Patriarhia Moscovei
Biserica Ortodoxă din Moldova
Episcopia de Ungheni și Nisporeni
Către
Sanctitatea Sa Patriarhul Ioan al X-lea
Patriarhia Ortodoxă Greacă a Antiohiei și a Întregului Răsărit
Reședința Patriarhală
Balamand
Koura
Liban
2 Aprilie 2025
Sanctitatea Voastră, Părinte Patriarh Ioan,
Cu tot respectul, aș dori să Vă aduc la cunoștință poziția smereniei mele în ceea ce privește dosarul cu numărul de referință 2024-02 al Arhiepiscopiei Creștin Ortodoxe Antiohiene a Insulelor Marii Britanii și a Irlandei, al cărui verdict de depunere a Părintelui Matei (Ion-Valentin) Vulcănescu doresc să îl contest, și deschizându-mi inima în fața Sanctității Voastre, îmi exprim durerea provocată de persecuțiile suferite de Sfinția Sa în urma mărturisirii sale ortodoxe în aceste vremuri tulburi în care adevărul este amestecat cu minciuna ereziei.
Părintele Matei (Ion-Valentin) Vulcănescu este cunoscut și apreciat în întreaga Biserică pentru mărturisirea fermă a credinței ortodoxe, iar acest lucru ar trebui să reprezinte o cinste pentru Biserica Ortodoxă Antiohiană. Sfinția Sa este de asemenea apreciat pentru experiența sa valoroasă în dialogul interortodox ca reprezentant al Mitropoliei Pireului (Biserica Greciei), precum și pentru colaborarea sa cu mari teologi ortodocși contemporani.
Analizând deciziile emise la data de 23 decembrie 2023, respectiv 16 martie 2025 (cazul cu numărul de referință 2024-02) observăm că Mitropolitul Siluan Oner al Arhiepiscopiei Creștin Ortodoxe Antiohiene a Insulelor Marii Britanii și a Irlandei l-a depus de două ori pe părintele Matei din treapta preoțească, fără fundament canonic. Mai mult decât atât, doar un Sinod al Episcopilor are autoritatea de a depune un preot, și nu un singur mitropolit.
De asemenea, se încalcă un principiu fundamental de drept, și anume că nimeni nu poate fi judecător în propria sa cauză (Latina: “nemo judex in causa sua“). Aceasta înseamnă că Mitropolitul Siluan, fiind parte acuzată, nu își poate judeca în mod imparțial propria cauză, iar depunerea părintelui Matei nu este validă și nu poate fi acceptată. În această situație, este și un conflict de interese pentru că Mitropolitul Siluan a luat decizii și a întreprins acțiuni împotriva părintelui Matei în urma acuzațiilor de natură dogmatică aduse Înaltpreasfinției Sale.
Analizând cu atenție Enciclica din data de 16 decembrie 2023 și documentul “Politici și Resurse Canonice pentru primirea eterodocșilor” din 09 ianuarie 2024 (ediția 1.1), emise de Arhiepiscopia Creștin Ortodoxă Antiohiană a Insulelor Marii Britanii și a Irlandei, este evident că Mitropolitul Siluan susține de fapt erezia baptismală (consfințită de Declarația de la Toronto din 1950 a „Consiliului Mondial al Bisericilor” și reafirmată tacit la controversatul Sinod din Creta din 2016). Acest lucru este dovedit prin faptul că Mitopolitul Siluan, prin Enciclica menționată mai sus, interzice primirea în Sfânta Biserică Ortodoxă prin botez a eterodocșilor care mai înainte au fost așa-zis botezați în confesiunile lor, recunoscând implicit botezul neortodox: „Cei care intră în Sfânta Biserică Ortodoxă din comunități eretice sau schismatice, care sunt totuși botezați în apă și în numele Sfintei Treimi, sunt în general primiți prin mirungere, din moment ce este interzis să botezi de două ori”.
Totodată, și Documentul “Politici și Resurse Canonice pentru primirea eterodocșilor” menționat anterior conține erori teologice grave, printre care enumerăm afirmarea existenței Harului Mântuitor în afara Bisericii Ortodoxe, schimbarea definiției mântuirii și definirea greșită a termenilor de iconomie și acrivie. Mai mult, în acest document este introdus un nou canon, care prevede excomunicarea laicilor și destituirea clericilor care primesc botezul “corectiv” (adică a acelora care se botează ortodox după ce au fost primiți prin mirungere), reafirmând recunoașterea botezului în afara Bisericii Ortodoxe (în condițiile în care a fost săvârșit cu apă ”în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt” de către “o biserică ce manifestă o credință trinitară”).
