Se poate pune semnul egal intre schisma si incetarea pomenirii ierarhului ce propaga erezia?

By pr. Matei Vulcănescu -
11 ani ago

Aceasta este o intrebare care framanta pe multi. Raspunsul Sfintilor Parinti la aceasta intrebare este ca nu se poate pune semnul egal intre incetarea pomenirii unui ierarh ce invata in mod vadit erezia si practica neortodoxia si schisma.

Sa nu uitam ca Patriarhia Ierusalimului a intrerupt pomenirea Patriarhului Romaniei scotandu-l din diptice fara a avea un motiv intemeiat, motivul fiind unul pur comercial. In schimb cand avem o problema cu adevarat esentiala de ordin dogmatic, cand este cu adevarat intemeiata incetarea pomenirii episcopului eretic,  nu o facem!

Intrebarea mea este: Este in schisma Patriarhia Ierusalimului cu Patriarhia Romana?

Raspunsul este NU! Ci doar a incetat pomenirea Patriarhului Romaniei.

De aceea, parintii aghioriti sa se gandeasca la faptul ca motivatia incetarii pomenirii Patriarhului Bartolomeu este intemeiata dogmatic, avand toate drepturile de a inceta pomenirea lui.  Sper ca maturitatea si constiinta dogmatica a parintilor sa lucreze si sa nu fie dezbinati in a lua o hotarare unanima de a inceta pomenirea.

Erezia proliferata de Patriarhul Bartolomeu este de ordin eclesiologic si se numeste invatatura “Bisericilor surori” afirmand ca Biserica e formata din Papistasi si Ortodocsi laolalta.

De aici toate consecintele dogmatice: teoria baptismala cum ca si ereticii au botez, rugaciunile in comun, interzicerea de a boteza pe papistasi si luterani si anglicani, etc.

Iata un motiv foarte serios pentru intreruperea pomenirii Patriarhului Bartolomeu.

Ma rog lui Dumnezeu ca parintii athoniti sa fie uniti si sa aiba nelinistea cea buna si sa decida ortodox.

Schisma insemna ca intrerupi pomenirea ierarhiei fara a avea un motiv dogmatic, schisma este facuta din motiv de orgoliu – mandrie, schismaticii isi creeaza propriile sinoade si se descriu ca adevaratii ortodocsi, neintelegand ca intreruperea pomeniriii ierarhului eretic se face cu multa durere, ca si cum nu iti mai vezi tatal!

preot Matei Vulcanescu

cleric in Mitropolia Veriei, Nausei si Campaniei.

p.s. din pacate noi inca il pomenim pe Patriarhul Bartolomeu, fiind in Nordul Greciei, dar cred ca aceasta stare de fapt nu va rezista mult, ori Patriarhul Bartolomeu se va pocai si va renunta la erezia “Biserici surori” ori vom intrerupe pomenirea lui cu ajutorul lui Dumnezeu, ori Dumnezeu va trimite un Patriarh ce va avea gandire si marturisire ortodoxa.

Prea Sfintitul Longhin tata a 400 de copii spune NU ecumenismului! http://apologeticum.wordpress.com/2013/02/19/avem-un-ierarh-roman-care-spune-nu-ecumenismului-vrednic-este/

Show Comments (0)

0 thoughts on “Se poate pune semnul egal intre schisma si incetarea pomenirii ierarhului ce propaga erezia?”

