aici.]

  S-au emis nişte ipoteze, despre cine ar putea fi la originea acestor stranii fapte şi coincidenţe. Personal, nu agreez nici paranoia, nici (auto)victimizarea şi inventarea de persecutori şi persecuţii. Însă, pentru cazul că poveştile astea, despre cum este Vulcănescu stilist sunt nu doar opera unuia sau mai multor zărghiţi free-lance, ci vreo operaţiune “legitimată” de vreo instituţie (după cum au presupus diverşi), îmi mărturisesc aici, public, uimirea faţă de nivelul mai mult decât jalnic de înţelegere şi pricepere demonstrat de aceste acţiuni.

  De sunteţi (zice-se) profesionişti, domnilor zvoneri, atunci adăugaţi-vă în manuale o informaţie pe care chiar mă minunez că nu o deţineţi. Anume, aflaţi că prin astfel de manevre nu faceţi decât să vă faceţi singuri presă proastă, să vă dezvăluiţi neliniştea faţă de anumite fenomene şi să zgândăriţi/aduceţi cu un pas mai aproape de acţiune şi pe alţii, în afară de Vulcănescu et co. Fiindcă publicul esenţial, în orice încercare onestă de informare-educare din perspectivă ortodoxă sunt oamenii liniştiţi, raţionali (nu raţionalişti, ci raţionali), care nu pleacă urechea la denigrări şi aiureli de tot soiul. În schimb, văzând atare manifestări, mai capătă poftă de a lua taurul de coarne. Aşadar, veţi sminti smintiţii şi coaliza, în schimb, pe cei care împărtăşesc o perspectivă echilibrată şi potenţialul de a urma o cauză de o natură şi cu nişte resurse despre care voi probabil oricum nu pricepeţi mare lucru, aşa că nu are sens să mai discutăm despre.
  Acestea fiind zise, aştept comentariile Dvs. (ale cititorilor şi chiar şi ale “paleologilor”).

  [Rog cu deosebire să comenteze public pe toţi cei care au fost contactaţi prin mesaj privat de către C-tin/Fotie/… etc. şi să descrie pe scurt ce s-a întâmplat. Eu am fost interpelată în jurul datei de 19 iunie de către “Constantin XI…”, şi luată la întrebări într-un mod care arăta că interlocutorul îmi cunoaşte bine preocupările din domeniul chestiunilor bisericeşti, apologeticii, etc. Erau informaţii accesibile public, dar omul îşi făcuse tema, în orice caz. Ulterior, am primit un mesaj privat despre cum “pr Matei Vulcănescu s-a rătăcit cu stilismul”. Şi se pare că mulţi alţii au primit mesaje similare, unii dintre ei semnalându-i pr Matei faptul. L-am obrăznicit pe Paleologul, am mai avut un schimb de replici, apoi am comentat public despre avatarurile şi acţiunile sale, şi-a schimbat numele, păstrând, însă, imaginile corespunzătoare avatarurilor, apoi a lichidat tot, reapărând ca “Singur Ortodoxia”. Iarăşi l-am interpelat şi nu a mai răspuns, apoi a dispărut şi acest avatar. Au dispărut şi comentariile corespunzătoare avatarurilor, din pagina de Facebook Matei Vulcanescu Ortodoxiacatholica]”

  Mai adaug, aici, doar ca eu cred ca este esential sa aratam ca celui/celor care au facut unele ca acestea li se poate intoarce lesne in nas propria metoda. Sa se vada ca medalia are si revers. Si ei pot fi “investigati” si lesne se poate sublinia public reclama negativa pe care astfel de personaje si-o fac singure, prin manifestarile pe care le au. Dar mai ales sa se vada ca putem solidariza si respinge porcariile de felul acesta si arata ca NU ne impresioneaza, intimideaza, sau mai stiu eu ce. Traim intr-un loc unde multe se spun doar in soapta, intre cunoscuti. Asa n-o sa ajungem prea departe. Pe aceasta atitudine se bazeaza in mare masura proliferarea dezbinarii, atomizarii, fricii irationale de “sistem” (oricare ar fi acela, bisericesc sau civil) si indrazneala celor care le incurajeaza. Toate cele bune! Oana Iftime

 3. Oare ceea ce a făcut IISUS cu VECHIUL TESTAMENT , explicarea , aducera la zi etc. nu dă credit noii orînduieli , a noului calendar ?!

  1. nu da credit, schimbarea calendarului a avut scop deschidera “cutiei pandorei” adica a ereziei ecumeniste.
   Schimbarea calendarului este o gresala, dar nu e dogma, si nu e motiv de rupere de Biserica.

