Se poate pune semnul egal intre schizma si incetarea pomenirii ierarhului ce propaga erezia?

By pr. Matei Vulcănescu -
12 ani ago

Aceasta este o intrebare care framanta pe multi. Raspunsul Sfintilor Parinti la aceasta intrebare este ca nu se poate pune semnul egal intre incetarea pomenirii unui ierarh ce invata in mod vadit erezia si practica neortodoxia si schizma.

Sa nu uitam ca Patriarhia Ierusalimului a intrerupt pomenirea Patriarhului Romaniei scotandu-l din diptice fara a avea un motiv intemeiat, motivul fiind unul pur comercial. In schimb cand avem o problema cu adevarat esentiala de ordin dogmatic, cand este cu adevarat intemeiata incetarea pomenirii episcopului eretic,  nu o facem!

Intrebarea mea este: Este in schizma Patriarhia Ierusalimului cu Patriarhia Romana?

Raspunsul este NU! Ci doar a incetat pomenirea Patriarhului Romaniei.

De aceea, parintii aghioriti sa se gandeasca la faptul ca motivatia incetarii pomenirii Patriarhului Bartolomeu este intemeiata dogmatic, avand toate drepturile de a inceta pomenirea lui.  Sper ca maturitatea si constiinta dogmatica a parintilor sa lucreze si sa nu fie dezbinati in a lua o hotarare unanima de a inceta pomenirea.

Erezia proliferata de Patriarhul Bartolomeu este de ordin eclesiologic si se numeste invatatura “Bisericilor surori” afirmand ca Biserica e formata din Papistasi si Ortodocsi laolalta.

De aici toate consecintele dogmatice: teoria baptismala cum ca si ereticii au botez, rugaciunile in comun, interzicerea de a boteza pe papistasi si luterani si anglicani, etc.

Iata un motiv foarte serios pentru intreruperea pomenirii Patriarhului Bartolomeu.

Ma rog lui Dumnezeu ca parintii athoniti sa fie uniti si sa aiba nelinistea cea buna si sa decida ortodox.

Schizma insemna ca intrerupi pomenirea ierarhiei fara a avea un motiv dogmatic, schizma este facuta din motiv de orgoliu – mandrie, schizmaticii isi creeaza propriile sinoade si se descriu ca adevaratii ortodocsi, neintelegand ca intreruperea pomeniriii ierarhului eretic se face cu multa durere, ca si cum nu iti mai vezi tatal!

Show Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu