Articol întocmit de părintele John de la Journey to Orthodoxy

Traducere în română pentru misiuneinafrica.wordpress.com: Camelia Costache, traducator autorizat pentru limba engleza

“Motivul uciderii preotului Daniel Sysoev a fost succesul misiunii sale în rândul musulmanilor”, susține prietenul său, vestitul părinte misionar Oleg Stenyaev, potrivit agenției de știri Interfax-Religion.

“Un om este ucis atunci când este temut, când superioritatea sa spirituală inspiră teamă. Părintele Daniel a fost amenințat de 14 ori. Chiar în ziua uciderii sale, a primit un telefon de amenințare, cerându-i-se să oprească propovăduirea printre musulmani. După asasinarea sa, am înțeles de la preoții celorlalte biserici că mulți musulmani au fost botezați. Crima a cauzat efectul contrar”,

spune Părintele Oleg într-un articol publicat de ziarul ortodox Krestovsky bridge.

Conform celor relatate de părintele Stenayev, “Atunci când comandantul suprem Said Buryatsky l-a condamnat la moarte pe părintele Daniel, au fost anunțate două “acuzații” – că părintele Daniel a purtat discuții deschise cu musulmanii, și că a botezat musulmani.

“Dar musulmanii înșiși inițiau discuțiile. Și faptul că aceștia veneau la el pentru a fi botezați arată că ceva lipsește în Islam, de aceea veneau”, a spus autorul.

Preotul a subliniat că misiunea Părintelui Daniel nu a avut niciodată un caracter agresiv, iar videoclipurile acestor discuții reprezintă o dovadă a acestui lucru.

“Din nefericire, pauzele nu au fost filmate. În timpul discuțiilor au existat momente când toți oamenii de pe hol au început să vorbească unii cu alții. Mulți musulmani s-au adunat în jurul părintelui Daniel și i-au pus întrebări la care el a răspuns foarte prietenește. El nu a avut nici o animozitate față de persoanele de alte confesiuni și a vorbit despre aceasta în prelegerile sale: “Iubesc acești oameni, dar nu împărtășesc religia și convingerile lor”, spune articolul.

Părintele Oleg îl consideră pe prietenul său un sfânt.

“Sfinții sunt persoane complicate, ei au întotdeauna un impuls inspirațional, și sunt mereu înaintea celorlalți cu ideile, cuvintele, acțiunile lor. Părea că se grăbește. Dar, de fapt, noi eram cei care rămâneam în urmă. Părintele Daniel nu se grăbea, era un om cumpătat. Dar el stabilea ritmul și tensiunea, care nu putea lăsa pe nimeni să lenevească,” susține el.

La 19 noiembrie, 2009, părintele Daniel a fost împușcat în biserica Sf. Toma, unde era paroh. Imediat după aceea, la 1 decembrie, 2009, o persoană suspectată în această ucidere, un cetățean kârgâz, a fost omorât în Makhachkala în timpul arestării sale.