 4. Domnule,ce tot aberezi de hirotoniile necanonice??
  Da,ai dreptate,hirotoniiile savarsite de un singur episcop nu sunt valide,DAR Sf Vasile cel Mare a spus in omiliile sale ca de se va intampla prigoana impotriva Bisericii si nu se va gasi mai multi arhierei pt hirotonie,SA SE POATĂ HIROTONI CINEVA DE UN SINGUR EPISCOP,asa cum a fost cazul lui Siridie ,hirotonit de un sg episcop.Cat despre hirotonia lui Evloghie Ota ,sa stii ca hirotonia lui si a celorlati este valida,deoarece cand s-a demolat Manastirea Adormirea Maicii Domnului din Bucuresti(culmea este ca Patr.Teoticst a dat cererea pt demolare!!!),autoritatile au profanat mormantul PS Evloghie si au gasit trupul lui bine mirositor,izvorand mir cu aroma de trandafir si iasomie si trupul parea invelit in ceara,si trecusera de la moartea lui 4 ani.
  Patr Teoticst,pe cand era arhimandrit,era tortionarul IPS Galaction,precum el zicea:”Sa ma scoateți de aici,ca “arhimandritul”Teoticst ma omoara cu cuie ruginite infipte in mana si cu prosopul ud facut funie la ficat aplicat”.Mancarea ii era un colt de paine muceda si putina varza acra fiarta.
  Cat despre arhimandritul Nifon,nu stiu sa fie la Slatioara.Mitropolitul l-a caterisit cand s-a aflat ca umbla cu inochentistii.Am un unchi care este calugar si el insusi l-a imbracat dupa randuiala si l-a pipait si nu era cerat,cum zice arh.Nifon,si era frumos mirositor.
  Da,botezul vostru este valid.A fost un caz in Africa cand nu erau preoti sau arhierei sa boteze copiii din pricina prigoanei,asa ca au primit botezul donatistilor,care au botezul prin afundare si in numele Sf Treimi.
  Asa si aici.Este principiul iconomiei.

   1. Dar cine v-a spus vouă că noi credem ca calendarul este dogmă???Departe de noi gândul acesta!!!Calendarul a fost stabilit la Soborul Ecumenic de la Niceea și a fost schimbat de filo-papiștașul patriarh Meletie Metaxakis,de care se stia ca era mason de gradul 33.Calendarul a fost schimbat intenționat,ca să rupă iarași cămașa cea necusuta a Lui Hristos.
    La falsul sinod de la Constantinopol nici măcar nu s-au întrunit toate Bisericile,deci hotărârea de a schimba calendarul a fost ilegală si nu a avut unanimitate din partea tuturor Bisericilor.
    Ba ne-am îngradit de multe erezii,ca serghianismul,sub care este supusă actuala Patriarhie a Moscovei;ecumenismul,care a fost numit de catre parintele sârb Iustin Popovici “erezia tuturor ereziilor”.
    BOR a semnat Acordul de la Chambessy,in care recunoaște ca valide tainele ereticilor monofiziți si ale anglicanilor,a participat la sedințele sincretisto-religioase ale CMB,în care chiar participa la ritualurile șamaniste și vodoo.
    BOR a praznuit de două ori Paștile în condiții anticanonice (1926 si 1929) când s-a praznuit Paștele conform pascaliei gregoriene(inaintea Pastelui evreiesc,fapt ce a încalcat ceea ce au stabilit Sf Parinți,care au stabilit ca Pastele sa fie praznuit dupa cel jidovesc mereu),cat si faptul ca ea a fost singura dintre Biserici care a praznuit Paștele dupa pascalia gregoriana,ceea ce a atras rușinea ei,forțându-o sa se întoarcă la Vechea Pascalie.
    Nu credem ca calendarul este dogmă,sau ca face parte din dogma ortodoxă,dar nerespectarea lui duce la savarsirea unor abateri în dogmă care pun în pericol mântuirea.

   2. “Nu credem ca calendarul este dogmă,sau ca face parte din dogma ortodoxă,dar nerespectarea lui duce la savarsirea unor abateri în dogmă care pun în pericol mântuirea.”

    Cred că v-aţi răspuns singur la întrebarea pe care aţi pus-o în primul paragraf.

    În plus, chiar dacă schimbarea calendarului nu a fost unanimă pentru toate Bisericile locale, rămânerea lor în comuniune, indiferent de calendar, a fost unanimă, deoarece s-a considerat că un calendar nu este o problemă dogmatică. În trecut s-a mai întâmplat ca Bisericile locale să folosească calendare diferite, chiar dacă tendinţa a fost în mod normal spre armonizare.

