Motivatia nu este nicidecum teologico-patristica, nu am auzit strigandu-se pentru iesirea Bisericii Ortodoxe Romane din captivitatea babilonica a asa numitului “Consiliu Mondial al Bisericilor” si nici pentru oprirea “Saptamanii de rugaciune(uraciune) ecumenica din ianuarie. Am auzit in schimb lozinci iluministe secular umaniste ” vrem spitale si nu catedrale”, ca si cum Biserica ar fi vinovata de faptul ca medicii romani parasesc Romania pentru un trai mai bun in strainatate sau pentru faptul ca toti specialistii romani migreaza in tari mai “calde”, sau pentru coruptia generalizata din tara.

          Prin Patriarh se huiduieste defapt Biserica Ortodoxa. Miscarea secularist umanista incerca sa manipuleze, ziarele la fel, incerca sa manipuleze impotriva Bisericii ca si institutie.

          De anumite  greseli de comunicare a unor ierarhi se folosesc secularist umanistii pentru a discredita Biserica cu tot ce insemna ea, se loveste in prezbiterat, se loveste in episcopat si se loveste pana la urma in orice crestin ortodox botezat, membru al Bisericii cele Una, Sfanta, Catoliceasca si Apostoleasca.

          Aceasta revolta anti Biserica porneste de la ideile Marxiste si ale Revolutiei Franceze, se revine la Revolutia Bolsevica, in care Bisericile sunt huiduite si se arunca cu pietre in icoane. Parca imi aduc aminte de dictonul iluminist: cu matele ultimului popa sa spanzuram pe ultimul rege. Este clar ca oamenii sunt manipulati. Nu sustin ecumenismul desantat, militant si anti-patristic al unor ierarhi din Biserica Ortodoxa Romana, dar nici nu pot sa fiu deacord cu secularist umanistii care, folosidu- se de slabiciunea “sistemului” bisericesc de azi din Romania lovesc in credinta ortodoxa, incerca sa faca o revolutie culturala in care sa slabeasca puterea de influenta a Bisericii in societate, sa o faca supusa ideilor inovatoare, si anume sa accepte relativismul absolut.

        E foarte interesant cum istoria se repeta, si cum Marxismul si ura “proletara” impotriva Bisericii si a tot ce insemna Ea este retrezita in oameni. Si e interesant acest lucru, mai ales ca vorbim de generatia care a facut ora de religie! Asa se intampla cand Biserica nu e fierbinte, ci e doar calduta si cauta sa coexiste cu politicul si cu ecumenismul eretic- facand acrobatii diplomatice periculoase, de genul “asistentei” la vecerniile din “saptamana de rugaciune ecumenica”(ca si cum ar incerca sa eludeze canonele apostolce care spun ca nu ai voie sa te rogi cu omul eretic nici macar in casa- asa zisa asistenta la vecerniile ortodoxe din acea saptamana organizata in spirit ecumenist,in care pastori si ierarhi romano-catolici predica din Usile Imparatesti ale Catedralei Patriarhale sunt cu totul deplasate, nu e nevoie sa isi puna si ei vesminte liturghie ca sa se roage, rugaciunea in comun cu ereticii nu e doar “impartasirea din potritul comun” asa cum afirma unii necunoscatori ai canoanelor Biseircii ).

       Dar cu toate acestea a venit timpul sa sprijinim Biserica si sa alungam ecumenismul si lipsa de credinta autentica. Unii episcopii si-au pus increderea in oameni(politici) dar psalmistul David spune “Blestemat tot cel ce isi pune nadejdea in om” si nu in Dumnezeu. Sunt pentru atitudine, dar atitudine corecta, sa atacam gesturile ecumeniste ale oricarui ierarh(asa cum ne invata toti Sfintii Parinti), sa ne delimitam de ei cand sustin erezii,  dar pentru motive serioase, pentru deviatiile lor catre erezie(catre ecumenism- saptama de rugaciune ecumenista, declaratii ecumeniste- vezi IPS Nifon la Busan, acorduri ecumeniste, prezenta BOR in CMB, etc) si nu pentru motive inchipuite, fantastice, ca nu sunt pe placul ateilor. Doar nu au ajuns ateii sa faca regulile in Biserica.

protoprezbiter Matei Vulcanescu

https://ortodoxiacatholica.com/2014/01/21/mesajul-preafericitului-parinte-patriarh-daniel-adresat-cu-ocazia-saptamanii-de-rugaciune-pentru-unitatea-crestinilor-18-25-ianuarie-2014-nu-explica-un-lucru-fundamental-si-anume-faptul-ca-biserica/