  1. Draga Parinte,imi explodeaza mintea si inima de bucurie ca ati mers mai departe !! Cine nu si pune intrebari nu va avea nici raspunsuri ! Daca Adam isi punea mai multe intrebari nu ar fi cazut ! Colegii dvs confunda (fiind grosolani in gandire sau dorind doar banii si o vaita falnica ..)a fi rob al lui Hristos cu a fi rob omului ! Confunda inchinarea la Dumnezeu cu inchinarea la om (Sf Iustin Popovici ii spune UMANOLATRIE) !!Din punct de vedere material poate crestinul sa fie rob oricarui alt om indiferent de credinta ,dar din punct de vedere al credintei crestinul nu se poate supune decat celui BINECREDINCIOS (asta daca vrea sa mearga n rai) !! Comportamentul Ierarhilor comunisti atei masoni ii baga pe gat crestinullui SFANTA ASCULTARE FARA DISCERNAMANT!! Nici un sfant niciodata nu au confundat ascultarea la bucatarie sau la toaleta cu ascultarea de un superior raucredincios (avem o pilda si n viata Sf Grigorie Decapolitul cu staretul sau pe care nu numai ca nu l a ascultat ci ia si zis “nebun” in fatza! -dar toate acestea sant scoase si sortate cu grija de noii tipografi bisericesti ca omul sa nu inteleagA CE E BINE SI CE E RAU SI CE SA FACA ATUNCI CAND VEDE BINELE SI CE SA FACA ATUNCI CAND VEDE RAUL in interiorul Bisericii !) O alta smecherie este ca li se inoluleaza clericilor ca Harul Duhului Sfant actioneaza automat desi nu au reusit sa scoata din carti intamplarile cand Duhul nu cobora nici la sfinti(Vasile cel Mare..)daca nu dorea (din motive chiar minore) ! Vreau sa vorbesc liber si sa nu copiez din carti asa ca scrie ca episcopul pe care l pomeneste preotul arata CREDINTA preotului si a turmei !!! Deci daca episcopul greseste in cele ale credintei cum sa l fortam noi oamenii pe Dumnezeu Duhul Sfant sa faca cele de mantuire prin eretic!! Si Hristos spune ca o imparatie se surpa daca singura lupta impotriva ei!!!(am un prieten preot deosebit de cinstit si de destept care stie toate rautatile bor dar spune ca sta doar pentru bani si mai cunosc cazuri ca el dar nu mi sant prietenii- numai ca acum si stiti si dvs si spunea si Sf Serafim Rose ,Biserica este faramitata si omul nu poate gasi unde este curatenia de credinta..!! continuam sa cotrobaim prin lume sa gasim aurul curat )

  2. si patriarhia Ierusalimului este ecumenista si patriarhia bucurestiului este ecumenista :deci eretice ! Se cearta pentru putere ca si partidele intre ele si precum toate partidele ne duc in bratele Turnului Babel si ale lui antihrist asa si ecumenistii se lupta dar tot in iad ii duc pe supusi !

  3. Sfantul FILARET Mitropolitul ROCOR a fost in fruntea Sinodului care a dat ANATEMEI erezia Ecumenista si PE TOTI CARE SLUJESC SI I POMENESC PE ACESTIA !!! Am vazut insa cu uimire ca Anatema este o chestie prea mica in viziunea crestinilor de acum ,numai ca eu le expilc cu vocabularul meu ca: nu au nici acum si nici in lumea cealalta comuniune cu acesti sfinti !(Sfantul FILARET cu Sfinte Moaste INTREGI !!)