În susținerea poziției părintelui Matei referitoare la botezarea eterodocsilor, aducem ca referință cartea „Mărturisesc un Botez” a vrednicului de pomenire părinte profesor Gheorghios Metallinos, care a fost elaborată cu binecuvântarea părintelui său duhovnic Partenie, de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Sfântul Munte Athos, un cunoscut sfânt contemporan. Această lucrare demonstrează că Sfântul Botez Ortodox nu poate fi înlocuit, modificat sau completat prin nicio altă practică sau formulă. Astfel, practica unei iconomii în privința primirii eterodocșilor, care sunt separați deja de secole întregi de Biserică, nu este acceptabilă. Primirea acestora fără Botez, doar în baza unor formule invocate mecanic, contrazice Sfintele Canoane și învățăturile Sfinților Părinți. Cu alte cuvinte, doar pentru că ereticii au folosit formula „în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh” când au „botezat”, nu înseamnă că ceea ce au săvârșit ei este un Botez Ortodox.
Întrebările și pozițiile exprimate de părintele Matei și comunitatea pe care o păstorește sunt firești, legitime, actuale și reprezintă frământările oricărui creștin cu conștiință vie ortodoxă. În scrisoarea către Sanctitatea Voastră din 6 decembrie 2023, Părintele Matei cere de asemenea clarificarea situației legate de intercomuniunea cu monofiziții care sunt împărtășiți în Biserica Ortodoxă Antiohiană, însă nu rezultă că ar fi primit vreun răspuns. În schimb, în buletinul informativ Nartex, al Bisericii Ortodoxe Antiohiene Sfântul Dunstan, publicația Ianuarie-Februarie 2024, se confirmă că deciziile din Noiembrie 1991 ale Sfântului Sinod al Bisericii Antiohiei sunt puse în practică și că este deja o tradiție lungă de împărtășire a monofiziților pe teritoriul Arhiepiscopiei Creștin Ortodoxe a Insulelor Marii Britanii și Irlandei. Acest lucru demonstrează că îngrijorările părintelui Matei sunt justificate, iar problemele în cauză ar trebui clarificate.
Prin urmare, acțiunile și pozițiile părintelui Matei sunt pe deplin canonice și ortodoxe. În ceea ce privește faptul că Sfinția Sa continuă să slujească, Sfinția Sa a procedat corect, în conformitate cu Canonul 3 al Sinodului al III-lea Ecumenic, iar noi îl recunoaștem ca preot al Bisericii și conslujim cu Sfinția Lui. Părintele Matei Vulcănescu merită cinstit și sprijinit pentru curajul de a mărturisi Adevărul, asumându-și riscuri personale majore. O eventuală caterisire a sa nu poate fi acceptată de ortodocși, ci numai de cei care nu înțeleg sau nu împărtășesc dreapta credință.
Suntem alături de părintele Matei Vulcănescu și avem cunoștință despre susținerea pe care o primește deja din partea altor mitropoliți ai Bisericilor Autocefale, care analizează cu atenție această situație și intenționează să își exprime în mod public solidaritatea lor, spre slava lui Dumnezeu. Inclusiv Părintele nostru Patriarh Kiril I al Moscovei îl apreciază pe părintele Matei pentru curajul de a lupta pe față împotriva schismei ucrainene și l-a felicitat personal pentru aceasta.
Ne adresăm cu încredere Sanctității Voastre, având convingerea că veți lua o decizie înțeleaptă, conformă cu linia Sfinților Părinți ai Bisericii și a marilor duhovnici și mărturisitori contemporani, care întotdeauna au primit pe toți eterodocșii prin Sfântul Botez Ortodox, cel unul și unic, precum Sfântul Porfirie Kavsokalivitul, Sfântul Augustin Kantiotis, părintele Efrem din Arizona, părintele Gheorghios Metallinos, părintele Partenie (egumenul Mănăstirii Sfântul Pavel din Sfântul Munte Athos), împreună cu toți egumenii mănăstirilor athonite și cu alți părinți harismatici ai Ortodoxiei contemporane.
Decizia Sanctității Voastre în această problemă va rămâne în istoria Bisericii ca o mărturie a Adevărului Ortodox, adevăr care nu aparține părintelui Matei personal, ci întregii Biserici Ortodoxe. Nădăjduim că prin părinteasca îndrumare și discernământul duhovnicesc ale Sanctității Voastre se va aduce pace în sânul Bisericii și se va evita astfel o mare tulburare la nivel panortodox.
Cu toată dragostea în Hristos,
† PETRU
Arhiepiscop de Ungheni și Nisporeni
Biserica Ortodoxă este universală - Blog personal al Părintelui Matei Vulcanescu