Pentru ca nu cunoastem situatia canonica exacta a Manastirii Esfigmenu, nu ne pronuntam asupra canonicitatii actiunilor Manastirii, remarcam numai rezistenta ortodoxa a zelotilor ortodoxiei care sunt vadit nedreptatiti!

Manastirea Esfigmenu este una din cele 20 de manastiri mari ale Sfantului Munte care a intrerupt pomenirea Patriarhului de Constantinopol.

Istoricul intreruperii pomenirii Patriarhului de Constantinopol

Este important de stiut faptul ca atunci cand patriarhul Atenagoras a “ridicat anatemele” date la 1054 impotriva papistasilor, toate manastirile si schiturile din Sfantul Munte impreuna cu parintele Paisie Aghioritul au intrerupt pomenirea lui la Sfanta Liturghie. Conform canoanelor Bisericii (canon II Constantinopol) daca un ierarh(patriarh) invata erezia cu capul descoperit in Biserica atunci turma (preoti si credinciosi, monahi, ierarhi, etc) pot intrerupe pomenirea ierarhului ce invata erezia pana la judecarea sa de catre un sinod care sa il depuna din treapta.

Dupa moartea patriarhului Atenagoras, parintii atoniti, manastirile mari, au reinceput pomenirea noului patriarh Dimitrie, care era un om smerit, dar nu a negat ce a facut predecesorul sau.

Parintii au venit la o priveghere de toata noaptea si au stins candela mare spunand ca daca Dumnezeu va face o minune si candela se va reaprinde atunci si noi vom incepe sa pomenim pe noul patriarh.  Cu viclenie un ierodiacon de la Manastirea Dionisiu a aprins candela pe ascuns si asfel a pacalit pe parinti care au inceput sa pomeneasca pe noul patriarh. Singura Manastire care nu a incetat lupta si nepomenirea a fost Manastirea Esfigmenu, care pana astazi continua nepomenirea patriarhului actual Bartolomeu care, dupa cum stim invata o noua erezie si anume erezia “bisericilor surori” , ca si cum Biserica ar fi impartita in doua ramuri – romano catolici si ortodocsi.

Parintii de la Esfigmenu nu au iesit din Biserica, nu sunt “stilisti” sau schizmatici, sau eretici, ci fac un gest de protest canonic impotriva ereziei ce provine de la primul Scaun Patriarhal din Ortodoxie si anume de la Patriarhul Constantinopolului asa sustine staretul Manastirii Esfigmenu.

De aceea aceasta manastire are intre zidurile ei Mucenici ai lui Hristos care sunt greu incercati. Prima incercare mare este inlocuirea obstei de monahi cu o obste “fantoma” care isi are sediul in Careia(capitala Muntelui Athos) noul Egumen impreuna cu noua obste fiind numiti de patriarhul de Constantinopol, ceea ce este anticanonic, pentru ca numai obstea singura are dreptul in Muntele Sfant sa isi aleaga egumenul, el nu poate fi impus din afara.

Speram ca toate manastirile Atonite sa opreasca pomenirea patriarhului de Constantinopol pana cand acesta va anatematiza oficial erezia pe care astazi o propovaduieste si anume “biserici surori” plus primirea papei la Fanar si rostirea de catre acesta a rugaciunii “Tatal nostru” in timpul Sfintei Liturghii smintind credinciosii ortodocsi.

http://www.romfea.gr/ektakta-nea-2/13850-2012-09-24-15-02-43

Din aceste imagini se poate vedea proliferarea ereziei de la Fanar:

http://papalvisit.patriarchate.org/press/divine_liturgy/MAN_0126.jpg

http://papalvisit.patriarchate.org/press/articles.php?id=104

Intreruperea pomenirii unui patriarh sau episcop se face de catre ceilalti episcopi si preoti sau de care un sinod ortodox, sau de care manastiri ortodoxe, de parohii ortodoxe, dar ATENTIE!!! nu se pot forma “sinoade paralele” sau biserici schizmatice, pentru ca nu se poate schimba nimic, decat se intrerupe efectiv pomenirea ierarhului ce invata erezia, fara a merge la vreun “pseudo sinod schizmatic”, atunci cadem din lac in put. Nu ai voie sa pomenesti alt ierarh, efectiv nu pomenesti pe nimeni. Iar aceasta decizie trebuie luata cu multa cantarire si de catre oameni duhovnicesti care sa expuna foarte clar motivele dogmatice pentru care se intrerupe pomenirea. Daca motivele nu sunt intemeiate dogmatic atunci este pacat foarte grav si se atenteaza la unitatea Bisericii.

Parintii de la Esfigmenu NU pomenesc nici un ierarh din nici un sinod, asteptand si rugadu-se ca patriarhul sa se intoarca la Ortodoxie, ca un copil care are pe tatal sau care e tot timpul baut si il bate, nu merge sa isi ia alt tata ci il suporta pe cel care il are apoi opreste relatia cu el ca sa nu se vatame mai tare (incetarea pomenirii), dar asta nu insemna ca nu il mai iubeste ca pe tatal sau, si ca nu il asteapta sa iasa din patima betiei. (a ereziei)

De aceea nu va jucati cu nepomenirile si sa faceti rupturi in Biserica, ci cu multa rugaciune si marturisire si supunere in fata necazurilor dar fermitate in marturisirea ortodoxa si doar daca este absolut necesar, in numele fermitatii aparariii ortodoxiei si cu instiintarea turmei, care nu trebuie smintita ci trebuie catehizata, se poate intrerupe conform canonului pomenirea episcopului(patriarhului) ce invata erezia.

Nepomenirea ierarhului este ultima solutie, dupa ce au fost epuizate toate celelalte metode de atac, anume marturisirea in scrisori catre ierarh, catre sinod, publicarea in periodice crestine sau impartirea de foi in care sa se arate clar unde este gresala dogmatica a ierarhului, daca este. Daca insa nu exista o dovada clara a ereziei, atunci acela care raspandeste aceasta, raspandeste otrava si se supune blestemului lui Dumnezeu.

Feriti-va de a merge la sinoade paralele a caror situatie nu e clara (Slatioara, Mateiti, Floriniti, Chiprianiti, “Adevaratii Ortodocsi”) toti acestia au luat-o pe un drum gresit si sunt in schizma cu Biserica cea Una. Dovada este ca ei mirung pe cei care vin la ei, ca si cum noi am fi “eretici”, neortodocsi. Ceea ce este clar o blasfemie la adresa Duhului Sfant! Noi ramanem ortodocsi si marturisim ortodoxia, chiar daca unii ierarhi sau sinoade marturisesc erezii. Nu avem nevoie de mirungerea schizmaticilor, care este mai degraba o “pseudomirungere” , ci sa folosim mijloacele oferite de Sfintii Parinti, urmand exemplul manastirii Esfigmenu, adica ortdoxie sau moarte(vesnica)!

Nu se permite intreruperea pomenirii pentru alte motive, decat erezia.