  4. Mă bucur, Părinte Matei, că abordaţi în sfîrşit această temă dureroasă la modul concret. Orice creştin, mirean sau călugăr, preot sau necleric îşi primejduieşte mîntuirea odată ce la sfintele slujbe se continuă pomenirea ierarhului care învaţă kakodoxia (cei ce calcă în picioare făţiş Ortodoxia) sau care tace mîlc atunci cînd “colegii” lor episcopi învaţă pe alţii erezii. Este groaznică vremea noastră cînd nu mai avem garanţia mîntuirii din cauza lipsei mărtusitorilor de credinţă şi a ierarhilor care să-şi pună sufletul pentru dreapta credinţă şi pentru turma lor. Toţi ierarhii se vor bine cu mai marii acestei lumi sau cu patriarhii kakodocşi (că nu mai există azi vreun Patriarh ortodox în Biserica Ortodoxă oficială, sau cum se mai obişnuieşte a spune “ortodoxia mondială” – dacă greşesc, atunci numiţi unul), dar nu se vor în relaţii bune cu Hristos şi cu sfinţi lui care au păstrat dreapta credinţă cu preţul propriei lor vieţi.
    Acum ne este foarte greu a lua o decizie (nouă, simplilor creştini) ce să facem, căci sfinţiţii noştri preoţi (cei care cunosc foarte bine problema ecumenismului) nu vor să întrerupă pomenirea patriarhului kakodox (cum e cazul lui Daniel al României, Kiril al Rusiei, Irineu al Serbiei) sub motiv că turma lor nu înţelege sau puţin înţelege ce se petrece (dar nici nu pregătesc turma pentru ieşirea din pomenire). Dar noi, cei ce înţelegem, cei ce cunoaştem primejdia rămînerii sub pomenirea episcopilor kakodocşi ce să facem? Nu vrem să rătăcim pe cale şi să ne alipim fără discernămînt vreunui sinod neoficial, în timp ce episcopii, mitropoliţii şi patriarhii kakodocşi continuă misiunea lor de subjugare şi distrugere a Bisericii Ortodoxe (ultimul sinod al BORu atentează direct asupra sobornicităţii Biserici Ortodoxe, oferindu-i patriarhului Kiril şi sinodului kirilesc de la Moscova împuterniciri asemănătoare papei de la Roma – citiţi hotărîrile sinodului – această hotărîre fiind votată de toţi episcopii prezenţi la sinod, cu excepţia ÎPS Vladimir al Poceaevului – hotărîrea stabileşte că orice îndreptare de credinţă, apărarea ei şi mărturisirea ei o poate face doar patriarhul şi sinodul de la Moscova, absolvindu-i pe mireni, călugări şi sinoadele locale de acest lucru – şi încă multe alte hotărîri antibisericeşti).
    Noi ce să facem?
    Pe cînd să ne aşteptăm la întreruperea pomenirii patriarhului Daniel de către preoţii din România? Nimeni nici nu vrea să vorbească de aşa ceva. Oare ce, patriarhul Daniel s-a pocăit de kakodoxia lui sau a încetat zilele lui de împreună rugăciune cu ereticii şi a început a mărturisi ce păcate grele şi-a atras asupră-şi înşelînd turma? Sau parcă a anulat hotărîrile anterioare ale Sinodului B.O.R. de înfrăţire cu monofiziţii-monoteliţii şi cu alte capişti eretice pe care le-a numit “biserici surori”?
    Au oare patriarhul Kiril a încetat să-i numească pe jidovi, ereticii armeni şi păgînii musulmani fraţi ce împărtăşesc aceleaşi valori, care au acelaşi “dumnezeu” împreună cu patriarhul?
    Pe cînd să ne aşteptăm la întreruperea pomenirea acestor nelegiuiţi? Timpul trece, iar ei nu se îndreaptă, iar petrecerea noastră alături de ei nu ne îndreptăţeşte, ci ne primejduieşte tot mai mult, căci cădem sub aceleaşi osînde ca nişte lepădaţi de credinţă şi de Hristos însoţindu-ne cu ei, pomenindu-i pe ei la slujbe şi numindu-i pe ei episcopii noştri.
    Părinte, noi ce să facem?
    Oare aţi primit vreun răspuns pînă acum de la Sinodul BOR la scrisoarea deschisă a Sfinţiei voastre privind problema monofizitismului? Credeţi că veţi mai avea vreun răspuns de la sinod?
    Aştept răspuns.
    Doamne ajută!

