Inainte de a se face acesta intalnire de la Chambesy, exact cu o saptamana inainte de intalnirea panortodoxa pentru pregatirea asa zisului “sinod ecumenic”( si spun asta pentru ca un sinod ca sa fie ecumenic trebuie sa fie receptat de Biserica ca si Ecumenic, nu e prin sine nici infailibil, nici ecumenic ) am fost la ucenicul si preotul care a slujit in chilia parintelui Paisie Aghioritul si caruia parintele Paisie i-a dat ascultarea de a fi preotul maicilor de la Manastirea Metamorfoseos (Schimbarea la Fata) din Halkidiki, si anume la parintele Grigorie. S-a facut priveghere si am slujit impreuna Sfanta Liturghie, iar in timpul slujbei l-am intrebat pe gheronda Grigorie despre intalnirea panortodoxa de la Chambesy si despre temerea mea ca se va oficializa prin acest sinod panortodox erezia ecumenista si vor insangera iarasi Sfanta Biserica a lui Hristos.
Parintele Grigorie mi-a spus zambind: “Hristos nu vrea acest lucru si nu se va intampla! , se va pogori Duhul Sfant si le va incurca limbile si se vor certa pe intaietati si nu se vor intelege!” Aceste cuvinte profetice mi le-a spus parintele Grigorie. Eu am fost sceptic, dar am aflat apoi ca, intr-adevar, intalnirea de la Chambesy a fost un esec, ca nu s-au inteles pe scaune si intaietati.
Marturia de mai sus imi apartine.
preot Matei Vulcanescu
Preluare de la Razboi intru Cuvant
Sinodul Pan-Ortodox amanat datorita diferentelor intre Biserici
AsiaNews.it/ 3 martie 2011
Reprezentantii celor 14 biserici ortodoxe autocefale nu au ajuns la un acord asupra regulilor de acordare a statutului de autocefalie. Moscova nu va recunoaste niciun fel de primat al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol.
ISTANBUL – Reprezentantii celor 14 biserici ortodoxe autocefale, avand in vedere esecul de a atinge un acord in timpul ultimei intalniri pan-ortodoxe de saptamana trecuta de la Chambesy, pe teme privind acordarea Autocefaliei si Dipticele, teme ce au iesit in evidenta dupa penultima intalnire, au suspendat toate activitatile, scotand in evidenta diferentele latente care exista in lumea ortodoxa.
Declaratia finala, laconica si singulara, semnata de presedintele intalnirii, mitropolitul de Pergam – Ioannis Zizioulas, nu face niciun secret din dificultatile ce decurg dintr-un anume partizanat prezent in unele zone ale lumii ortodoxe.
Aceste intalniri pregatitoare au inceput in 2009, dorite fiind de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, in ideea de a pregati mult-asteptatul Sinod Pan-Ortodox, care nu a mai avut loc din 1054, anul Schismei dintre Roma si Constantinopol. Intalnirile aduna reprezentanti ai celor 14 biserici ortodoxe autocefale.
Pe agenda acestei intalniri se afla finalizarea discutiilor despre acordarea statului de Autocefalie, adica acordarea independentei de a se auto-administra, unei biserici ortodoxe. (…) O alta tema erau Dipticele, adica regulile de recunoastere reciproca intre bisericile ortodoxe canonice. Conform practicilor, orice decizie luata in aceste intalniri trebuie aprobata IN MOD UNANIM de reprezentantii celor 14 biserici autocefale.
De fapt, dezacordurile dintre reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, mitropolitul Ioannis Zizioulas, si cel al Moscovei, mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, au izbucnit la finalul dezbaterii pe tema modului in care se pecetluieste recunoasterea naturii autocefale a unei biserici de catre celelalte biserici-surori. Zizioulas a propus semnarea recunoasterii acordarii autocefaliei astfel:
”Patriarhia Ecumenica atesta, data fiind vointa celorlalte biserici, acordarea statutului autocefaliei.”
