Intrebam cu durere fiiasca:
CE REPREZINTA “FLACARA” (PAGANA SAU ANTIHRISTICA?) APRINSA INCLUSIV DE EPISCOPII NOSTRI, IMPREUNA CU PAGANII SI ERETICII?
Le pasa intai-statatorilor nostri de MESAJUL simbolic grav de APOSTAZIE care se transmite prin sminteala pe care o fac participand la astfel de ceremonii oculte care propovaduiesc “egalitatea” si unitatea (infratirea) antihristica a religiilor si de faptul ca astfel se fac responsabili si pentru miscarile zelotiste si schismatice?
Între 9 şi 11 septembrie, la Sarajevo, în Bosnia-Herţegovina, sub genericul „A trăi împreună este viitorul. Religii şi culturi în dialog (Live togheter is the future. Religions and Cultures in dialogue)”, se desfăşoară „Întâlnirea internaţională pentru pace” organizată de Comunitatea Sant’Egidio (aparţinând Bisericii Romano-Catolice), cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Sârbe, al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Vrhbosna-Sarajevo, al Comunităţii Islamice şi al celei Evreieşti din Bosnia-Herţegovina.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi reprezentând Biserica Ortodoxă Română, la această manifestare a participat Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. Tot din cadrul Patriarhiei Române, au mai participatÎnaltpreasfinţitul Părinte Serafim,Arhiepiscopul Ortodox Român al Germaniei, Austriei şi Luxemburgului şi Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Onorific Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei.
Având o existenţă de mai bine de patru decenii şi fiind fondată în 1968 de către Domnul Andreea Riccardi, profesor de Istorie contemporană la Universitatea din Roma III, iar actualmente şi Ministru pentru Cooperare Internaţională şi Integrare, în cadrul Guvernului italian, Comunitatea Sant’Egidio organizează anual astfel de întâlniri internaţionale pe tema păcii, la care participă mii de oameni de diferite religii şi culturi de pe toate meridianele globului, iar ediţia din acest an, cea de a XXVI-a, se desfăşoară la Sarajevo, într-un oraş simbol pentru Peninsula Balcanică, dar şi pentru Europa: aici convieţuiesc la un loc cel puţin patru dintre marile religii ale lumii (musulmani, ortodocşi, romano-catolici şi evrei), în urmă cu 99 de ani de aici izbucnea Primul Război Mondial, iar la sfârşitul secolului al XX-lea un alt mare conflict local a tulburat din nou liniştea acestor locuri şi oameni, care şi-au regăsit apoi cu greu pacea. Tocmai pentru a afirma valoarea simbol a acestui oraş, dar şi pentru a transmite lumii întregi un mesaj de pace, Comunitatea Sant’Egidio a hotărât ca pentru ediţia din anul 2012 să aleagă oraşul Sarajevo.
În cadrul acestei manifestări, sâmbătă seara, 8 septembrie 2012, a avut loc o rugăciune făcută de către romano-catolici în Catedrala lor din Sarajevo, la care au asistat ortdocşii, în frunte cu Preafericitul Părinte Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, dar şi alţi invitaţi.
În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci (9 septembrie 2012), în Catedrala Ortodoxă cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din Sarajevo, sub protia Preafericitului Părinte Patriarh Irineu a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de un sobor de 9 Ierarhi Ortodocşi, între care s-au numărat Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. Din partea celorlalte Biserici Ortodoxe Autocefale au coliturghisit: ÎPS Policarp de Spania şi Portugalia şi ÎPS Serafim de Zimbabwe şi Angola, reprezentând Patriarhia Ecumenică; ÎPS Kiril de Ekaterinburg şi Verhotursk şi PS Episcop Serafim de Bobruj şi Bihovsk, reprezentând Patriarhia Moscovei şi patru Ierarhi din Patriarhia Sârbă (PS Vasile de Zvornik şi Tuzla; PS Pahomie de Vranie, PS Sava al Slavoniei şi PS Grigorie al Zahumiului şi Herţegovinei). Din partea Patriarhiei Sârbe au mai asistat şi alţi Ierarhi, între care s-a numărat şi ÎPS Nicolae al Dabro-Bosniei, iar cuvântul de învăţătură al zile a fost rostit de către PF Patriarh Irineu.
La această slujire au asistat mai mulţi cardinali şi episcopi romano-catolici, între care şi Cardinalul Vinko Puljić, de Vrhbosna-Sarajevo, dar şi alţi invitaţi ai Comunităţii Sant’Egidio.
