Trebuie sa spunem de la bun inceput ca citirea acestor Molitfe au un scop precis, si anume alungarea demonilor din oamenii posedati de ei.
Avand in vedere ca in ziua de 1 Ianuarie savarsim Liturghia Sfantului Vasile cel Mare, de ce sa nu impodobim slujba si cu Molitfele Sfantului Vasile cel Mare? De ce sa ni se interzica a-l blestema pe diavol? Nu este oare aceasta o biruinta a diavolului, avand in vedere ca interzicerea e tocmai legata de episodul Tanacu? Intr-adevar, aceste Molitfe sunt destinate energumenilor, celor posedati de duhuri necurate, dar nu vad un rau in a fi spuse de 1 ianuarie, de ziua Sfantului Vasile cel Mare, Vazatorul de cele Ceresti!
Preotii ar trebui sa spuna Molitfele Sfantului Vasile cel Mare mai ales cand exista cazuri clare de oameni posedati de demoni! Intr-adevar trebuie sa existe discernamant, sa nu se citeasca de catre oricine si oricum. Unii preoti le citesc la 1 ianuarie. Desigur, acest lucru ramane la atitudinea sinodului si a episcopilor, a preotilor dar si a credinciosilor.
Iata si dispozitia Sfantului Sinod in legatura cu citirea Molitfelor Sfantului Vasile care este de bun simt. Nu interzice citirea Molitfelor:
“7. Pentru a se evita excesele străine de duhul credinței și al bunei-cuviințe pastorale,
precum şi practicile dăunătoare unităţii liturgice, săvârşite cu ostentaţie sau din motive
pecuniare, Înaltpreasfințiții și Preasfințiții chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea
pastorală şi duhovnicească de a respecta rânduiala citirii molitfelor Sfântului Vasile cel
Mare în zile de post, în cazuri individuale şi, după caz, în legătură cu Taina Sfântului
Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduială trebuind să fie însoţită de post şi
spovedanie, atât din partea clericilor, cât şi a credincioşilor. În cadrul îndrumărilor
respective se va preciza cu limpezime că citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în
noaptea trecerii dintre ani este o practică regională (mai ales în sudul țării) neaprobată
de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și mai ales în practica altor Biserici
Ortodoxe surori.”
http://www.patriarhia.ro/_layouts/images/File/630%20-%20Anul%20Nou.pdf
Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu
Comentariul dvs nu se incadra la acest subiect, si apoi prezenta cuiva dupa moarte nu e neaparat persoana respectiva, diavolul se poate preface a fi o anumita persoana. Mai cunosc astfel de cazuri, de aceea cred ca inselarea e mai mare atunci cand demonii se prefac a fi o anumita persoana. Sa nu ne amagim.
Si-atunci, Sinodul poate invoca canoane pentru a caterisi sau pedepsi preotii ce nu au renuntat la citirea Moliftelor pe 1 ianuarie?
Nu se prevad pedepse pentru citirea Molitfelor Sf Vasile, dar se spune ca ar trebui ca sa se citeasca cu post si rugaciune, nu ostentativ, si sunt deacord cu acest lucru! Sa nu se transforme in spectacol citirea Molitfelor, si se adauga faptul ca la 1 ianuarie e doar un obicei local a se citi Molitfele.
IPS Teodosie a citit la Catedrala din Constanta Molitfele Sfantului Vasile cel Mare pe 1 Ianuarie
Nici comentariul meu nu se incadra in subiect?
nu inteleg ce se intampla cu adevaratele mele nelamuriri;de ce nu apar postate???
dar nu a-ti postat nimic!
cred ca am postat de zece ori…
nu inteleg ce se intampla…
Iertati si binecuvantati!
Nelamuririle mele (intrucat parerile sunt impartite) sunt:
Cand se mai tine post din moment ce majoritatatea crestinilor mananca de dulce in noaptea de revelion?
De ce sa se citeasca musai atunci din moment ce sunt 10 liturghii ale Sf Vasile cel Mare (gasisem o mirare pe undeva de genul “doar nu le-a conceput pentru a fi citite la propria praznuire”)?
De ce sa nu se citeasca, dupa aceeasi logica, moliftele Sf Ioan Gura de Aur la praznuirea acestuia?
Aceste Molitve au un scop precis si anume alungarea demonilor din oamenii demonizati! Ele se citesc numai pentru acest motiv. Nu din alte motive! Eu am legat aceasta problema de episodul Tanacu.
Intrebarile tale Stefan sunt cu totul intemeiate. De aceea am modificat in text, pentru ca exorcismele au un scop clar definit, si anume alungarea demonilor din oameni, dar si din natura inconjuratoare.