    În ceea ce priveşte restul: greşelile altora nu vă schimbă statutul de schismă, în care aţi intrat singuri. Sfântul Munte a protestat împotriva schimbării calendarului prin întreruperea pomenirii Patriarhului ecumenic, şi nu a produs nicio schismă. Cauzele apariţiei diferitelor schisme stiliste sunt o învăţătură de minte, o atenţionare: “aşa NU!” pentru toţi cei care astăzi vor să protesteze contra infiltrării ereziei ecumenismului în Biserică, mai ales prin aşa-numitul “Sfânt şi Mare Sinod” care a avut loc în Creta luna trecută. Noi, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom urma întru totul exemplul Sfinţilor Părinţi.

    Întrebarea dacă serghianismul a fost sau nu erezie rămâne de actualitate pentru cei care studiază istoria Bisericii în Rusia, în prima jumătate a sec. al XX-lea.

   3. Parintele Hariton, chiliotul de la Muntele Athos, in dialogul cu Pr Antim (fost la Bistrita) spunea despre faptul ca Parintele Dionisie Igant de la Chilia Colciu era nepomenitor (necomemorationist) din pricina schimbarii calendarului. Multi vorbesc despre Parintele Dionisie, dar toti tac despre faptul ca Parintele nu pomenea pe patriarh si plecase in tinerete din Romania la Sfantul Munte Athos din pricina schimbarii calendarului. Uite ca ne-o spune acum un parinte grec!

    Pr. Hariton: – Zice si o istorioara: in 1924 cand a fost schimbarea de calendar, au oprit pomenirea Patriarhului de atunci tot Sf.Munte, numai o manastire a mers pe nou, Vatopedu!

    Au inceput incet, incet, sa trimita Patriarhului cate o scrisoare, sa trimita comisii incoace si incolo, si incet, incet, cate o manastire, cate o manastire, au ajuns, nu toate, dar majoritatea s-au intors. Noi spunem catre Europa: noi nu tradam Ortodoxia, noi spunem despre Ortodoxie in Europa! 50 de ani, pana in’ 74 nu au pomenit pe Patriarh. Zicea pr. Paisie cand a ajuns la Esfigmenu, spunea numai de trei ani, dar el nu pomenea mai de mult, la Esfigmenu nu au pomenit deloc…Nu o sa vorbim numai de Sf. Paisie Aghioritul, Sf. Munte era plin de sfinti atunci. Toate Liturghiile savarsite 50 de ani aici, nu au fost valabile? Multi spun ca daca nu pomenesti Patriarhul nu-i valabila Liturghia. Intelegeti? E vrajmaseasca treaba asta! Ca sa se teama preotii si sa-l pomeneasca! Pr. Dionisie…

    Pr. Antim: – Stiu! Chiar eu am slujit acolo o data sau de doua ori, si mi-a zis: parinte, te rog sa nu pomenesti pe nume pe Patriarh!

    Pr. Hariton: – Cand au mers tinerii la Vatoped, Efrem egumenul si cu Iosif, printr-o porunca de la Constantinopol, pentru ca Parintele Dionisie avea un nume bun, i-a spus ca din momentul acela sa-l pomeneasca pe Patriarh. Adica au gasit un moment potrivit, si de-atunci pomenesc. Pe timpul Parintelui Dionisie, l-a chemat la manastire si a inceput sa-i spuna si staretul Efrem ca, sa nu se scandalizeze parintii, sa avem pace aici… sa incepeti sa-l pomeniti pe Patriarh. Si i-a zis Parintele Dionisie: am fratii acolo, o sa discut cu ei si o sa va anunt. Nu a spus ca o sa-l pomeneasca.

    Si i-a zis parintelui Ioan Sova, ”Parinte, uite mi-a zis manastirea sa-l pomenim pe Patriarh”, si il intreaba: ”Parinte ce spui?” – ”Nuuu, bree!”

    Pr. Hariton:- A plecat in alta zi la manastire si ii zice: ”sa-ti spun despre asta, ce m-ai intrebat! (Si Efrem era bucuros, ca o sa-i spuna da!) Am gandit si am analizat despre asta, cu pomenirea…!” Si scoate din buzunar cheia mare de la Chilie,si ii zice: ”ia cheile, noi nu-l pomenim!”
    Si Efrem zice: nuu, Gheronda, stai linistit, lasa…!

    Pr. Antim: – Ai vazut hotarare?

    Pr. Hariton: – Multi romani au fost in Kapsalla, pr. Fanurie, pr.Trifon, pr. Mina… si nici unul nu a pomenit! Azi am pierdut Traditia… si le e frica…!

    Pr. Hariton: – Si asta a fost pentru calendar! Dar daca ar fi fost situatia asta…, ce ar fi facut astazi?

    Pr. Hariton: – Credinta si dragoste! Pentru Dumnezeu si Biserica! Nimic altceva! Pentru slava lui Dumnezeu si pentru Ortodoxie! Asta ne da putere sa marturisim! Si nu te infricosa de nimic! Nu fac nimic pentru mine, sunt obligat sa fac asta! Credinta e temelia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu