CONTRA RELIGIEI

O carte-eveniment a profesorului Christos Yannaras, aparuta la editura Anastasia.

Autorul face o analiza fina a diferentei dintre Ortodoxie si ortodoxism (un parut mod de a fi ortodox), care este individualist si autonom (de exemplu impartasirea crestinilor sanatosi fizic cu Trupul si Sangele lui Hristos in afara Sfintei Liturghii sau asa-numitul “tonomat de spovedanie”, in care nu exista o relatie intre credincios si duhovnic, sau oprirea nefondata de la Sfanta Impartasanie, fiind conditionata de perioade de post inventate, in afara randuielii bisericesti). Religiozitatea nu este legata de evenimentul ecclesial. Se pierde comuniunea credinciosilor care ar trebui sa se realizeze prin impartasirea Trupului lui Hristos si se idolatrizeaza formele, pierzandu-se fondul. Dogma nu mai este vazuta ca experienta si revelatie in Duhul Sfant ci ca o lege ce intra sub incidenta umanului. Inspiratia Scripturii si a Dogmelor este vazuta ca un absolutism de tip protestant, in care totul este vazut in litera, si nu in Duh, si chiar dictat litera cu litera de catre Dumnezeu. Spre exemplu, Duhul spune prin Parintii Bisericii si prin empiria ei in Duhul Sfant ca in afara Bisericii nu exista Botez, bariera pusa de insusi Duhul Sfant, care nu are nimic de-a face cu legalismul sau dogmatismul, sau cu certitudinile ce provin din Legea Vechiului Testament, ci este o lucrare a Duhului.
Duhul Sfant este lucrator in Biserica si Botezul este transformare a omului literei legii in omul nou, renascut in Hristos. Botezul numit si “Nastere de Sus” (convorbirea cu Nicodim) este condita pentru mantuirea in Hristos, dar ca o alegere libera a omului, care accepta Harul si Libertatea sau nu. De aceea Biserica Ortodoxa, nu este o religie ci este Viata oamenilor in Duhul Sfant, Viata Necreata. Transformarea ei in institutie excesiva, care nu mai respecta libertatea ci impune dictatorial, in care Sinodul nu mai este vocea poporului dreptcredincios, in care totul se impune, in mod papist, de sus in jos, adica se transforma relatia vie si comunitara cu Dumnezeu, fie intr-un act individualist, fie intr-o institutie de tip papal, in care sistemul sinodal nu mai functioneaza. Parohiile sunt pline cu indivizi (si nu persoane) care nu au o relatie intre ei si nici cu preotul, care este un prestator de servicii religioase. S-a ajuns la demonizarea sexualitatii, ce aduce in prim plan gandirea medievala papistasa. S-a transformat episcopul in functionar ce poarta vesminte extravagante la liturghie, s-a ajuns ca femeia sa fie vazuta ca ceva spurcat, etc. Intr-un cuvant se vede pericolul transformarii Bisericii Ortodoxe intr-o noua Sinagoga.  Mai exista si pericolul filetist-nationalist a Bisericilor locale, care ingradesc apostolatul numai la propriul popor,fara a intelege Universalitatea Mantuirii in Hristos si a Bisericii Ortodoxe, singura Biserica adevarata, pe care nu o mai vedem ca fiind astfel.   Bisericile nationale, Biserica de Stat este transformata intr-o institutie birocratica, in care Duhul este inabusit.   Este impus argumentul autoritatii (sinodul, patriarhul, preotul, teologul, doctorul in teologie), negandu-se dreptul deplin al oricarui credincios botezat, miruns si impartasit de a exprima liber dreapta credinta, chiar impotriva sinoadelor, patriarhilor, preotilor, etc.  Credinciosul este vazut ca o vaca de muls, fara dreptul de a se exprima in Biserica

    Ca sa nu se inteleaga gresit demersul autorului, ca fiind unul revolutionar si ecumenist, precizez ca daca am avea o intelegere corecta asupra Ortodoxiei si a Sfintilor Parinti am fi mult mai luptatori in apararea a ceea ce Duhul Sfant ne-a dat.

Daca sistemul sinodal ar functiona in Ortodoxie si nu serghianismul mascat sub o falsa simfonie intre stat si Biserica nu ar fi nevoie ca monahii simpli si oamenii din popor sa se ridice sa atace erezia ecumenista, ea trebuind sa fie eradicata si anatematizata la nivel sinodal, dar cum acest lucru nu se intampla, interventia monahilor, a aghioritilor, a marturisitorilor este binevenita, pentru a aduce aminte linia ortodoxa de la care multe sinoade se abat.

Nu impartasesc ideile evolutioniste ale prof Yannaras, mitologizarea Sfintei Scripturi, etc. Stim ca Dumnezeu a creeat lumea in 7 zile si acestea sunt zile, nu ere, nu eoni, nu epoci. Aceasta se accepta prin credinta. Evolutionismul este o teorie lipsita de probe, si nu are nici o valoare nici pentru stiinta, nici pentru credinta. Niciodata nu se va demonstra “stiintific” creearea lumii de catre Dumnezeu, pentru ca e un fenomen care nu se mai repeta, deci nu poate fi studiat. Prof. Yannaras merge pe subpozitiile stiintei, si le idolatrizeaza. Nu sunt deacor cu acest lucru.

Spicuiri din cuprins:

Credinta ca ideologie

Mantuirea ca rasplata a vredniciei individuale

Disparitia parohiei

Idolatrizarea Traditiei

Demonizarea sexualitatii

Va recomand cu caldura aceasta carte,

preot Matei Vulcanescu