Pai Sfantul Sinod prin comunicatul emis nu interzice savarsirea exorcismelor in general ci in particular in ziua de 1 ianuarie,nu? Altfel, aveti perfecta dreptate in ceea ce priveste primejdia incercarii de reglementare a acestei situatii imediat dupa Tanacu!!! Mi se pare ca nici nu prea au fost luari de pozitie in apararea parintelui Daniel. Exceptie, notabila desigur, vrednicul de pomenire parintele Gheorghe Calciu.
Iertati parinte, postul de mai sus l-am trimis fara sa mai verific si nu am vazut postarea sfintiei voastre!
Iertati si binecuvantati!
Eu cred ca aceasta caterisire a parintelui Daniel a fost facuta in graba, si doar din dorinta de a se spala cineva pe maini. S-au lepadat de el ca de un lepros. Adica au functionat corect politic, nu si duhovnicesc.
http://savatie.wordpress.com/2013/01/01/dupa-dealuri-poveste-romaneasca-de-lesbianism-cu-sfirsit-tragic/
exact!
Se pare ca unii preoti au primit prin sms recomandarea de a nu citi aceste rugaciuni pe 1 ianuarie. Dupa cum se vede, sfintia vostra cam sunteti de acord cu ce au hotarat ierarhii. Daca tot sunteti preot in Grecia, de ce nu ne spuneti si daca este adevarat ce se spune acolo ca este o practica inexistenta in celelalte Biserici Ortodoxe surori? Ati vazut probabil si cine este initiatorul acestei propuneri. Episcopul care l-a condamnat fara sa se gadeasca prea mult si pe nedrept, pe parintele Daniel de la Tanacu si pe monahiile de acolo. Ce inseamna practica neaprobata de Sfantul Sinod? Nu tocmai faptul ca nu trebuie sa se citeasca? Si daca prin acele rugaciuni se alunga duhurile necurate si din natura, cu atat mai mult trebuie citite macar o data pe an.
In alte tari ortodoxe Molitfele Sf Vasile nu se citesc decat atunci cand exista caz de demonizare. Eu am pus in legatura cu cazul Tanacu, unde acel ieromonah a fost caterisit, dupa parerea mea, pe nedrept.
De exemplu, in Basarabia, la bisericile basarabenilor care apartin de Mitropolia Moldovei si inclusiv de Patriarhia Moscovei, moliftele Sfantului Vasile cel Mare se citesc pe 14 ianuarie! Aceasta nu e o practica existenta intr-o alta Biserica Ortodoxa sora?
Este lucru lamurit faptul ca Molitfele Sf Vasile cel Mare reprezinta un medicament pentru videcarea celor posedati, ce nu poate fi administrat la intamplare si mai ales in adunarea euharistica (care se pare ca lipseste in ziua de 1 ian; de ce nu facem caz de neimpartasirea credinciosilor cu Sf Taine in aceasta zi ?!). Cum ar fi un medic sa iasa din cabinet si sa dea antibioticul cel mai zdravan zecilor de pacienti care asteapta sa fie mai intai diagnosticati si apoi sa primeasca leacul. Cam asa se intampla acolo unde se citesc Molitfele ,,de obste”.
Sau daca sunt credinciosi care s-au impartasit, putem oare sa rostim aceste rugaciuni asupra lor? Ei cu Hristos si noi cu …iesi diavole!!!
Asta se intampla daca pierdem constiinta dogmatica si liturgica! Cum bine spune si pr Matei in marturisirile pe care le face.
http://deasaimpartasire.blogspot.ro/2013/01/absenta-comunitatii-euharistice.html
Sunt deacord, de aceea problematizez! Impartasirea cu Sfintele Taine este esentiala! De aceea Molitfele nu pot fi spune oricum si de catre oricine oricui! Ceea ce scriu si nu este problema dogmatica nu am pretentia ca am infaibilitate, de aceea problematizez.
Personal multumesc pt recomandarea facuta de sfintia voastra in legatura cu cartea ,,Contra religiei”. Chiar merita citita!
Dupa cum observati, nu ma cred atotstiutor, nu cred ca opiniile mele sunt infailibile, cercetez si ma bucur cand cineva ma poate contrazice documentat, am ce invata de la el! Multumesc. Parerile mele nu sunt batute in cuie. Altceva este problema de dogma unde nu incape indoiala asupra Adevarului revelat de Hristos si altceva parerile referitoare la anumite slujbe, referitoare la o anumita situatie a unei manastiri, etc.
…se simte,foarte clar o racire,grabire-n terminarea sf.liturghii,a vecerniei,preotul trebuie sa munceasca mult,cu toata fiinta la sufletul=omului,si-n al doilea rind,mai la urma la…buzunarul-omului…legatura dintre preot si mirean trebuie sa fie intr-o armonie perfecta,preotul ar trebui sa isi cunoasca enoriasii,sa fie un exemplu,de urmat,dar si preoteasa,incepind de la imbracaminte…si inchei cu cele-sfinte….!