În după amiaza aceleiaşi zi (9 septembrie 2012), la centrul cultural şi sportiv Skenderija din Sarajevo, în prezenţa a aproximativ 5.000 de invitaţi, a avut loc deschiderea oficială a acestei reuniuni pentru pace, la care au participat atât fondatorul comunităţii Sant’Egidio, Domnul Profesor Andreea Ricardi, conducătorii celor patru mari religii reprezentate la Sarajevo: PF Irineu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Mustafa Cerić, Marele Muftiu al Bosniei-Herţegovina, Cardinalul Vinko Puljić, Arhiepiscop de Vrhbosna-Sarajevo şi Jacob Finci, Preşedintele Comunităţii Evreieşti din Bosnia-Herţegovina, Preşedinţi de State şi Primi Miniştri (Bakir Izetbegović, Preşedintele Bosniei-Herţegovina, Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European, Ivo Josipović, Preşedintele Republicii Croaţia, Filip Vujanović, Preşedintele Republicii Muntenegru, Mario Monti, Primul Ministru al Guvernului Italian, Jeannot Ahoussou-Kouadio, Primul Ministru al Republicii Coasta de Fildeş, care au rostit şi alocuţiuni), cât şi numeroase alte personalităţi ale lumii religioase, politice şi culturale din întreaga lume.
După citirea mesajului Papei Benedict al XVI-lea adresat participanţilor la reuniune, a avut loc un gest simbolic pentru reconcilierea petrecută între diferitele confesiuni din Sarajevo: înmânarea către Oded Wiener, Şef-Rabinul Israelului, a unei cărţi, numită „Haggadah”, cuprinzând reproducerea unui text evreiesc din secolul al XIV-lea care a fost păstrat cu multă grijă de-a lungul veacurilor în acest oraş, fiind ferit de la distrugere. În cuvântul său, Domnul Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European, a subliniat importanţa acestui gest care are la bază o carte reprezentând cultura şi spiritualitatea, precizând că Uniunea Europeană va fi susţinătorul acestor valori religioase care contribuie la menţinerea păcii în lume şi la dezvoltarea ţărilor membre ale Uniunii.
În cele două zile care vor urma, dimineaţa şi după amiaza, vor avea loc mai multe întâlniri de lucru ale participanţilor, împărţiţi în 27 de grupuri de dialog, pe diferite teme de actualitate religioasă, dar şi cu alte perspective. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Siluan va avea o intervenţie în cadrul secţiunii „Rugăciune şi Pace” (Prayer and Peace), Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim va vorbi la secţiunile „În căutarea lui Dumnezeu a-l găsi pe om” (In search of God to Fiind Man) şi „50 de ani mai târziu: Puncte de vedere despre Conciliul II Vatican” (Fifty Years Later: Visions of the 2nd Vatican Council), iar Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, va rosti o cuvânt în cadrul secţiunii „Valoarea vieţii” (The value of life).
Întâlnirea organizată de Comunitatea Sant’Egidio la Sarajevo se va încheia marţi după-amiază, printr-o rugăciune pentru pace care va avea loc în locaţii diferite, potrivit religiilor participanţilor, o procesiune pentru pace şi ceremonia finală, în cadrul căreia, la fel ca şi la întâlnirile anterioare, va fi semnat şi un apel pentru pace, pentru anul 2012.
Astfel, prin această reuniune, oraşul Sarajevo va deveni vreme de mai multe zile un centru de interes pentru mai multe religii şi State ale lumii şi doreşte să îşi afirme şi pentru viitor vocaţia sa de oraş paşnic, în care trăiesc la un loc mai multe neamuri şi confesiuni religioase.
Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu
Iata, deci, cu ce se ocupa P.S. Siluan al Ungariei, dupa care vine in Romania ca sa slujeasca impreuna cu I.P.S. Serafim al Pireului si sa se ofere sa-i traduca predica! Oare cand a fost sincer: cand s-a rugat cu ereticii si cu paganii, sau cand a slujit impreuna cu Mitropolitul Serafim, ale carui predici anti-ecumeniste condamna asemenea practici?
Va dati seama ca nimeni dintre noi nu a vrut sa slujeasca cu episcotul Siluan al Ungariei, dar pentru ca totus nu a fost condamant si depus din treapta am slujit cu el ca o iconomie, pentru ca altfel nu am fi putut continua lucrarea de propovaduire in Tomis.
Dar, parinte, IPS TEODOSIE al TOMISULUI, cum se situeaza fata de toate evenimentele acestea ne ortodoxe? Cunoasteti pozitia sfintiei sale referitor la Creta? Ne puteti raspunde?