  5. Astept inca raspuns la scrisoarea mea legata de monofiziti, oricum urmeaza sa traduc textul scrisorii in limba greaca si sa il public sa ajunga in toata lumea de limba greaca, asa cum a ajuns scrisarea catre Patriarhul Teodor al Alexandriei. In privinta Patriarhului Rusiei, a spune ca numai sinodul restrans de la moscova se poate pronunta in probleme de credinta este o blasfemie si uracine. E ca si cum ai spune ca poporul dreptcredincios, membrii Bisericii cu drepturi depline in Biserica nu sunt membri deplini ai Bisericii, ci niste prosti pe care numai un grup de intelepti poate sa il conduca. Arata ca au uitat sensul sinodalitatii, si faptul ca episcopii adunati in sinod trebuie sa reprezinte vointa si parerile poporului. Intradevar, se vede ca la Chiril de Moscova avem deaface cu un nou papa, cu clericalism murdar si cu alienarea unor ierarhi de popor, deci de Hristos. Dar sa stiti ca acest lucru nu poate fi pus in practica pentru ca sunt multi ierarhi din Sinodul largit, care nu accepta asa ceva. Ca sa intelegeti la rusi, exista sinodul mic format numai din mitropoliti si apoi sun t sutele de episcopi, care nu au nici un cuvant de spus, dar ei tin credinta ortodoxa in eparhiile lor. De aceea ceea ce propune Chiril este o utopie.
    La intrebarea: noi ce sa facem? raspunsul meu este ca sa aprofundam intai noi Dogmatica si scrierile Sfintilor Parinti, sa intelegem care este folosul desei Impartasiri cu Hristos si faptul ca daca mergem la Liturghie si nu ne impartasim ne afurisim conform canonului Apostolic, ca unii ce facem neoranduiala in Biserica. Numai asa vom avea o intelegere corecta si luminare de la Hristos si nu ne vom transforma in rascolnici care cauta mai mult forma decat fondul. Atata timp cat poporul e departe de Sfanta Impartasanie, de spovedanie, de rugaciune, cat e superstitios, cautator de forme, cum sa lupte impotriva ecumenismului? Daca nu intelege el insus ortodoxia cum sa se lupte si sa dea marturia cea buna? Daca nici macar Liturghia nu o intelegem si rostul ei, care este quintesenta ortodoxiei cum sa dam marturia cea buna? Deja ca popor traim o pseudoortodoxie, o intelegere straba formata deja de generatii, incat si cei mai buni traitori si teologi ai nostri nu au cunoscut si au fost influentati de o falsa traditie. (impartasirea la 40 de zile, de exemplu, postul de sambata-interzis de Sfintele Canoane, etc, a sta in genunchi Duminica la Litrughie, Neimpartasirea la Sf Liturghie(cei care nu se impartasesc trebuie sa lece din Biserica la Cei chemati iesiti), neauzirea cuvintelor Litrughiei, lipsa predicii anti avort, etc), lipsa misiunii, a apostolatului la pagani, sa mearga ortodocsii la africani, a asiatici sa ii boteze ortodox, sa faca biserici pentru ei, etc, Daca nu intelegem toate dimensiunile acestea ale Bisercii ci ne limitam numai la “antiecumenism” inteles prost si rascolnic nu rezolvam nimic, ne rupem de Biserica si creem o biserica rascolnica noi insine, ba chiar unii ajung sa faca secte apocaliptice care nu au alta treaba decat sa se preocupe cu venirea lui antihrist, etc si sa unite de ziua de azi, asa cum spune Hristos: Ajunge zilei rautatea ei! Trebuie sa facem toate acestea si sa dam marturia cea buna in scris, oral, public, etc si Dumnezeu ne va lumina.

    1. Draga parinte, dvs ACUM vedeti lucrurile cu aceasi ochi cu care vad greco catolicii ! ei zic santem ortodocsi dar ne supunem papei iar dvs spuneti nu sant ecumenist dar ma supun ecumenistilor !! Parinte cei care au rupt comuniunea cu cei raucredinciosi au fost sfinti si nu rascolnici ! Cuvintele astea urate v au incolat o frica in sange si ascultati ce spun sfintii :”cine se va supune lui antihtist fie si cartind se va duce cu el in iad !” DVs acum va luptati si dracu va tine in mana lui cu minciuni ,dar Hristos vazand ca dvs luptati va va lumina :Doamne ajuta pe parintii antiecumenisti sa fie chiar antiecumenisti ,adica sa nu mai fie impreuna cu ereticii !

  6. Draga Parinte ,ce va spun a mai fost spus de un sfant grec :”Dar daca mor impreuna cu ei ??” Acest sfant este Filotei Zervacos care fiind coleg de scoli cu Mitropolitul Grec si alti episcopi credea cand acestia spuneau ca s a facut o greseala si o vor repara !! Mitropolitul chiar spunea :eu am gresit eu voi repara!! Dar cand era foarte hotarat sa aduca Biserica pe vechiul fagas a murit !! Si sfantul atunci si a pus intrebarea daca si eu mor in comuniune cu schismaticii inoitori ?? De ce nu e canonizat acest sfant facator de minuni ? pentru ca el ia spus ucenicului sau Episcop Kiprian sa organizeze Biserica pe vechiul calendar !! mai vorbim ! Hristos sa ne ajute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu