Omilia- link video: http://youtu.be/xjzTeBPCRJ0

Hristos a inviat!

Tinuta in Catedrala Arhiepiscopala din Constanta, omilia porneste de la aniversarea caderii Constantinopolelui (29 mai 1453- 29 mai 2013), comentand radacinile spirituale ale evenimentelor (decaderea morala si mai ales caderea din dreapta credinta a bizantinilor, prin tentativele de unire cu Roma eretica, in al carei ajutor lumesc sperau, astfel devenind, pentru vane considerente politice, luptatori impotriva Singurului de la Care le putea veni ajutorul adevarat) si ajunge la observarea modului in care lectiile trecutului sunt uitate, astfel incat istoria tinde sa se repete, prin raspandirea fara precedent a ereziei ecumenismului, in zilele noastre.

Parintele Theodoros Zisis a reprezentat Patriarhia Constantinopolului si Biserica Greciei in intalniri interortodoxe si intercrestine. A participat la dialogul cu Vechii-Catolici si cu Romano-Catolicii si la intrunirile interortodoxe de la Geneva pentru pregatirea Marelui Sinod Ecumenic. A elaborat numeroase enciclice ale Patriarhiei Ecumenice, fiind teologul de marca al acestei patriarhii. A respins cu hotarare uniatia (metoda de prozelitism Romano-Catolic) alaturi de teologi Romano-Catolici si Ortodocsi la Freising si Munchen, in iunie 1991. A atacat Acordul de la Balamand in care se incerca un nou tip de uniatie din partea Romano-Catolicilor (acord ce va fi respins oficial de catre Bisericile Ortodoxe la Baltimore in anul 2000), motiv pentru care va fi oprit de a continua dialogul cu Romano-Catolicii din partea Patriarhiei Constantinopolului, datorita manevrelor diplomatice ale Romano Catolicilor, in intampinarea carora a venit lipsa de constiinta dogmatica a unor inalti prelati ortodocsi.

Alaturi de parintele Ioannis Romanidis, este considerat cel mai important teolog patrolog contemporan, cu zeci de traduceri din greaca veche in neogreaca, cu zeci de carti scrise care au revigorat patrologia din secolul nostru, aducandu-i pe Sfintii Parinti aproape de tinerii teologi si facandu-i accesibili tuturor crestinilor ortodocsi, prin traspunerea simpla si obiectiva a invataturii. Parintele a redescoperit Apologetica si Polemica, retrezind constiinta dogmatica in madularele vii ale Bisericii Ortodoxe. Parintele Profesor a fost preocupat si de scrierile ascetice si monastice dar si misionare, redescoperind pe Sfintii Colivazi (Sfantul Athanasie Parios, Sfantul Nicodim Aghioritul, etc). Are zeci de omilii la radio si televiziune, dar si pe zeci de site-uri pe internet. Omiliile lui sunt cautate de credinciosii de rand datorita simplitatii expunerii bogatiei patristice, cum nimeni altul nu a putut sa o faca.

Neincetat, Parintele Theodoros lucreaza pentru a face cat mai accesibila invatatura ortodoxa, sanatoasa, poporului lui Dumnezeu, pentru trezirea constiintei dogmatice a acestuia, astfel incat sa-si (re)asume rolul de a observa si sanctiona erezia, dupa cum se intampla odinioara, pe vremea cand simpli crestini dezavuau pe loc si in mod deschis si explicit predicatia eretica a unor clerici, fie acestia simpli preoti, ori inalti ierarhi.