Apoi ar urma semnatura Patriarhului [Ecumenic – n.m.], urmata de semnaturile celorlalti capi ai bisericilor, precedate de cuvantul “confirma”, ca o exprimare a consimtamantului, conform randuielii canonice a recunoasterii reciproce. Reprezentantul Moscovei a fost in dezacord ferm cu aceasta formula a semnaturilor care, dupa Ilarion, ar recunoaste suprematia Constantinopolului. (…)
Astfel, dezacordul a relevat faptul ca s-au format doua tabere in lumea ortodoxa. Cea a Constantinopolului, care isi are sfera de influenta asupra patriarhiilor Alexandriei, Antiohiei, Ierusalimului, Sofiei [Bulgariei – n.m.], Belgradului, bisericile de limba si cultura greaca, si biserica Albaniei. Si cea a Moscovei, care include Patriarhatul Georgiei, Bisericile Poloniei si Cehiei si, in mod surprinzator, Patriarhatul Romaniei. Ultima nu si-a ascuns intentiile hegemonice, in special in spatiul diasporei ortodoxe.
Intr-o incercare de a calma apele, discutiile s-au axat pe tema Dipticelor, a regulilor recunoasterilor canonice reciproce intre bisericile ortodoxe. Dar chiar si aici, dezacordurile au aparut intre reprezentantii unor biserici cum ar fi cea a Ciprului si a Georgiei. Dat fiind faptul ca si aici a fost imposibila atingerea unui acord, s-a decis sa se amane dezbaterile pana cand se vor analiza mai indeaproape temele.
Reactia reprezentantilor a fost de dezamagire generalizata si profunda. In mod special cea a unui inalt preot de limba slavona (care ne-a cerut sa nu ii divulgam numele) care si-a exprimat regretul ca: Am facut o figura foarte necrestineasca. A venit timpul sa recuperam spiritualitatea pierduta a marilor Parinti ai Bisericii si, impreuna, sa ne examinam vietile, caracterizate de o secularizare feroce care isi gaseste cea mai inalta manifestare in constructia rezidentelor episcopale luxoase.
In cele din urma, parintele Dositei, seful biroului de presa, a declarat pentru AsiaNews:
Avem nevoie sa lamurim un lucru: asa-zisul leadership al Patriarhiei Ecumenice nu este gandit ca cel al Romei, ci ar trebui sa fie inteles, mai degraba, ca un primat in dragoste si ca un rezultat al slujirii (diakonia), si NE-ADMINISTRATIV. Vrea sa exprime respect prin diakonie. Acest element exprima importanta diakoniei Constantinopolului, departe de vreo identificare cu afirmarea nationala. Daca Patriarhatul Ecumenic se exprima prin limba greaca si foloseste unelte ca gandirea greaca, aceasta este pentru ca e ceea ce se intampla in traditia marilor Parinti ai Bisericii Unite [? – n.m.].
Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, a concluzionat par. Dositei, a aratat in mod repetat ca Biserica trebuie sa scape de localismele si provincialismele care o afecteaza.”
sursa: http://theologhia.wordpress.com/2011/03/05/esec-din-nou-la-chambesy-sinodul-pan-ortodox-amanat-datorita-diferentelor-intre-biserici-plus-comunicatul-final-al-intalnirii/
Previous
Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu
Cine s-a rastignit,Apolo,Pavel,au Chefa,noi ai cui sunte?.Suntem ai lui HRISTOS,EL s-a rastignit pentru noi,El a “luat asupra SA pacatul lui Adam si al nostru”,cel ce zice “altceva”este fur si talhar. Cearta si dorinta de “intai sedere”este pe placul lui satan si a slugilor lui,iar PACEA si SMERENIA sunt “cele placute lui DUMNEZEU”.Nu trebuie uitat”DUMNEZEU,celor mandri le sta impotriva,iar CELOR SMERITI le da HAR”.Nici.